Σάββατο 3 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ψίχουλα για τους αστυνομικούς

Ψίχουλα δίνει στους υπαλλήλους των Σωμάτων Ασφαλείας το νέο μισθολόγιο που κατατέθηκε στη Βουλή. Παράλληλα οι συνδικαλιστικές ενώσεις αστυνομικών, λιμενικών και πυροσβεστών βρίσκονται σε ετοιμότητα, προκειμένου να προχωρήσουν σε νέες κινητοποιήσεις, σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν ικανοποιήσει τα αιτήματά τους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, το μισθολόγιο που έχει κατατεθεί στη Βουλή παγιώνει και διαιωνίζει την πολιτική της λιτότητας σε βάρος των αστυνομικών υπαλλήλων. "Χωρίς οποιονδήποτε διάλογο η κυβέρνηση κατάρτισε και κατέθεσε ένα μισθολόγιο ερήμην του ένστολου πολίτη, ίσως με τη σκέψη ότι αυτός δεν μπορεί να πιέσει, όπως συμβαίνει με άλλους κλάδους εργαζομένων και επομένως δεν πρέπει να τύχει της οποιασδήποτε προσοχής", αναφέρει η ανακοίνωση.

Οι νέοι βασικοί μισθοί εμφανίζονται αυξημένοι συγκριτικά με τους σημερινούς, όμως αυτό είναι παραπλανητικό, αφού οι προβλεπόμενοι βασικοί μισθοί πολλές φορές υπολείπονται των σημερινών αποδοχών. Η ανακοίνωση φέρνει ως παράδειγμα τον εισαγωγικό μισθό που ορίζεται στις 126.000 δραχμές, τη στιγμή που οι βασικές αποδοχές σήμερα ξεπερνούν το ίδιο ποσό.

"Η επιλογή για χαμηλούς βασικούς μισθούς που ισχύει για την πλειοψηφία των εργαζομένων στα ΣΑ (κατ' εξοχήν χαμηλόβαθμοι), που δεν έχουν την αντίστοιχη μισθολογική προαγωγή των εργαζομένων στις Ενοπλες Δυνάμεις, συνδέεται άμεσα με τον περιορισμό των συντάξιμων αποδοχών, που και μέσα πλέον από το μισθολόγιο θεσμοθετείται η παραπέρα υποβάθμισή τους", υποστηρίζει η ΠΟΑΣΥ.

Κατά την ΠΟΑΣΥ το νέο μισθολόγιο διατηρεί και εντείνει την επιδοματική πολιτική. Τα επιδόματα της εξομάλυνσης, όσο και της ειδικής απασχόλησης αποτελούν πλέον τμήματα του μισθολογίου και κυμαίνονται από 40 έως 20% των συνολικών αποδοχών. Είναι γνωστό ότι τα επιδόματα δεν υπολογίζονται στις συντάξεις. Επιπλέον η ύπαρξη των επιδομάτων δεν επιτρέπει ποσοστιαίες αυξήσεις για τις μετέπειτα εισοδηματικές πολιτικές, στοιχείο που φαλκιδεύει κάθε βιωσιμότητα του μισθολογίου, αλλά και θα συντελέσει στο "πάγωμα" και των κοινωνικών επιδομάτων.

Η ΠΟΑΣΥ καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει σε ορισμένες βελτιώσεις όπως: να υπάρξει αναπροσαρμογή των συντελεστών από το βαθμό του ανθυπαστυνόμου και κάτω, να αναπροσαρμοστεί το οικογενειακό επίδομα ώστε να αρθούν οι υπάρχουσες αδικίες, να χορηγηθεί 50% επιπλέον επίδομα χρόνου υπηρεσίας στην προσπάθεια παραμονής των στελεχών όσο το δυνατό περισσότερο στην ενεργό υπηρεσία.

Επίσης να χορηγηθεί και στους αστυνομικούς διευθυντές, που ασκούν διοικητικά και επιτελικά καθήκοντα, το επίδομα επιτελικής ευθύνης, να υπάρξει ρητή συνταξιοδοτική διάταξη για την αυτόματη αναπροσαρμογή των συντάξεων με την εφαρμογή του νέου μισθολογίου. Παράλληλα να καταβληθεί σταδιακά το επίδομα εξομάλυνσης και στους συνταξιούχους, επειδή και με τις νέες μισθολογικές ρυθμίσεις οι αποδοχές των συνταξιούχων δεν ανέρχονται στο 80% των αποδοχών των αστυνομικών που βρίσκονται σε υπηρεσία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ