Σελ. /28
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Ιούνη 1996

Καταστροφικές αποφάσεις της ΕΕ για τα οπωροκηπευτικά

Δραματικές αναμένονται οι συνέπειες για τους παραγωγούς οπωροκηπευτικών από τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ


ΣΕΛ.  9

ΔΕΔΟΜΕΝΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
Η ΑΝΤΙΛΑΪΚΗ
ΡΟΤΑ
ένα το κρατούμενο

Κηδεύεται σήμερα το μεσημέρι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Α. Παπανδρέου

Εντείνονται οι διεργασίες και οι ζυμώσεις στο κυβερνητικό κόμμα και τα διάφορα σενάρια διαδέχονται το ένα τ' άλλο, ενώ όλες οι ομάδες είναι επί ποδός πολέμου, καθώς αύριο ξεκινά στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.

Επιφανειακά, όλα φαίνονται να κινούνται γύρω από τη Μητρόπολη, όπου θα παιχτεί σήμερα το μεσημέρι η τελευταία πράξη για τον ιδρυτή και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Α. Παπανδρέου. Στο παρασκήνιο, όμως, δυναμώνει συνεχώς ο πόλεμος των χαρακωμάτων και των συσχετισμών του συνεδρίου. Ενας πόλεμος, που δεν αποκλείει τις όποιες αλλαγές στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Αυτό που αποκλείεται, είναι να υπάρξουν αλλαγές στην κυβερνητική αντιλαϊκή πολιτική, τόσο στον τομέα της οικονομίας, όσο και της κοινωνικής και εξωτερικής πολιτικής. Η εύστοχη και ουσιαστική διαπίστωση αυτή του ΚΚΕ είναι τις ώρες αυτές ιδιαίτερα επίκαιρη.


ΣΕΛ.  2,    5

Νέφος και 37 βαθμοί Κελσίου μετέτρεψαν χτες την πρωτεύουσα σε θάλαμο αερίων, ενώ έστειλαν στα νοσοκομεία εκατοντάδες Αθηναίους - ιδιαίτερα ηλικιωμένους και άτομα που ανήκουν σε άλλες ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.Η κυβέρνηση, όμως, παρέμεινε και πάλι απαθής, παρότι το διοξείδιο του αζώτου σημείωσε ρεκόρ για το 1996, ξεπερνώντας το όριο επιβολής εκτάκτων μέτρων.

Η ανοδική πορεία όμως του νέφους, όπως και της θερμοκρασίας, αναμένεται να συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες. Ο φόβος, μάλιστα, επανάληψης του φαινομένου του καύσωνα, όπως το 1987 και 1988, έκανε το υπουργείο Υγείας να ανακοινώσει οδηγίες πρόληψης.


ΣΕΛ.  14   -   15

Ερημία

Παγκόσμια Μέρα κατά των Ναρκωτικών σήμερα. Και ο συμβολισμός της σημαίνει την ανάγκη της καθημερινής εγρήγορσης κατά της μεγαλύτερης, σήμερα, μάστιγας της ανθρωπότητας.

Η υιοθέτηση της τοξικομανίας, ως τρόπου ζωής, προϋποθέτει τη συνάντηση με την ουσία μιας προσωπικότητας, συνήθως ανώριμης, που βρίσκεται σε οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο. Πριν, δηλαδή, η εξάρτηση γίνει ατομικό σύμπτωμα, υπάρχει ως κοινωνική συμπεριφορά, που διαμορφώνεται στα πλαίσια της κυρίαρχης ιδεολογίας, στην εποχή της βαθιάς κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος.

Το "κάλλιον το προλαμβάνειν", είναι η προμετωπίδα στον αγώνα κατά των ναρκωτικών. Ομως η πολιτεία, που θα έπρεπε να είναι εμπνευστής, πρωταγωνιστής και οργανωτής πολύμορφων προληπτικών δραστηριοτήτων, πάσχει απ' το σύμπτωμα της απραξίας. Η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη - αλλά ούτε και μπορεί με την πολιτική της - να αντιμετωπίσει τις γενεσιουργές αιτίες. "Αυτό είναι δύσκολο. Μην κρυβόμαστε. Δεν μπορεί από τη μια μέρα στην άλλη να εκλείψει το άγχος, η ανασφάλεια, η ανεργία, η έλλειψη διεξόδων στους νέους, δε γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη", έλεγαν πέρυσι, επίσημα κυβερνητικά χείλη.

Ερημία, όμως, υπάρχει και στα προγράμματα απεξάρτησης. Οι προϋπολογισμοί του ΚΕΘΕΑ ή καθηλώνονται ή μειώνονται. Το περίπτερο "18 Ανω" στο ψυχιατρείο της Αττικής, αναγκάστηκε να κλείσει για να βρεθεί λύση για το προσωπικό. Το Σεπτέμβρη λήγουν πάλι οι συμβάσεις και ουδείς αρμόδιος δεν το έχει αντιμετωπίσει.

Κι ας ψάχνουν οι εφτά στους δέκα νέους, που "έπεσαν στο λούκι", πώς θα απεξαρτηθούν...




Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ