ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-
Συνεχίζονται, αλλά και δυναμώνουν, οι απροκάλυπτες παρεμβάσεις του ΝΑΤΟ και των Δυτικών στην πολιτική ζωή της Βοσνίας, παραβιάζοντας τα στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα, όπως είναι οι εκλογές, αλλά και ανακηρύσσοντας τον εαυτό τους ηγεμόνα της περιοχής.
Ετσι, ο Αμερικανός απεσταλμένος, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ανακοίνωσε χτες το πρωί ότι ο ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας, Ράντοβαν Κάρατζιτς, παραιτήθηκε από όλα τα δημόσια αξιώματα που κατείχε, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για τη διεξαγωγή των πρώτων μεταπολεμικών εκλογών στη Βοσνία. Ο Χόλμπρουκ έκανε την αποκάλυψη αυτή κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνέντευξής του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.
Συμφωνώντας με την παραίτησή του, ο Κάρατζιτς "ήξερε πως υπογράφει το τέλος της πολιτικής του καριέρας", υποστήριξε ο Αμερικανός απεσταλμένος στους δημοσιογράφους μετά το τέλος των ολονύκτιων διαβουλεύσεων.
Η συμφωνία υπογράφτηκε από τον Κάρατζιτς, την Μπιλιάνα Πλάβσιτς, τον πρόεδρο του σερβικού Κοινοβουλίου της Βοσνίας, Μομτσίλο Κράισνικ, τον υπουργό Εξωτερικών της σερβικής Δημοκρατίας Αλέκσα Μπούχα, παρουσία του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και του υπουργού Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας, Μίλαν Μιλουτίνοβιτς.
Το κείμενο της συμφωνίας έχει ως εξής:
"Οι υπογράφοντες επαναλαμβάνουν τη δέσμευσή τους για το σεβασμό του γενικού πλαισίου της ειρηνευτικής Συμφωνίας του Ντέιτον και των παραρτημάτων της, που συζητήθηκαν στο Ντέιτον και υπογράφτηκαν στο Παρίσι στις 14 Δεκεμβρίου 1995, και δηλώνουν ό,τι ακολουθεί:
- Από τις 19 Ιουλίου 1996, η δρ. Μπιλιάνα Πλάβσιτς θα εκτελεί χρέη Προέδρου της Σερβικής Δημοκρατίας μέχρι τη διεξαγωγή των εκλογών στις 14 Σεπτεμβρίου 1996, όπως προβλέπεται από τις ειρηνευτικές συμφωνίες του Ντέιτον, και την εκλογή του νέου προέδρου. Κατά συνέπεια, στις 19 Ιουλίου 1996, ο δρ. Ράντοβαν Κάρατζιτς εγκαταλείπει την προεδρία της Σερβικής Δημοκρατίας και όλες τις εξουσίες που απορρέουν από αυτήν.
- Ο δρ. Κάρατζιτς δηλώνει ότι αποχωρεί αμέσως και οριστικώς από κάθε πολιτική δραστηριότητα. Δε θα εμφανιστεί δημοσίως, ούτε στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση ή οποιοδήποτε άλλο μέσο ενημέρωσης, ούτε θα συμμετάσχει με οποιονδήποτε τρόπο στις εκλογές.
- Στις 19 Ιουλίου 1996, ο δρ. Κάρατζιτς εγκαταλείπει τη θέση του προέδρου του Σερβικού Δημοκρατικού Κόμματος (SDS) και όλα τα αξιώματα, οι εξουσίες και οι ευθύνες του προέδρου του κόμματος θα παγώσουν μέχρι το SDS να επιλέξει νέο πρόεδρο. Αυτές οι εξουσίες και τα καθήκοντα θα ασκούνται (προσωρινά) από τον καθηγητή Μπούχα".
Ο Μπούχα και η Πλάβσιτς ήταν μέλη της ηγεσίας των Σέρβων της Βοσνίας κατά τη διάρκεια του πολέμου. Πίσω απ' αυτούς, έρχεται ο πρόεδρος του σερβικού Κοινοβουλίου της Βοσνίας, Μομτσίλο Κράισνικ, επικεφαλής της σερβικής πλευράς της Βοσνίας στις διαπραγματεύσεις με τους Δυτικούς διαπραγματευτές για το μέλλον του Κάρατζιτς.
"Ο Κάρατζιτς γνωρίζει ότι μπορεί να στηρίζεται στον Μπούχα. Υπήρξε πάντοτε πολύ πιστός", δήλωσε πηγή της ηγεσίας της σερβικής κοινότητας στο Πάλε.
Μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του Κάρατζιτς από την πολιτική σκηνή, ο επικεφαλής της αποστολής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), Ρόμπερτ Φρόγουικ, συναντήθηκε με την Μπιλιάνα Πλάβσιτς, όμως δεν υπάρχουν πληροφορίες για το περιεχόμενο των συνομιλιών τους.
Τόσο η τοπική τηλεόραση, όσο και ο ραδιοφωνικός σταθμός του Πάλε, επικαλούμενα ανακοίνωση του πρακτορείου των Σέρβων της Βοσνίας "SRNA" από το Βελιγράδι, ανέφεραν ότι ο Αμερικανός απεσταλμένος Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ "δήλωσε" πως ο "πρόεδρος Κάρατζιτς αποσύρθηκε οριστικά από την πολιτική ζωή".
Ομως, το πρακτορείο "SRNA", επικαλούμενο "γιουγκοσλαβικές διπλωματικές πηγές" στο Βελιγράδι, υποστήριξε ότι ο Κάρατζιτς δεν εγκατέλειψε το αξίωμα του προέδρου του Σερβικού Δημοκρατικού Κόμματος, αλλά απλά "παγώνουν" τα καθήκοντά του και ότι ο υπουργός Εξωτερικών Αλέκσα Μπούχα θα είναι "προσωρινός πρόεδρος του κόμματος".