Τρίτη 16 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Η Ολυμπιάδα του ντόπινγκ

Ο "φτερωτός" Μπεν Τζόνσον και οι Βούλγαροι αρσιβαρίστες

"Η δόξα είναι πολύ γλυκιά και τα δολάρια πάρα πολλά". Ετσι απλά και ειλικρινά σχολίασε Καναδός σπρίντερ το πάθημα του συναθλητή του Μπεν Τζόνσον. Για τα δολάρια μπορούν να πουλήσουν και την ψυχή τους στο διάολο, θα σχολίαζε ο Γκαίτε. Ο "φτερωτός Μπεν" που μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ είχε στήσει μια κερδοφόρα επιχείρηση στα 100μ., δεν ήταν η εξαίρεση στον κανόνα. Κι οι πέτρες γνώριζαν ότι ο Μπεν Τζόνσον ήταν προϊόν φαρμακευτικών εταιριών. Εκείνο που ελάχιστοι έμαθαν μέχρι σήμερα, είναι πώς και γιατί την πάτησε ο Τζαμαϊκανός, που έγινε Καναδός. Να έχασε άραγε τον έλεγχο ή την ασυλία;

Ο Μπεν δεν αρνήθηκε το αποτέλεσμα του ελέγχου. Εκανε όμως το λάθος να ζητήσει έρευνα σε βάθος. Το αποτέλεσμα ήταν κεραυνός για τον ίδιο και για όλα τα εργαστήρια με τα οποία συνεργάζονται η ΔΟΕ και η ΙΑFF. Ο Καναδός έκανε χρήση απαγορευμένων ουσιών από το 1981. Επί εφτά ολόκληρα χρόνια τριγυρνούσε δηλαδή καθαρός στις κορυφαίες αθλητικές εκδηλώσεις. Εκανε άραγε ο ίδιος τόσο καλά τη δουλιά του;

"Ο Τζόνσον είναι ένοχος, αλλά πιο ένοχοι είναι εκείνοι που βρίσκονται γύρω του", δήλωσε ο Χ. Α. Σάμαρανκ, αλλά δεν έπεισε. Αντίθετα περισσότερο πειστικές ήταν οι απόψεις, ότι στο πρόσωπο του Τζόνσον, η "ΑΝΤΙΝΤΑΣ", που είχε το πάνω χέρι στη ΔΟΕ, έλυσε τις διαφορές της με την "ΝΤΙΑΝΤΟΡΑ".

Η ιστορία διδάσκει ότι η ΔΟΕ έχει μάθει να ζει με το ντόπινγκ και τα συμφέροντα επιλέγουν τα ονόματα των ντοπαρισμένων που θα δοθούν στη δημοσιότητα. "Τουλάχιστον 38 αθλητές βρέθηκαν ντοπαρισμένοι στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Ελσίνκι το 1983, εκ των οποίων οι 17 ήταν Αμερικανοί. Ηταν όμως τόσο μεγάλα τα ονόματά τους που οι διοργανωτές δεν τόλμησαν να ανακοινώσουν τίποτα" κατάγγειλε ο Αμερικανός δρομέας στα 400μ. Κλιφ Γουάιλι.

Αθλήτριες - "γορίλες"

Εμφανίσεις ανάλογες του Μπεν Τζόνσον πραγματοποίησε στη Σεούλ η Αμερικανίδα σπρίντερ Φλόρενς Γκρίφιθ Τζόινερ. "Οι χρόνοι της ήταν 50 χρόνια μπροστά από την εποχή της" την κάρφωσε ο προπονητής του Τζόνσον Τσάρλι Φράνσις. Η Αμερικανίδα που μέχρι τα 28 της χρόνια ήταν μια μέτρια αθλήτρια, μετά τη Σεούλ εγκατέλειψε τους αγώνες. Απολαμβάνει όμως ακόμα και σήμερα τη δόξα των "ανδρικών" ρεκόρ που έκανε στα 100μ. με 10.49 και στα 200μ. με 21.43. "Η Φλόρενς Γκρίφιθ Τζόινερ και η κουνιάδα της Τζάκι Τζόινερς Κίρσι είναι επίσης ντοπαρισμένες. Το 1984 η Φλόρενς ήταν ένα καταπληκτικό θηλυκό, ενώ τώρα κοιτάξτε πώς είναι. Η Αμερικανίδα μοιάζει με άνδρα. Οσο για την Τζόινερ Κίρσι, αυτή ειδικά μοιάζει με γορίλα", δήλωσε ο Βραζιλιάνος χρυσός Ολυμπιονίκης το 1984 στα 800μ. και ασημένιος το 1988, Γιοακίμ Κρουζ.

Οι υπεύθυνοι της ΔΟΕ είχαν κάνει την πρόβλεψη ότι στη Σεούλ θα βρίσκονταν 15 θετικά δείγματα. Ψιλοπράγματα δηλαδή. Τι είναι 15 θετικά δείγματα σε σύνολο 12.000 αθλητών. Οι καταγγελίες ότι το 50% των Αμερικανών που αγωνίστηκαν στην Ολυμπιάδα του 1984 είχαν κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών, οι απτές αποδείξεις όταν 10 Αμερικανοί αρσιβαρίστες βρέθηκαν ντοπέ σε αιφνιδιαστικό έλεγχο το 1983 στο Καράκας, αλλά και το πόρισμα Βρετανών αθλητών ότι το 8% των συναθλητών τους αγωνίζονται ντοπαρισμένοι, εκ των προτέρων πετάχτηκαν στο καλάθι των αχρήστων.

Πριν τις μεγάλες διοργανώσεις το σύνολο των αθλητών περνάει από αντιντόπινγκ έλεγχο. Εκεί γίνεται το κοσκίνισμα. Οσων ο οργανισμός δεν έχει εξαφανίσει τις ουσίες, βλέπουν τους αγώνες από την τηλεόραση. Στη Σεούλ δεν ταξίδευσε η Αμερικανίδα κολυμβήτρια Εϊντζελ Μάιερς που θα έπεφτε σε πέντε αγωνίσματα, ο συμπατριώτης της ποδηλάτης και χρυσός ολυμπιονίκης το 1984 Στιβ Χεγκ, τρεις Καναδοί αρσιβαρίστες ο,ι Τζιλ, Μπόλντουκ και Ντέμερς, ο δικός μας Γ. Στεφανόπουλος, ενώ ο Σουηδός αρσιβαρίστας Τζ. Κρίστενσεν υποχρεώθηκε από την Ολυμπιακή Επιτροπή της χώρας του να εγκαταλείψει το ολυμπιακό χωριό.

Το ντόπινγκ στην άρση

Στη Σεούλ την πλήρωσαν τα αθλήματα με τη μικρότερη θεαματικότητα. Ντοπέ βρέθηκαν οι Βούλγαροι χρυσοί Ολυμπιονίκες Μίτκο Γκράμπλεφ στα 56κ., Ανγκελ Γκέντσεφ στα 67,5κ., ο Ούγγρος Σένγκερι 4ος στα 75κ., ο συμπατριώτης του Μαριάκα στα 67,5κ., ο Αφγανός παλαιστής Αλιντάντ, ο Βρετανός τζουντόκας στα 71κ. Μπράουν και οι αθλητές του μοντέρνου πεντάθλου Χ. Κεσάδα από την Ισπανία και Αλ. Ουάτσον από την Αυστραλία.

Θετικό βρέθηκε και το πρώτο δείγμα του πρωταθλητή Ευρώπης στα 100μ. Λίνφορντ Κρίστι. Ο Βρετανός πέτυχε όμως να πείσει την Υγειονομική Επιτροπή ότι η ψευδοεφεδρίνη που ανιχνεύτηκε στον οργανισμό του βρισκόταν σε προϊόντα υγιεινής διατροφής και απαλλάχτηκε κατά πλειοψηφία.

Ο κότινος δε συγκινεί τους Ολυμπιονίκες των ημερών μας. Για τα δολάρια δε διστάζουν να αναπτύξουν τους μυς, διοχετεύοντας στον οργανισμό τους ακόμα και ηλεκτρικό ρεύμα. Οσο για τις προειδοποιήσεις των γιατρών ότι θέτουν σε κίνδυνο την υγεία τους; Ποιος τους λογαριάζει. Ακόμα και η υγεία αγοράζεται.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ