Τετάρτη 26 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
Προσχήματα αντί διαλόγου από το ΥΠΠΟ

Η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών καταγγέλλει το προσχέδιο νόμου

Μετά τη δημοσιοποίηση από το ΥΠΠΟ του "προσχεδίου νόμου", που αφορά στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, τα Κρατικά Κινηματογραφικά Βραβεία, την προστασία της χρήσης κινηματογραφικών αιθουσών και την τροποποίηση του άρθρου 60 για "αποκατάσταση άυλης εμπορικής αξίας", το προσχέδιο απεστάλη προς την Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών.Ο υπογράφων, σύμβουλος Κινηματογραφίας του ΥΠΠΟ, Γιάννης Μπακογιαννόπουλος,ζητά να του αποσταλούν γραπτώς, εντός δέκα εργάσιμων ημερών, οι προτάσεις της Εταιρείας (!).

Η ΕΕΣ, βέβαια κατ' επανάληψη ζητούσε διάλογο του ΥΠΠΟ με τους επαγγελματίες του κινηματογράφου (Διασωματειακή Επιτροπή Κινηματογράφου - 14.000 απασχολούμενοι), υποβάλλοντας μάλιστα στο υπουργείο και τις προτάσεις της Επαγγελματικής Συνδιάσκεψης. Αντί, όμως ενός δημοκρατικού διαλόγου, το ΥΠΠΟ, μέσω του Συμβούλου Κινηματογραφίας, καταργώντας κάθε έννοια διαλόγου, απαιτεί "γραπτό" και μάλλον τυπικό "διάλογο".

Ετσι με επιστολή της στον υπουργό Πολιτισμού, Σταύρο Μπένο,η Εταιρεία αρνείται να απαντήσει γραπτώς. "Οι απειλές" - επισημαίνεται στην επιστολή - "και οι εκβιασμοί της "Επιτροπής" που διατυπώθηκαν στην παραγγελία του διαβιβαστικού και εκφράστηκαν δημόσια από τον Θ. Αγγελόπουλο,ότι "δε θα γίνουν δεκτές αντιρρήσεις ουσίας από τις επαγγελματικές ενώσεις" και ότι "το προσχέδιο θα γίνει νόμος", μας αφήνουν αδιάφορους. Εμείς θα προσπαθήσουμε, με κάθε νόμιμο και δημοκρατικό τρόπο, να προωθήσουμε τις προτάσεις της Συνδιάσκεψης και θα πολεμήσουμε τη φασιστική νοοτροπία των "προσωπικοτήτων" της Επιτροπής, που επιδιώκουν να επιβάλουν πάση θυσία τα δικά τους συμφέροντα και της παρέας τους".

Επίσης, με άλλη επιστολή της η Εταιρεία στο δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κ. Κοσμόπουλο, επισημαίνει τον κίνδυνο που διατρέχει το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης,καθώς "το νομοσχέδιο, που επινοήθηκε από μια ομάδα επιτήδειων "παραγόντων", στοχεύει στην κατάργηση του Ελληνικού Φεστιβάλ.Επειδή 2 - 3 διορισμένα άτομα θα διαχειρίζονται μέσα στο νέο νομικό πλαίσιο Ιδιωτικού Δικαίου 500 εκατομμύρια, για να πραγματοποιούν ένα παρεϊστικο Διεθνές Φεστιβάλ. Επειδή ο Δήμος Θεσσαλονίκης, η ΔΕΘ και όλες οι δημιουργικές δυνάμεις του ελληνικού κινηματογράφου επί 36 χρόνια "έγραψαν" μια μεγάλη ιστορία",η Εταιρεία καλεί το δήμαρχο να ενδιαφερθεί, ώστε όλοι μαζί να μην επιτρέψουν να καταστραφεί το Φεστιβάλ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ