Σάββατο 20 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ
Οργιάζουν οι φήμες για την πτώση του Μπόινγκ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Αγνωστες παραμένουν οι αιτίες της πτώσης του Μπόινγκ 747 - 100 της TWA λίγο έξω από το Λονγκ Αϊλαντ, που παρέσυρε στο θάνατο περισσότερους από 230 ανθρώπους. Οι φήμες οργιάζουν περί τρομοκρατικού χτυπήματος ισλαμικής εξτρεμιστικής ομάδας, όμως, επισήμως, η αμερικανική κυβέρνηση αρνείται επιμόνως να διατυπώσει κάποια συμπεράσματα. Παρ' όλα αυτά, σε έξαρση βρίσκεται η φημολογία κατά των μέτρων ασφαλείας του αεροδρομίου του Ελληνικού, που έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των απανταχού ελληνικών κοινοτήτων.

Ακαρπες, προς το παρόν, οι έρευνες

Μια ακόμα μέρα συνεχόμενων ερευνών στα παγωμένα νερά του Ατλαντικού δεν έχει φέρει στο φως κανένα στοιχείο που να αποσαφηνίζει τους λόγους της πτώσης του μοιραίου αεροσκάφους της αμερικανικής εταιρίας. Οπως ανακοινώθηκε από την αμερικανική ακτοφυλακή, μέχρι χτες βράδυ, είχαν ανασυρθεί τα πτώματα 140 ατόμων, ενώ στην επιφάνεια της θάλασσας βρέθηκαν πολλά προσωπικά τους αντικείμενα, καθώς και κομμάτια του αεροσκάφους, ανάμεσα στα οποία, όμως, τίποτα δεν μπορούσε να δώσει μια ιδέα για τις αιτίες της τραγωδίας.

Τις έρευνες έχουν αναλάβει από κοινού η αντιτρομοκρατική ομάδα της αστυνομίας της Νέας Υόρκης και η αντιτρομοκρατική ομάδα του FBI. Παρά τις έντονες δημοσιογραφικές πιέσεις, οι αξιωματούχοι του FBI απέφυγαν επανειλημμένως να εκφέρουν άποψη και αρκέστηκαν να επαναλάβουν ότι τα πρώτα συμπεράσματα θα μπορούν να διατυπωθούν μετά την ανεύρεση του μαύρου κουτιού του μοιραίου Μπόινγκ, το οποίο αναμένεται να ανασυρθεί μέσα στις επόμενες ημέρες από ειδική ομάδα δυτών.

Πληθώρα εικασιών και εκδοχών

Συνεχίστηκε και χτες η διατύπωση συγκεκριμένων εικασιών από τα αμερικανικά τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά δίκτυα, όσον αφορά τα αίτια του δυστυχήματος. Το τηλεοπτικό δίκτυο ABC μετέδωσε ότι η ευθύνη της επίθεσης βαραίνει την οργάνωση "Κίνημα Ισλαμικής Αλλαγής", που εδρεύει στη Σαουδική Αραβία και που είχε αναλάβει την ευθύνη και για μια επίθεση εναντίον αμερικανικής στρατιωτικής βάσης εκεί. Σύμφωνα, πάντα, με την εκδοχή αυτή, η οργάνωση αυτή είχε στείλει επιστολή στην εφημερίδα "Αλ Χαγιάτ", με την οποία προειδοποιούσε για ένα χτύπημα εναντίον αμερικανικού στόχου, που θα εκπλήξει τους πάντες.

Προχωρώντας ακόμη περισσότερο, το ABC υποστήριξε ότι, αν λάβει κανείς υπόψη του, ότι στα ραντάρ έχει καταγραφεί ένας σύντομος και ανεπαίσθητος ήχος κλάσματα δευτερολέπτων πριν από την έκρηξη στο αεροσκάφος, θεωρείται πολύ πιθανό η επίθεση να έγινε με πύραυλο εδάφους - αέρος, τύπου Στίνγκερ, που χρησιμοποιείται από πολλές εξτρεμιστικές οργανώσεις.

Συγκρατημένη η επίσημη αμερικανική ηγεσία

"Σχεδόν ανόητες" χαρακτήρισε τις εκδοχές αυτές ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Μάικ Μακ Κέρι, ο οποίος επανέλαβε ότι δεν υπάρχει ακόμα κανένα συγκεκριμένο στοιχείο από τις έρευνες που γίνονται και τόνισε ότι τα βιαστικά συμπεράσματα δεν είθισται να είναι ορθά.

Τίποτε σαφώς απειλητικό δε βρίσκει στην επιστολή που επικαλείται το ABC ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νίκολας Μπερνς. Ο Μπερνς εξέφρασε την άποψη ότι η επιστολή αυτή εκφράζει την πολιτική θέση των συντακτών της και δεν αποτελεί απειλή. Επιπλέον, υπενθύμισε ότι δεν έχει, ακόμα, ξεκαθαριστεί τι είδους ήχος ήταν αυτός που κατέγραψαν τα ραντάρ.

Υπόνοιες για το Ελληνικό

Τα συμπεράσματά τους, όμως, για την αεροπορική τραγωδία έχουν σπεύσει να διατυπώσουν πολλά τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά δίκτυα ανά τον κόσμο καθώς και μεγάλη μερίδα του Τύπου. Στις ΗΠΑ, η μεγάλη πλειοψηφία των σχετικών αναφορών συμπεριλάμβανε εκτενές αφιέρωμα στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, τονίζοντας ότι πριν από κάποια χρόνια είχε κριθεί ανεπαρκές στον έλεγχο των αποσκευών. Ανάλογες αναφορές δε λείπουν και από τον αυστραλέζικο Τύπο, στον οποίο μάλιστα υπάρχουν και μια σειρά από χαρακτηρισμοί για την Αθήνα, όπως "φωλιά τρομοκρατίας" και "άντρο τρομοκρατών".

Οι αναφορές αυτές έχουν προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις της ελληνικής ομογένειας τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στην Αυστραλία, που έχουν προβεί σε μια σειρά από καταγγελίες. Υπογραμμίζουν, μάλιστα, ότι η Μαρί Σκιάβο, που παραιτήθηκε από τη θέση της γενικής διευθύντριας ελέγχου της Ομοσπονδιακής Διεύθυνσης Αεροπορίας των ΗΠΑ μόλις πριν από μερικές εβδομάδες, έχει καταθέσει αναφορά στην οποία υποστηρίζει ότι το αεροδρόμιο του Ελληνικού, το οποίο και ήλεγξε προσωπικά, πληρεί όλες τις προϋποθέσεις ασφαλείας σε αντίθεση με πολλά αμερικανικά αεροδρόμια, όπου ο έλεγχος είναι ελλιπής.

Επιπλέον, παρά τις, περί του αντιθέτου, διαβεβαιώσεις πολλών αξιωματούχων του αεροδρομίου, πολλές δημοσιογραφικές πηγές υποστηρίζουν ότι ο έλεγχος τόσο του αεροδρομίου Κένεντι, αλλά και ιδιαίτερα της εταιρίας TWA παρουσιάζει σοβαρές ελλείψεις σε σύγκριση με τις πρόσφατες σχετικές αποφάσεις του Αμερικανικού Κογκρέσου.

"Συνετή" η Ουάσιγκτον για την ελληνική κυβέρνηση

Στο θέμα της πτώσης του Μπόινγκ 747 - 100 αναφέρθηκε, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, και ο Ελληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας. Ο κ. Ρέππας δεν απέφυγε να σχολιάσει ότι πίσω από όλη την τρέχουσα φημολογία περί έλλειψης ελέγχου στο αεροδρόμιο του Ελληνικού είναι πολύ πιθανό να κρύβονται διαφόρων ειδών συμφέροντα. Παρ' όλα αυτά, ο κ. Ρέππας έσπευσε να πλέξει και το εγκώμιο της αμερικανικής ηγεσίας, επειδή έχει "κρατήσει μια συνετή στάση" σχετικά με το συμβάν και έχει αποφύγει τα βιαστικά συμπεράσματα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τραγωδία στον αέρα(2002-07-03 00:00:00.0)
Αιχμάλωτοι του τρόμου, αενάως(2002-06-29 00:00:00.0)
ΜΠΙΖΝΕΣΜΑΝ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ(1999-05-08 00:00:00.0)
Τα εθνικά μονοπώλια πέθαναν. Ζήτω τα διεθνή υπερμονοπώλια!(1997-07-13 00:00:00.0)
ΗΠΑ - ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ(1997-01-05 00:00:00.0)
Με δυσκολία οι έρευνες(1996-07-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ