Πέμπτη 7 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΗΣΟΣ ΓΚΟΥΑΜ
Οργή για τη συντριβή του Μπόινγκ

ΑΓΚΑΝΑ (ΓΚΟΥΑΜ).-

Η βλάβη στη συσκευή ασφαλείας για την προσγείωση των αεροσκαφών στο αεροδρόμιο φέρεται ως η βασική αιτία για την προχτεσινή συντριβή του Μπόινγκ 747 των κορεατικών αερογραμμών πάνω από το αεροδρόμιο Κίμπο της νήσου Γκουάμ στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο των κορεατικών αερογραμμών KAL, η αιτία του τραγικού δυστυχήματος - με τους τελικώς 224 νεκρούς (!) και 30 επιζήσαντες - ενδεχομένως να εντοπίζεται στη συσκευή ασφαλείας του αεροδρομίου, γεγονός που παραδέχτηκαν και αξιωματούχοι του πύργου ελέγχου στο αεροδρόμιο. Οι τελευταίοι, μάλιστα, επιβεβαίωσαν ότι η συσκευή που χρησιμοποιείται για την προσγείωση με τη βοήθεια οργάνων, όταν η ορατότητα είναι περιορισμένη, ήταν εκτός λειτουργίας για ένα χρονικό διάστημα.

Στο μεταξύ, η αδυναμία των αρμόδιων υπηρεσιών των κορεατικών αερογραμμών να δώσουν πληροφορίες για την ταυτότητα των θυμάτων προκάλεσε την οργή των συγγενών. Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που διοργάνωσε η εταιρία, δεκάδες απ' αυτούς δεν μπόρεσαν να συγκρατήσουν την αγανάκτησή τους και άρχισαν να φωνάζουν ύβρεις κατά των εκπροσώπων της KAL. Ορισμένοι, μάλιστα, απέκλεισαν το χώρο του ξενοδοχείου της Αγκάνα (πρωτεύουσα της νήσου Γκουάμ), κάνοντας συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Αποφεύχθηκε νέα αεροπορική τραγωδία

Αξιωματούχοι του αεροδρομίου του Τόκιο δήλωσαν χτες ότι ένα Airbus A300 των κορεατικών αερογραμμών, που εκτελούσε πτήση από την Οζάκα της Δυτικής Ιαπωνίας προς τη Σεούλ υποχρεώθηκε να επιστρέψει στο αεροδρόμιο λίγο μετά την απογείωσή του, διότι παρουσιάστηκε μηχανικό πρόβλημα. Ευτυχώς, οι 261 επιβάτες και το δωδεκαμελές πλήρωμα του κορεατικού αεροσκάφους αποβιβάστηκαν με ασφάλεια.

Το αεροσκάφος εκτελούσε την πτήση 724 και είχε απογειωθεί από το διεθνές αεροδρόμιο Κανσάι στις 04.20 (ώρα Γκρίνουιτς), αλλά υποχρεώθηκε να επιστρέψει στο αεροδρόμιο ύστερα από 15 λεπτά, όταν ο πιλότος διαπίστωσε ότι υπήρχε πρόβλημα στη μηχανή, καθώς πετούσε πάνω από το νησί Αουαζισίμα, στη Δυτική Ιαπωνία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ