"Στο παιχνίδι" της ανακύκλωσής τους και ιδιώτες, χωρίς να επενδύσουν ούτε δεκάρα...
Την επιβολή ειδικής εισφοράς σχεδιάζει να επιβάλει η κυβέρνηση, ώστε να εξασφαλιστούν τα μέσα λειτουργίας στον υπό ίδρυση Φορέα Διαχείρισης των μεταχειρισμένων μπαταριών, συσσωρευτών και καταλυτών, που περιέχουν διάφορες επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία ουσίες.
Ο φορέας αυτός που, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να έχει συσταθεί μέχρι το Σεπτέμβρη, θα έχει ως βασικό σκοπό την οργάνωση της συλλογής, διανομής και ανακύκλωσης των παλιών μπαταριών και καταλυτών, ώστε αυτές να μην αναμειγνύονται με τα οικιακά απορρίμματα, τα οποία θα πρέπει να οδηγούνται πλέον σε μηχανική ανακύκλωση, ενώ στα υπολείμματά τους να γίνεται υγειονομική ταφή.
Το καταστατικό του φορέα συζητήθηκε ήδη σε σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων φορέων και αναμένεται να νομοθετηθεί με κοινή υπουργική απόφαση που θα υπογράφουν οι υπουργοί ΠΕΧΩΔΕ, Ανάπτυξης, Οικονομικών και Εσωτερικών. Ο Φορέας αυτός θα είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και σ' αυτόν θα συμμετέχουν, εκτός από τους εκπροσώπους των υπουργείων, εκπρόσωποι της βιομηχανίας παραγωγής μπαταριών, των εισαγωγέων, των ηλεκτρολόγων και των συνεργείων αυτοκινήτων.
Το αρχικό κεφάλαιο της εταιρίας, που θα υπαχθεί στο Φορέα, θα ανέρχεται σε 500 εκατ. δρχ., μέρος του οποίου θα καταβάλει το ΥΠΕΧΩΔΕ. Το υπόλοιπο μέρος, που υπολογίζεται ότι θα είναι το 40% της επένδυσης, καθώς και τα λειτουργικά έξοδα θα προέρχονται από ειδική εισφορά που θα επιβληθεί στη βιομηχανία και στους εισαγωγείς, οι οποίοι, φυσικά, θα τη μετακυλήσουν στους καταναλωτές. Επομένως, εκτός των άλλων, θα υπάρξει σημαντική έμμεση αύξηση της τιμής των προϊόντων αυτών.
Το μεγάλο ερωτηματικό όμως είναι αν τελικά μέσω αυτού του Φορέα θα επωφεληθούν μερικοί ιδιώτες που μπαίνουν "στο παιχνίδι" και οι οποίοι θα φτιάξουν δική τους ουσιαστικά επιχείρηση με λεφτά των καταναλωτών και του ελληνικού δημοσίου. Χωρίς, δηλαδή, να βάλουν δραχμή από την τσέπη τους. Κι αυτό γιατί η επιχείρηση μπορεί να αποδώσει μεγάλα κέρδη στο μέλλον, δεδομένου ότι οι μεταχειρισμένες μπαταρίες και καταλύτες περιέχουν χρήσιμα ή ακόμη και πολύτιμα υλικά που μπορούν να ανακυκλωθούν. Συγκεκριμένα, οι μεν μπαταρίες περιέχουν μόλυβδο, οι δε καταλύτες περιέχουν πολύτιμα στοιχεία, όπως πλατίνα και ρόδιο...