Τρίτη 25 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΚΙΝΑ
Σοβαρή όξυνση σχέσεων

ΠΕΚΙΝΟ.-

Μετά την πρωτοφανή ωμή επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας από το γερμανικό Κοινοβούλιο, η κινεζική κυβέρνηση ματαίωσε την Κυριακή την επίσκεψη που επρόκειτο να πραγματοποιήσει τον Ιούλη στην Κίνα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Κλάους Κίνκελ. Το γερμανικό Κοινοβούλιο, καταπατώντας στοιχειώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, επέκρινε το Πεκίνο για δήθενπαραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Θιβέτ.

"Η πρεσβεία (της Γερμανίας) ενημερώθηκε το πρωί για την απόφαση από έναν απεσταλμένο του (κινεζικού) υπουργείου Εξωτερικών", δήλωσε την Κυριακή εκπρόσωπος της γερμανικής πρεσβείας στο Πεκίνο.

Εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών τόνισε ότι την ευθύνη γι' αυτή τη ζημιά στις διμερείς σχέσεις φέρει η Γερμανία, μετέδωσε ο κινεζικός κρατικός ραδιοσταθμός.

"Με την ενέργειά του, το (γερμανικό) Κοινοβούλιο ποδοπάτησε δημόσια το Διεθνές Δίκαιο και επενέβη χονδροειδώς στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας", ανέφερε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι η απόφαση τραυμάτισε επίσης σοβαρά τα αισθήματα του κινεζικού λαού.

"Υπ' αυτές τις συνθήκες, η κινεζική πλευρά αισθάνεται ότι η ατμόσφαιρα δεν είναι κατάλληλη για την προγραμματισμένη για τις 11 ως τις 14 Ιούλη επίσκεψη στην Κίνα του υπουργού Εξωτερικών Κίνκελ", ανέφερε το υπουργείο, προσθέτοντας ότι η Κίνα αποφάσισε να αναβάλει την επίσκεψη.

Από την πλευρά του ο Γερμανός καγκελάριος Χέλμουτ Κολ χαρακτήρισε χτες "λυπηρή και ακατανόητη" τη ματαίωση της συγκεκριμένης επίσκεψης.

"Η υιοθέτηση μιας πρότασης από την "Μπούντεσταγκ" (Κάτω Βουλή) για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Θιβέτ δεν αιτιολογεί μια τέτοια απόφαση ...οι κινεζικές επικρίσεις για την απόφαση αυτή είναι δυσανάλογες", υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Πέτερ Χάουσμαν, επικαλούμενος δήλωση του Κολ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ