Κυριακή 23 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΔΙΕΘΝΗ
Αντιδράσεις στους αμερικανικούς "υπερ-νόμους"

Η Νέα Τάξη Πραγμάτων, που επιβάλλεται στη σκακιέρα του διεθνούς εμπορίου από την κυβέρνηση Κλίντον, με τη διεύρυνση της εξουσίας και των αποφάσεων των αμερικανικών δικαστηρίων σε τρίτες χώρες, προσκρούει, σ' αυτή την περίπτωση, στις έντονες αντιδράσεις παραδοσιακών συμμάχων.

Τα οργανωμένα καπιταλιστικά συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και χωρών που χαρακτηρίζονται ως οι μεγαλύτεροι εμπορικοί εταίροι των ΗΠΑ, όπως ο Καναδάς και το Μεξικό, δεν υπακούουν ούτε φαίνονται διατεθειμένοι να ικανοποιήσουν την επιθυμία του εκάστοτε ενοίκου του Λευκού Οίκου για την απρόσκοπτη είσπραξη των δυσβάσταχτων συνεπειών (και οικονομικών ζημιών εκατοντάδων εκατ. δολαρίων), που προκαλούν οι ακόλουθοι "υπερ-νόμοι": Δηλαδή, ο πολύκροτος νόμος "Χελμς - Μπάρτον", που "απαιτεί" το πάγωμα των ξένων επενδύσεων στην Κούβα ή το καινούριο νομοθετικό παρασκεύασμα της κυβέρνησης Κλίντον, που απαγορεύει τις εμπορικές συναλλαγές επιχειρήσεων και ιδιωτών με τις σημερινές κυβερνήσεις της Λιβύης και του Ιράν, όταν αυτές ξεπερνούν τα 40.000.000 δολάρια!

Και στις δύο περιπτώσεις, η αντίδραση του εμπορικού εκπροσώπου των 15 χωρών - μελών της ΕΕ, Πίτερ Γκίλφορντ, ήταν χαρακτηριστική. Οπως χαρακτηριστικές ήταν και οι αντιδράσεις των αρμόδιων κυβερνητικών αξιωματούχων του Καναδά και του Μεξικού.

"Πρόκειται για νόμους που ξεπερνούν την επικράτεια των ΗΠΑ. Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι με αρχές που παραβιάζουν το νομικό πλαίσιο και τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου", ήταν η δήλωση που έκανε ο εμπορικός εκπρόσωπος της ΕΕ, πριν δύο μέρες, αναφερόμενος στο νέο αμερικανικό νόμο που επιβάλλει κυρώσεις σε επιχειρήσεις και ιδιώτες που συναλλάσσονται με τη Λιβύη και το Ιράν. Η απάντηση αυτή ήταν ακριβώς η ίδια που δόθηκε και στην περίπτωση του άδικου νόμου "Χελμς - Μπάρτον" που επιβάλλει μια σειρά κυρώσεων σε ξένες επιχειρήσεις και ιδιώτες που κάνουν επενδύσεις εκατομμυρίων στην Κούβα.

Ανεξάρτητα από τις "ιδιαίτερες" πτυχές των δύο αμερικανικών "υπερ-νόμων" στις περιπτώσεις αυτών των τριών χωρών, η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει ήδη καταστήσει σαφές ότι θα φέρει το ζήτημα προς επίσημη συζήτηση στο τραπέζι διαπραγματεύσεων του ΠΟΕ., καθώς δε φαίνεται σύμφωνη με αυτό το "ξαναμοίρασμα της πίτας" του διεθνούς κεφαλαίου που επιχειρεί η Ουάσιγκτον. Και βέβαια, σ' αυτή την υπόθεση το περίεργο δεν είναι οι λόγοι που κάνουν την ΕΕ να θέλει να προστατεύσει τα οικονομικά της συμφέροντα, αλλά το γεγονός ότι τουλάχιστον θέλει να πολεμήσει και να τα προασπίσει, κάνοντας χρήση κάθε πιθανού νομικού "άσου" που μπορεί να διαθέτει στα χέρια της!

Εξίσου εντυπωσιακές είναι οι αντιδράσεις άλλων δύο "παραδοσιακών" οικονομικών συμμάχων των ΗΠΑ. Τόσο το Μεξικό, όσο και ο Καναδάς (που είναι και μέλη της Βορειοαμερικανικής Συμφωνίας Ελευθέρου Εμπορίου, ΝΑFΤΑ) προειδοποιούν τον τελευταίο καιρό επανειλημμένα πως δε θα δεχτούν αδιαμαρτύρητα τις συνέπειες του αμερικανικού "υπερ-νόμου" που ακούει στο όνομα "Χελμς - Μπάρτον".

Εάν κανείς σκεφτεί την άμεση ή έμμεση εξάρτηση των μεξικανικών κυβερνήσεων από τα δάνεια του ΔΝΤ ή των ΗΠΑ, τότε θα πρέπει τουλάχιστον να εκφράσει την έκπληξή του για αυτή την ιδιότυπη "συμμαχία" που συγκροτήθηκε άτυπα την περασμένη βδομάδα ανάμεσα σε Οτάβα και Πόλη του Μεξικού!

Ο Καναδάς και το Μεξικό συμφώνησαν να κάνουν τα πρώτα επίσημα βήματα κατά του αμερικανικού νόμου "Χελμς - Μπάρτον" χρησιμοποιώντας τη νομοθεσία της ΝΑFΤΑ... Οι υπουργοί των δύο χωρών ανακοίνωσαν ότι θα ζητήσουν τη σύγκληση συνόδου της ΝΑFΤΑ σε υπουργικό επίπεδο, ώστε να συζητηθούν οι εμπορικές διαφορές τους με τις ΗΠΑ. Εάν η συνάντηση δε γίνει ή αποτύχει, τότε οι δύο χώρες κατέστησαν σαφές ότι θα ζητήσουν τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής που να κρίνει εάν οι ΗΠΑ παραβιάζουν τη νομοθεσία της ΝΑFΤΑ με την εφαρμογή του νόμου "Χελμς - Μπάρτον". Σε αυτή την περίπτωση, μια απόφαση - "κεραυνός" κατά του νόμου "Χελμς - Μπάρτον" θα ισοδυναμούσε με την επιβολή κυρώσεων (όπως αύξηση δασμών κλπ. ) σε βάρος Αμερικανών εξαγωγέων!

Εάν, μάλιστα, συλλογιστεί κανείς ότι οι συνέπειeς των αμερικανικών "υπερ -νόμων" θα φανούν καθαρότερα από τον ερχόμενο Αύγουστο (οπότε θα αρχίσουν και πρακτικά να ισχύουν), τότε θα πρέπει κανείς να είναι σίγουρος για ένα πολύ "θερμό" εξάμηνο διεθνών εμπορικών διενέξεων και ανακατατάξεων...

Δέσπ. ΟΡΦΑΝΑΚΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ