Μέσα σε ενωτικό κλίμα εκλέχτηκε χτες το νέο ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Αξιωματικών Αστυνομίας
Λίγες μέρες πριν από την πανελλαδική συγκέντρωση του προσωπικού των Σωμάτων Ασφαλείας στην Αθήνα οι αξιωματικοί της Αστυνομίας σημείωσαν ένα ακόμα βήμα: Μέσα σε ενωτικό κλίμα εξέλεξαν χτες το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ενωσης Αξιωματικών Αστυνομίας (ΠΕΝΑΑ), το οποίο καλείται να προωθήσει παραπέρα το συνδικαλιστικό κίνημα στην Αστυνομία.
Οι περισσότεροι από τους ομιλητές του πρώτου εκλογικού συνεδρίου της ΠΕΝΑΑ στάθηκαν κυρίως στην ανάγκη ενίσχυσης της αυτόνομης λειτουργίας των συνδικαλιστικών τους οργάνων και υπογράμμισαν την αναγκαιότητα σταθερής συνεργασίας με τους πολιτικούς φορείς, με την ταυτόχρονη δέσμευση να μην υπηρετήσουν κομματικές γραμμές. Στο συνέδριο και πριν την εκλογή του πρώτου αιρετού ΔΣ έγινε αναφορά σε όλα τα καυτά προβλήματα των αστυνομικών. Η ιεράρχησή τους και η χάραξη μιας συγκεκριμένης πορείας για την επίλυσή τους αναμένεται να γίνουν στις αρχές του φθινοπώρου, στο επόμενο συνέδριο της Ενωσης.
Το νέο 15μελές ΔΣ συγκροτούν οι Η. Βλαχογιάννης (πρόεδρος), Ε. Οικονόμου (Α αντιπρόεδρος), Ε. Κυριακάκης (Β αντιπρόεδρος), Γ. Κανέλλος (Γ αντιπρόεδρος), Μ. Βετούλης (γενικός γραμματέας), Κ. Αναγνώστου (οργαν. γραμματέας), Ν. Ζωγράφος (ταμίας), Κ. Καλαμπαλίκης (υπεύθυνος εκδόσεων), Σ. Ασημακόπουλος (δημόσιες σχέσεις), Α. Σουλτάτος, Π. Τσιμπίδης, Α. Ανδρικόπουλος, Ε. Δημητρουλάκος (πολιτιστικά), Θ. Τυπογιώργος (ειδικός γραμματέας) και Γ. Νικολόπουλος.
Ο αστυνόμος Α Μ. Βετούλης, ένας από τους πρώτους συνδικαλιστές στο χώρο των αξιωματικών, υποστήριξε στην τοποθέτησή του ότι "ο οργανισμός του αστυνομικού σώματος άρχισε να μην αντέχει πλέον την περιθωριοποίηση, την κοινωνική και υπηρεσιακή ανυποληψία και τον κοινωνικό υποβιβασμό. Επρεπε να δοθεί, έστω και αργά, ένα τέλος στην επιχειρούμενη - διαχρονικά - χειραγώγηση και ασφυκτική κηδεμονία των Σωμάτων Ασφαλείας από τους εκάστοτε κρατούντες, μια κατάσταση που είχε οδηγήσει τη λειτουργία τους σε μια ιδιότυπη απομόνωση από την ευρύτερη κοινωνικοπολιτική μας ζωή και που ήταν αποτέλεσμα της αγκίστρωσης σε ξεπερασμένες αντιλήψεις και μιας "ιδεολογίας" που ήθελε τον αστυνομικό να λειτουργεί στο πλαίσιο μηχανισμών ενός κράτους ξένο προς τον πολίτη".
Πολλοί σύνεδροι αναφέρθηκαν στα θεσμικά και οικονομικά προβλήματα, στην προγραμματισμένη για την Τρίτη κοινή κινητοποίηση αστυνομικών, πυροσβεστών και λιμενικών. Ενδεικτικά σημειώνουμε, επίσης, ότι ο πρόεδρος της Ενωσης Αξιωματικών Δυτικής Ελλάδας Α. Ανδρικόπουλος αναφέρθηκε στη συνεργασία με τις άλλες συνδικαλιστικές ενώσεις, ενώ ο Γ. Νικολόπουλος πρότεινε την ίδρυση ραδιοφωνικού σταθμού για την προβολή του έργου της Αστυνομίας και την ενημέρωση της κοινής γνώμης σχετικά με τα χρονίζοντα προβλήματά τους. Ο Α. Σουλτάτος τόνισε ότι η συνδικαλιστική έκφραση των αστυνομικών πρέπει να έχει ενωτική προοπτική, με συνέχεια και δυναμική. Η Κ. Θώδη - Τσούμαρη (μοναδική γυναίκα υποψήφια για το ΔΣ, αλλά δεν εκλέχτηκε) στάθηκε στην ανάγκη σύνθεσης των διαφορετικών απόψεων και κάλεσε τους συναδέλφους της να έχουν γνώμη και όχι "γραμμή".