Πέμπτη 7 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
"Ανυποχώρητος" ο Νετανιάχου

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. -

Παρά τις επικλήσεις από πλευράς - και - των Ιορδανών τόσο προς τους Ισραηλινούς όσο και προς τους Παλαιστινίους να "εξομαλύνουν" τις μεταξύ τους σχέσεις, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου έδειξε αποφασισμένος να συνεχίσει τα μέτρα εναντίον των Παλαιστινίων, κι ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ απάντησε, καλώντας τους ανθρώπους του να "προετοιμαστούν για τη μάχη στην οποία μας εξωθεί ο Νετανιάχου, γιατί τα μελλούμενα είναι χειρότερα από ό,τι έχουμε δει".

Ο αδελφός του Ιορδανού μονάρχη Χουσεϊν, ο οποίος συναντήθηκε χτες με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, είχε δυσοίωνες προβλέψεις για την "ειρηνευτική διαδικασία". Αν δεν επαναληφθεί ο διάλογος, είπε, "η απουσία προόδου ξεκάθαρα αυξάνει τις πιθανότητες ο εξτρεμισμός να εκτροχιάσει και να καταστρέψει την ειρηνευτική διαδικασία".

Από τη βομβιστική επίθεση της περασμένης βδομάδας, η ισραηλινή κυβέρνηση έχει "παγώσει" τις συνομιλίες με τους Παλαιστίνιους, έκανε μαζικές συλλήψεις (20 μόνο χτες, συνολικά 176), επέβαλε απαγόρευση εισόδου και εξόδου στη Δυτική Οχθη και διέκοψε την πληρωμή φόρων προς την Παλαιστινιακή Αρχή. Παράλληλα, κατεδάφισε "αυθαίρετα" κτίσματα Παλαιστινίων και έδειξε να προωθεί την ανέγερση κατοικιών για τους Ισραηλινούς εποίκους.Ο Νετανιάχου αιτιολόγησε την απόφασή του, λέγοντας ότι (οι Παλαιστίνιοι) "δε σέβονται τις υποχρεώσεις τους. Την ημέρα που θα τις σεβαστούν, θα σεβαστούμε και εμείς τις δικές μας". Κι όταν, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, την ώρα που επισκεπτόταν το πεδίο της δίδυμης βομβιστικής επίθεσης, για να αποτίσει φόρο τιμής στους νεκρούς, ερωτήθηκε μήπως πλήττοντας τον Αραφάτ πλήττει το Ισραήλ, ο Νετανιάχου υπεξέφυγε: "δεν μπορούμε να έχουμε μία μονομερή ειρήνη", απάντησε.

Ενώ ο Αραφάτ έλεγε πως ο Νετανιάχου προσπαθεί "να διαγράψει τις συμφωνίες του Οσλο", ο Αχμέντ Κερία, εκπρόσωπος του Παλαιστινιακού κοινοβουλευτικού σώματος, συγκαλούσε έκτακτη συνεδρίαση για το Σάββατο προκειμένου να συζητηθούν τα ισραηλινά μέτρα...

Χτες ο συριακός Τύπος, όπως μετέδωσε το "Ρόιτερ", εξέφρασε την άποψη ότι η ειρήνη στη Μέση Ανατολή είναι αδύνατη όσο το Ισραήλ συνεχίζει την ανέγερση εβραϊκών οικισμών στις περιοχές που κατέλαβε από τους Αραβες το 1967. Και προειδοποίησε πως ο Νετανιάχου οδηγεί την περιοχή σε μια μεγάλη έκρηξη και κάλεσε τους Αραβες να προετοιμάζονται για "στρατιωτικές και πολιτικές μάχες" με το Ισραήλ.

"Σε λίγα χρόνια και πριν λήξει η διακυβέρνηση της χώρας από τον Νετανιάχου, δε θα υπάρχει αραβική γη που να μην έχει εξιουδαϊστεί, έτσι ώστε να μην υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω παραχωρήσεις", έγραψε η "Αλ Μπάαθ".

Οσον αφορά την ταυτότητα των βομβιστών της περασμένης βδομάδας, η παλαιστινιακή εφημερίδα "Αλ Αγιάμ" ανέφερε χτες ότι - σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες - οι δύο Παλαιστίνιοι προέρχονταν από το μεγαλύτερο στρατόπεδο προσφύγων του Λιβάνου, το Αϊν ελ Χιλουέχ. Η Χεζμπολάχ, πάντως, ισχυρίστηκε πως οι δύο δεν ήταν μέλη της.

Ενας Παλαιστίνιος πολιτικός, ο Μουνίρ Μακντάχ (άλλοτε σωματοφύλακας του Γιασέρ Αραφάτ) εξέφρασε "τα συγχαρητήριά του σε εκείνους που γίνονται μάρτυρες σε τέτοιες ηρωικές επιχειρήσεις"...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ