Σάββατο 10 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Βροχή αυθαιρεσιών μαγαζιών και δήμου...

Μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά. Δεν είναι όλα, σώνει και καλά, τα μαγαζιά στον Πειραιά ναοί της παρανομίας. Παράβαση με παράβαση μπορεί να απέχει παρασάγγας. Αλλωστε, άλλο πράγμα σημαίνει μια μήνυση κι άλλο 90. Η κατάσταση όμως που επικρατεί, τον τελευταίο ειδικά χρόνο, στην πόλη δίνει τη δυνατότητα να υποθέτει κανείς ό,τι θέλει... Και δικαιολογημένα!

Οι ευθύνες εντοπίζονται, από όλους, πρωτίστως στο Δήμο Πειραιά και τη διοίκησή του, που κρατάει το... μαχαίρι της χορήγησης αδειών και συμμετέχει στις παρανομίες, είτε τις ανέχεται και στη συνέχεια στους ιδιώτες, οι οποίοι εκμεταλλεύονται τις "ευκαιρίες" που τους προσφέρονται.

Η εικόνα της πόλης και η ταυτότητά της, μαζί με την ησυχία των κατοίκων, είναι οι πρώτοι σ' αυτή την ιστορία που πληρώνουν τα σπασμένα. Σε τέτοιο μάλιστα σημείο, ώστε κλασικές περιοχές κατοικίας, ακόμη και παραδοσιακές συνοικίες, που είχαν ως τώρα γλιτώσει για μερικές δεκαετίες το... σουβλάκι και το "συρτάκι ντανς", να πολιορκούνται από τη μόδα των "ελληνάδικων" και τα ντεσιμπέλ των αναψυκτηρίων, που έχουν μετατραπεί σε "μεγαλοπρεπή" μπαρ. Μιλούν οι αριθμοί

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα απ' την αρχή. Είναι τόσο άσχημα, όσο λέγεται, στον Πειραιά; Κάποιοι, μεταξύ άλλων η διοίκηση του δήμου, επιμένουν ότι πρόκειται για υπερβολές. Ομως όσοι διαμαρτύρονται, είναι αλήθεια, δε ζητούν τίποτα περισσότερο από το να εφαρμόζονται τουλάχιστον οι νόμοι και να τηρούνται οι προϋποθέσεις που προβλέπονται.

Και όπως φαίνεται απ' τα στοιχεία που υπάρχουν, οι τελευταίοι έχουν δίκιο. Πρόσφατα είχαμε αναφερθεί σε πολεοδομικές, αισθητικές και άλλες σοβαρές παραβάσεις που σημειώνονται στον Πειραιά. Τώρα οι αριθμοί, και μάλιστα για τμήμα μόνο των αυθαιρεσιών μιλούν μόνοι τους.

Σύμφωνα με έγγραφο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πειραιά, με ημερομηνία 27 Φλεβάρη 1996, 26 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος δεν είχαν άδεια λειτουργίας, αν και λειτουργούσαν. Πρόκειται για τα καταστήματα: "Αγρόκτημα", "Μέλισσα", "Καμάρες", "Το Ρεμπετάδικο του Τουμπακάρη", "Ορυχείο", "Παζάρι", "La Caza", "Το Θαλασσί", "Αέτωμα", "Κράμα", "Hi Cook", "La Lune", "Nobel", "Water Side", "Mini Market", "Viva Zapata", "Αμερικανικό", "Καρνάγιο", "Σινεμά", "Cutty Sark", "Ατματζίδης Ν. ", "Δασκαλάκη Α. ", "Σίσκος Θ. ", "Καταχαπώλης Ευ. ", "Γιάγκος" και "Cafe la Club".

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 1ης Απρίλη 1996 απέκτησαν τελικά άδειες τα καταστήματα "Μέλισσα" και "Ρεμπετάδικο του Τουμπακάρη", ενώ τις 14 Απρίλη 1996, δόθηκε άδεια και στο "Παζάρι". Μερικά ακόμη ακολούθησαν σε επόμενα Συμβούλια, με τις ψήφους της πλειοψηφίας συνήθως. Κάποια άλλα σφραγίστηκαν από το δήμο σύμφωνα με δικό του έγγραφο. Ωστόσο, κάτοικοι, τοπικοί φορείς και δημοτικές κινήσεις καταγγέλλουν ότι αυτά που σφραγίστηκαν θα έκλειναν ούτως ή άλλως λόγω τέλους σεζόν - κάποια ήταν ήδη κλειστά όταν σφραγίστηκαν - και θα πάρουν κι αυτά τις άδειές τους όταν τις χρειαστούν τον ερχόμενο χειμώνα γι' να ξανανοίξουν. Αλλα, καλοκαιρινά αυτά, λειτουργούν κανονικά. Κανείς όμως δεν είναι βέβαιος πως έχουν άδειες, ή αν έχουν πως δεν τις παραβαίνουν...

Βροχή μηνύσεων

Δεν είναι όμως μόνο τα θέματα των αδειών αλλά και των μηνύσεων. Είναι χαρακτηριστικό μόνο το ότι απ' τον Ιούνη του '94 έως τον Αύγουστο του '95 υποβλήθηκε σε σειρά μπαρ και άλλων ομοειδών καταστημάτων "τρελός" αριθμός μηνύσεων, για σειρά σοβαρών υγειονομικών παραβάσεων ή διατάραξη κοινής ησυχίας. Συγκεκριμένα: "Αίγλη" - 98, "Asulym" - 60, "Iguana" - 53, "ΜΑΡΑΜΠΟΥ" - 51, "Versus" - 51, "L' Action Folie" - 50, "Cimbo" - 42, "Αργώ" - 32, "Vios" - 22, "Black Ligt" - 16. Δηλαδή συνολικά 424 μηνύσεις για διάστημα 14 μηνών!

Από 1 έως 10 μηνύσεις έχουν επίσης υποβληθεί για το ίδιο διάστημα σε διαφόρων ειδών καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, τα περισσότερα από τα οποία είναι - σύννομα ή μη - μπαρ ή αναψυκτήρια μετά μουσικής: "Lebel", "Δον Κιχώτης", "Καλύβα", "1900", "Alter Ego", "Chevalier", "Ρουμεντάγιο", "Cook kai Bottle", "Charm", "Oasis", "ΛΕΧΜΑΤΖΟΥΝ", "Lezard", "TABANIA", "Αιθέριο", "Balantines", "Χωριό", "Καταφύγιο", "Μαραμπού", "Act One", "Vivaldi", "Appalousa", "Ανεμος", "Ορυχείο", "Go Go", "Porese", "Astroballa", "Poco Poco", "Jam", "Larocka", "Sail In", "Sail In Cafe", "Ekstasis", "Oltre Mare", "Water Side", "Διαχρονικό", "Καρνάγιο", "Flamingo", "Φρουτορυθμοί", "Τόκας", "Ραψωδία", "Καμάρι", "Αμπελάκια", "Καφενείο", "Μάμαλης", "Ζαχαροπλαστείο", "Monte Carlo", "Οινοπωλείο", "Ανηφόρι", "Οδός 8", "Βάτικα", "Φαληριώτισσα", "VINNERS", "Πρατήριο Τροφίμων", "Il Magico", "Κόκκινη Βάρκα", "Ακρωρείο", "Σουλάτσο", "Star", "ΣΙΝΕΜΑ", "Καφέ - Γιουσουρούμ", "Vienavald", "Castello", "Market", "Art Cafe", "Vilitis", "Mansion", "Cafe Sante", "La Vita", "Hobbhi Lobbi", "Μέγαρο" και "Viento".

Πρόκειται για 71 καταστήματα, όμως οι μηνύσεις δεν τελειώνουν εδώ. Στους καταλόγους που μελετούν οι δικαστικές αρχές του Πειραιά περιλαμβάνονται και άλλες, ούτε όμως τόσο πολλές ούτε τόσο χαρακτηριστικές, όσο οι προαναφερόμενες.

Πάντως, σύμφωνα με έγγραφο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πειραιά, δε ζητήθηκε από τον Δήμο Πειραιά συνδρομή της για να προχωρήσει στις "δικές του ενέργειες", δηλαδή την αφαίρεση προσωρινά άδειας ή τη σφράγιση όσων καταστημάτων είχαν υπερβεί τα ανεκτά από το νόμο όρια μηνύσεων. Η διοίκηση του δήμου από την πλευρά της, υποστηρίζει τα αντίθετα, δηλώνοντας αδυναμία να παρέμβει λόγω δικαστικών αποφάσεων αναστολής εκτέλεσης των κυρώσεων που επιβάλλονται. Η υπόθεση, που δεν τελειώνει εδώ, έχει πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης, όπου ο δήμαρχος, Στ. Λογοθέτης, κατηγορείται για παράβαση καθήκοντος. Ποιος όμως μπορεί να εγγυηθεί την αναστροφή αυτής της κατάστασης και την επιστροφή του Πειραιά, που χάνεται, στους δημότες του...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ