Οι εναγώνιες προσπάθειες να διαβεβαιώσει την οικονομική ολιγαρχία ότι η κυβέρνησή του θα "τολμήσει να προχωρήσει" στην υλοποίηση της επίθεσης κατά των λαϊκών συμφερόντων, που έχει δεσμευτεί απέναντί τους και η επιμονή στη διατήρηση του "δικαιώματός" του στον εκλογικό αιφνιδιασμό, αποτέλεσαν τα βασικά χαρακτηριστικά της ομιλίας του Κ. Σημίτη στη χτεσινή συνεδρίαση της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε την κυριαρχία του στο εσωκομματικό παιχνίδι και δρομολόγησε τις αλλαγές στον κομματικό μηχανισμό που θα τον καταστήσουν περισσότερο αποτελεσματικό στη στήριξη του κυβερνητικού έργου. Προσδιορίζοντας στην ομιλία του τις προτεραιότητες και τους στόχους της κυβερνητικής πολιτικής για το επόμενο διάστημα ο Κ. Σημίτης κατέστησε σαφές ότι το κυβερνών κόμμα βαδίζει ολοταχώς στην εφαρμογή των νεοφιλελεύθερων επιλογών, ενώ δεν έκρυψε ότι φιλοδοξεί να διαδραματίσει έναν ηγεμονικό ρόλο σε ένα ευρύτερο μπλοκ "εκσυγχρονιστικών" και "κεντροαριστερών" δυνάμεων.
Αποσαφηνίζοντας από την αρχή την πορεία πλεύσης της κυβέρνησής του είπε ότι "χρειάζεται η διακυβέρνησή μας να συνδεθεί τόσο με την επιτυχή ένταξή μας, όσο πιο γρήγορα γίνεται, στον "σκληρό πυρήνα" των χωρών της ευρωπαϊκής ενοποίησης".Εξειδικεύοντας στο χώρο της οικονομίας αξιολόγησε ως πρώτο καθήκον "να προωθήσουμε τη δημοσιονομική εξυγίανση,που αποτελεί αφετηρία για κάθε ουσιαστική παρέμβαση στο χώρο της κοινωνίας". Με άλλα λόγια, ένταση της λιτότητας, ώστε να υπάρξει ελπίδα για "κοινωνικές παροχές" αργότερα... Ως δεύτερο στόχο έθεσε το ξεπέρασμα των καθυστερήσεων στον τομέα της "ανάπτυξης" αμέσως μετά το καλοκαίρι, εννοώντας την προώθηση των μεγάλων έργων. Ενα μεγάλο ζητούμενο, για τον πρωθυπουργό, είναι οι νέες κατευθύνσεις του κοινωνικού κράτους.Φρόντισε να δώσει το στίγμα της πολιτικής που θα εφαρμόσει σε αυτό τον τομέα, αναφέροντας το παράδειγμα του Επιδόματος Αλληλεγγύης προς τους συνταξιούχους (ΕΚΑΣ), το οποίο "στηρίχτηκε σε μια άλλη λογική, νέα λογική για τα πράγματά μας".
Τις αντιλαϊκές επιλογές που προωθεί τις εμφάνισε ως... "κοινωνικό αίτημα", προσθέτοντας ότι "η κοινωνία απαιτεί από μας να είμαστε τολμηροί".
Αναφερόμενος στο ρόλο του ΠΑΣΟΚ στις νέες συνθήκες υποστήριξε ότι "το Κίνημά μας έχει να διαδραματίσει έναν πρωτόγνωρο ρόλο". Η κυβέρνηση, είπε, θα προχωρήσει αταλάντευτα στις αναγκαίες ρήξεις και δε θα διστάσει, ούτε θα υποκύψει σε εκβιασμούς και σε απειλές. "Η κυβέρνηση και το κόμμα μας δε θα διστάσουν ούτε θα υποκύψουν στο λαϊκισμό, που οδηγεί την κοινωνία μας σε στασιμότητα και παράλυση". Ως άμεσα καθήκοντα του κόμματος έθεσε τη μετατροπή του σε "πρωτοπόρα δύναμη σύνθεσης των νέων κοινωνικών συμμαχιών του εκσυγχρονισμού" και την εμπέδωση της "ιδεολογικής και πολιτικής ηγεμονίας των θέσεων μας". Οσον αφορά το όραμα του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε ότι αυτό"δεν πρέπει να αναζητηθεί στο μακρινό μέλλον", αλλά εδώ στην καθημερινή διαχείριση της εξουσίας.
Οπως το συνηθίζει στις τελευταίες ομιλίες του ο Κ. Σημίτης φρόντισε να επαναφέρει τη διαχωριστική γραμμή "Δεξιά - αντι-Δεξιά - Κεντροαριστερά", κατηγορώντας τον Μ. Εβερτ ότι αντί της "ειρηνικής επανάστασης" επιδιώκει την"αντεπανάσταση" και τη σύνδεση με όλες εκείνες τις δυνάμεις, οι οποίες δε θέλουν να αλλάξει τίποτα".
Παράλληλα, έκανε μια απλή αναφορά, εκτός κειμένου, για πρωτοβουλίες διαλόγου για την Κεντροαριστερά, ενώ δεν παρέλειψε να ρίξει και ορισμένα συνθήματα για το σοσιαλισμό, του τύπου "ο σοσιαλισμός δεν είναι μεταφυσική, ο σοσιαλισμός αφορά τον άνθρωπο" (!).
Παρά τις κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις των στενών συνεργατών του τις προηγούμενες μέρες ότι ο πρωθυπουργός θα δώσει τέλος στην εκλογολογία με την ομιλία του στην ΚΕ, ο Κ. Σημίτης στην ομιλία του δεν έκανε καμία αναφορά, προκαλώντας έντονα ερωτηματικά και απορίες στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ για τις προθέσεις του. Μετά από πιέσεις που ασκήθηκαν και μέσω ορισμένων ομιλητών, μεταξύ αυτών και του Α. Τσοχατζόπουλου,στη δευτερολογία του αναφέρθηκε στο ζήτημα των εκλογών με τρόπο, όμως, ο οποίος αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Είπε συγκεκριμένα ότι "ισχύουν οι αποφάσεις που έχουμε πάρει κατά καιρούς και επαναβεβαιώσεις ανά δεκαπενθήμερο έχουν ως αποτέλεσμα την τροφοδότηση νέων συζητήσεων και αβεβαιοτήτων".
Από την πλευρά της ΝΔ ο Γ. Βαρβιτσιώτης σχολίασε ότι ο Κ. Σημίτης "θα επιχειρήσει πρόωρες εκλογές, με άγνωστο εκλογικό σύστημα, όταν του δώσουν το "πράσινο φως" τα μεγάλα συμφέροντα που εκπροσωπεί".
Π. Κ.