Κυριακή 18 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Τα μεγάλα αφεντικά της μπάλας

Σίλβιο Μπερλουσκόνι (Μίλαν): Οταν την ανέλαβε ήταν χρεοκοπημένη και κατηγορούνταν για δωροδοκίες και σκάνδαλα, βρισκόμενη στη Β κατηγορία. Τη μετέτρεψε στην καλύτερη ομάδα της Ευρώπης, ενώ κατάφερε παράλληλα να πολιτευτεί και να γίνει ακόμη και πρωθυπουργός της Ιταλίας για μικρό χρονικό διάστημα.

Κοράντο Φερλάινο (Νάπολι): Ο σωτήρας των Ναπολιτάνων. Το 1987 και το 1990, η ομάδα του ιταλικού νότου πήρε το πρωτάθλημα με αρχηγό τον Ντιέγκο Μαραντόνα. Η φυγή του από την Ιταλία έριξε την ομάδα στη μετριότητα και τα χρέη. Ο Φερλάινο την έσωσε, δίνοντας προσωπικές εγγυήσεις 5,2 εκατομμυρίων λιρών.

Μάρτιν Εντουαρτς (Μάτζεστερ Γιουνάιτεντ): Ο Μάρτιν είναι ο πιο πρόσφατος της δυναστείας των Εντουαρτς. Ο πατέρας του Λιούις έγινε πρόεδρος το 1965, όταν αγόρασε το μερίδιο της ομάδας αντί 41.000 λιρών.

Αδελφοί Μοράτι (Ιντερ): Η οικογένεια Μοράτι είναι στο τιμόνι των Μιλανέζων από το 1970, όταν υπό την προεδρία του Αντζελο Μοράτι ήταν μια από τις καλύτερες ομάδες του κόσμου. Τα τελευταία χρόνια βρίσκεται όμως κάτω από τη σκιά του Μπερλουσκόνι και της Μίλαν. Φέτος, υποστηριζόμενη από τα έσοδα των πετρελαϊκών επιχειρήσεων, η οικογένεια προέβη σε σημαντικές επενδύσεις, χωρίς όμως να έχουν δικαιωθεί για τις επιλογές τους.

Ντέιβιντ Μάρεϊ (Ρέιντζερς): Ισως είναι ο πλέον ικανός ποδοσφαιρικός επιχειρηματίας που υπάρχει στην... πιάτσα. Ανέλαβε τη Γλάσκοου το 1989 και κατάφερε σε σύντομο χρονικό διάστημα να τη μεταμορφώσει σε επιχειρηματικό μοντέλο. Το στάδιο της ομάδας είναι από τα καλύτερα στην Ευρώπη και το κυριότερο, πάντα είναι γεμάτο.

Αλαν Σούγκαρ (Τότεναμ): Εγινε πρόεδρος στους "πετεινούς" το 1991, χωρίς νωρίτερα να είναι γνωστός για τις ποδοσφαιρικές του προτιμήσεις. Η προεδρία του χαρακτηρίζεται από τον επεισοδιακό χωρισμό της ομάδας με τον προπονητή Τέρι Βέναμπλς. Ο Σούγκαρ έβαλε την υπογραφή του στα ποδοσφαιρικά πράγματα των Λονδρέζων, χάρη στη μεταγραφή του Γιούργκεν Κλίνσμαν, που συμφωνήθηκε στο ιδιωτικό του γιοτ, όταν είχε καταλύσει στο Μονακό για να προσελκύσει τον Γερμανό άσο.

Χοσέ Νουνιέθ (Μπαρτσελόνα): Ο "δικτάτορας" της Καταλωνίας. Διοικεί με τρόπο απολυταρχικό, αλλά έχει καταφέρει να δημιουργήσει μια ομάδα, που, με εξαίρεση τη φετινή χρονιά, έχει πραγματοποιήσει εξαιρετική πορεία τα τελευταία δέκα χρόνια, με ανάλογα έσοδα.

Σερ Τζον Χολ (Νιούκαστλ): Μετά από μακρόχρονο πόλεμο με άλλους υποψηφίους αγοραστές, κατάφερε το 1992 να αγοράσει τους "ανθρακωρύχους". Ο Χολ δημιούργησε την περιουσία του στους τομείς λιανικής πώλησης. "Η δουλιά μου είναι να απέχω από συναισθηματισμούς και να συμμετέχω ενεργά στο σχεδιασμό ψυχρής επαγγελματικής στρατηγικής", είναι το σύνθημά του.

Χέζους Χιλ (Ατλέτικο Μαδρίτης): Ο δήμαρχος της Μαρμπέλα είναι και πρόεδρος των πρωταθλητών της Ισπανίας. Ολως περιέργως οι φανέλες της ομάδας αναγράφουν τη λέξη "Μαρμπέλα", ίσως για την προβολή της περιοχής που πολιτεύεται. Ο Χιλ είναι πασίγνωστος για τις σχέσεις μίσους που διατηρεί με τον εκάστοτε προπονητή της Ατλέτικο.

Τζιάνι Ανιέλι (Γιουβέντους): Δε χρειάζεται μεγάλες συστάσεις το αφεντικό της "μεγάλης κυρίας". Εκτός από αυτή στηρίζει και την ιταλική οικονομία. Θεωρείται ο κορυφαίος αυτοκινητοβιομήχανος στον πλανήτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ