Την τακτική, με την οποία θα επιχειρήσει να περάσει σκληρότερα αντιλαϊκά μέτρα, με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη "πολιτική και κοινωνική συναίνεση" και λιγότερο πολιτικό κόστος, μελετά ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης και το επιτελείο του.
Η αγωνία του πρωθυπουργού έγκειται στο πώς από τα πρώτα μέτρα που θα εξαγγείλει, δε θα δικαιωθούν όλοι εκείνοι που εκτιμούν ότι μετά το συνέδριο, θα προχωρήσει στη λήψη σκληρότερων αντιλαϊκών μέτρων. Παράλληλα, όμως, δέχεται ισχυρές πιέσεις από τους εκπροσώπους της οικονομικής ολιγαρχίας, να προχωρήσει γρήγορα στη λήψη των αναγκαίων μέτρων, όπως οι περικοπές των κοινωνικών δαπανών, το ξεπούλημα δημοσίων επιχειρήσεων, όπως η ΔΕΠ, η απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων για να δοθεί ώθηση στα "μεγάλα έργα" κ.ά.
Ο πρωθυπουργός, πάντως, χτες σήμανε συναγερμό στα μέλη της κυβέρνησης. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με αρκετούς υπουργούς τούς κατέστησε σαφές ότι "το συνέδριο τέλειωσε, η κυβέρνηση πρέπει να λειτουργήσει" και τους κάλεσε να προχωρήσουν τον προγραμματισμό των υπουργείων τους.
Ενδεικτικές των προθέσεων του οικονομικού επιτελείου μπορούν να θεωρηθούν οι δηλώσεις του γγ του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας Μ. Παπαϊωάννου,ο οποίος μιλώντας στον "Φλας" δήλωσε ότι η κυβέρνηση "θα περιορίσει όσο γίνεται τις δαπάνες στο δημόσιο", ενώ όσον αφορά τις δαπάνες για το πρόγραμμα των εξοπλισμών των Ενόπλων Δυνάμεων δήλωσε ότι αυτές θα αναζητηθούν φέτος από το πρόγραμμα... δημοσίων επενδύσεων και θα υπάρχει πρόβλεψη και στον καινούριο προϋπολογισμό.
Σε σχέση με το κατά πόσον ο Κ. Σημίτης θα πάρει υπόψη του τις αποφάσεις του συνεδρίου στη χάραξη της κυβερνητικής πολιτικής χαρακτηριστική είναι η δήλωση της γγ του υπουργείου Βιομηχανίας Αννας Διαμαντοπούλου: "Οι όποιες κινήσεις τις οποίες θα επιλέξει ο πρωθυπουργός δε θα έχουν σχέση με τις εκπεφρασμένες απόψεις του συνεδρίου, θα έχουν σχέση με τις ανάγκες που υπάρχουν για τη βελτίωση του κυβερνητικού έργου".
Η τακτική του πρωθυπουργού θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό από την απόφασή του για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ή όχι. Παρ' όλο που δε φαίνεται να έχει λάβει κάποιες οριστικές αποφάσεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Ρέππας, επανέλαβε και χτες ότι δεν πρόκειται να γίνουν πρόωρες εκλογές, ενώ απέδωσε το σχετικό θόρυβο στα κόμματα της αντιπολίτευσης, "προκειμένου να εξυπηρετηθούν κομματικές σκοπιμότητες". Παράλληλα, επικαλούμενος τις βλαπτικές συνέπειες για την οικονομία του θορύβου για τις πρόωρες εκλογές, κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης "να συντελέσουν, ώστε να υπάρχει ηρεμία" και να συμβάλουν με την "εποικοδομητική κριτική τους στην κοινή προσπάθεια για το καλό του τόπου". Ακόμα, και απέναντι στην "οξεία κριτική" που άσκησε ο Αντ. Σαμαράς στην κυβέρνηση, ο Δ. Ρέππας εμφανίστηκε μεγαλόθυμος και έδειξε κατανόηση, λέγοντας ότι ο Αντ. Σαμαράς "με τις επισημάνσεις αυτές επιδιώκει να βοηθήσει την κυβέρνηση, προκειμένου να είναι πιο αποτελεσματική στο έργο της" (!).
Η κυριαρχία του Κ. Σημίτη στο κομματικό μηχανισμό θα αποτυπωθεί και στην εκλογή του ΕΓ και τις Πολιτικής Γραμματείας, μεθαύριο Παρασκευή, στη συνεδρίαση του ΕΓ. Αμετακίνητη αρχή της πλευράς Σημίτη είναι ότι πρέπει να κατέχει την πλειοψηφία στα ανώτερα καθοδηγητικά όργανα ή αλλιώς, όπως λένε, να κατέχουν"συν έναν" από τους αντιπάλους τους.
Παράλληλα, τις επόμενες μέρες ο Κ. Σημίτης θα ασχοληθεί, για να εμπεδώσει την κυριαρχία του στον κομματικό μηχανισμό, με απώτερο στόχο να τον μετατρέψει σε ένα αποτελεσματικό εργαλείο για τη στήριξη των αντιλαϊκών κυβερνητικών επιλογών στους μαζικούς χώρους και τα συνδικάτα.Στα πλαίσια αυτά θα συνεχίσει να αξιοποιεί με εντονότερους ρυθμούς τη συνδικαλιστική ηγεσία, η οποία τον στήριξε μαχητικά για την εκλογή του στη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.
Π. Κ