Σάββατο 22 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Βουλή των διοργανωτών και όχι των εφήβων

Δύο μαθητές, που είχαν την "τύχη" να συμμετάσχουν, μιλούν για τις διαδικασίες που επέβαλαν οι διοργανωτές, για τις εντυπώσεις και τα συμπεράσματά τους

Η πολυδιαφημισμένη "Βουλή των Εφήβων" ολοκλήρωσε τις εργασίες της. Ηταν ένα γεγονός που έφτασε και στον τελευταίο Ελληνα, μαζί με τις "εκτιμήσεις" και τα "συμπεράσματα" των εμπνευστών της, των διάφορων ΜΜΕ που ανήκουν στους μεγαλοεπιχειρηματίες, των διάφορων πολιτικών της καθεστηκυίας τάξης. Ολοι τους "χάιδεψαν" τους νέους που συμμετείχαν και πρόβαλαν, από τη σκοπιά του ο καθένας αυτό που ήθελε, ενώ δεν έλειψαν και εκείνοι που έφτασαν να μιλήσουν για αυθάδη συμπεριφορά, αλλά και προκλητική εμφάνιση και ενδυμασία. Πόσο "Βουλή" και μάλιστα "των Εφήβων" ήταν όλη αυτή η καλοστημένη παράσταση; Ο "Ρ" μίλησε με δύο μαθητές που είχαν την "τύχη" να συμμετέχουν, καθώς οι εργασίες τους προκρίθηκαν γι' αυτό. Πρόκειται για τη Λίλη Γάτη μαθήτρια του 1ου Λυκείου Νίκαιας και τον Ανδρέα Εφετζή μαθητή στο 43ο Λύκειο Αθήνας. Η εμπειρία τους από τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν τους κάνει κατηγορηματικούς, γι' αυτό που προσδοκούσαν οι διοργανωτές: "Σκοπός της πολιτείας δεν ήταν να ακούσει τα προβλήματά μας. Αυτά τα ξέρει. Σκοπός της ήταν να βγάλει ένα δημοκρατικό προσωπείο απέναντι στην κοινή γνώμη". Βέβαια δε χρειάζεται να επισημανθεί το γεγονός ότι δεν επρόκειτο για "Βουλή των Εφήβων" καθώς, οι 300 μαθητές επιλέχτηκαν από τους διοργανωτές με βάση εργασίες που έκαναν, οπότε ούτε καν τους συμμαθητές τους της Β Λυκείου δεν αντιπροσώπευαν, πολύ περισσότερο το σύνολο των νέων.

Ποια συζήτηση;

Επίσημα και σύμφωνα με τους διοργανωτές που ήταν η Βουλή των Ελλήνων και το υπουργείο Παιδείας, με τη "Βουλή των Εφήβων" δίνεται η δυνατότητα στους νέους, "στα πλαίσια ενός δημόσιου και υπεύθυνου διαλόγου, να συζητούν και να καταγράφουν τις διαπιστώσεις και τις κρίσεις τους για το σήμερα και το χτες και το όραμά τους για το αύριο".

"Οι μαθητές και γενικότερα οι νέοι θα πρέπει να καταλάβουν ότι λύση στα προβλήματά τους, δεν μπορεί να δοθεί μέσα από κυβερνητικές φιέστες "διαλόγου" αλλά από την αγωνιστική διεκδίκηση" είναι η απάντηση των δύο μαθητών.

Ας δούμε όμως το γιατί, μέσα από τη συνέντευξη που ακολουθεί:

- Ποιος πιστεύετε ότι ήταν ο σκοπός της πολιτείας, με τη διοργάνωση της Βουλής των Εφήβων;

Λ. Γάτη: Δεν πιστεύω ότι σκοπός της κυβέρνησης ήταν να ακούσει τις απόψεις των μαθητών. Σκοπός της ήταν να δείξει το πόσο δημοκρατική είναι. Αλλωστε, πιο πολλές ήταν οι ώρες που πηγαίναμε σε εκδρομές ή διάφορες άλλες εκδηλώσεις παρά οι ώρες που κουβεντιάζαμε.

Α. Εφετζής: Αυτό ακριβώς καταδικάστηκε από τους μαθητές, που ενώ θα μπορούσαν πολλοί να θεωρήσουν ως λογικό να μας "αρέσουν οι βόλτες", ωστόσο πολλοί συμμαθητές μας θεώρησαν κοροϊδία το ότι άλλο ήρθαν να κάνουν και άλλο τελικά έκαναν.

- Υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα παραδείγματα που σας κάνουν να το πιστεύετε αυτό;

Λ. Γάτη: Φυσικά. Τα μελανά στοιχεία σε όλη τη διαδικασία, δεν είναι λίγα. Είδαμε, ας πούμε, προτάσεις που απορρίπτονταν από το σύνολο των συμμαθητών μας - όπως αυτή για την ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ - να εμφανίζονται ξαφνικά στα πρακτικά ότι υπερψηφίστηκαν και μάλιστα με συντριπτική πλειοψηφία.

- Ποια ήταν αρχικά η εκτίμηση που είχατε και σεις και οι συμμαθητές σας σχετικά με τη Βουλή των Εφήβων; Ηταν εξαρχής καταδικαστική ή όχι;

Α. Εφετζής: Από την αρχή ήταν πολλοί αυτοί που είχαν έντονες αμφιβολίες για την ειλικρίνεια των διοργανωτών. Η αντίθεση αυτή εκφράστηκε με δύο τρόπους, ή σαν άμεση καταγγελία από το βήμα του Κοινοβουλίου, ή και με τη διάθεση του "χαβαλέ" και της ειρωνείας απέναντι σε όλα αυτά. Πεποίθησή μου είναι ότι τώρα που οι διαδικασίες της "Βουλής των Εφήβων" έληξαν, οι αμφιβολίες αυτές είναι πολύ περισσότερες.

Επιλεγμένα θέματα από τους διοργανωτές

- Πώς επιλέχτηκαν τα θέματα που συζητούσατε;

Λ. Γάτη: Τα θέματα στα οποία κληθήκαμε να εκφέρουμε άποψη, δεν επιλέχτηκαν από εμάς, αλλά από τους διοργανωτές. Οταν μάλιστα κάποιος μαθητής ήθελε να μιλήσει απ' το βήμα για κάποιο άλλο θέμα από αυτά που είχαν επιλέξει οι διοργανωτές, του αφαιρούνταν αμέσως ο λόγος. Το χειρότερο όμως είναι ότι δεν αρκέστηκαν σε αυτό. Ο τρόπος, με τον οποίο προσπάθησαν να προσαρμόσουν τις απόψεις, τις οποίες εκφράσαμε μέσα από τις εκθέσεις μας, πριν ακόμα επιλεγούν οι 300 καλύτερες, μπορώ να πω ότι ήταν χυδαίος. Οπως για παράδειγμα, αυτό που γράφτηκε μέσα "στη σύνθεση των κειμένων", δηλαδή το βιβλίο που συνθέτει όλες τις απόψεις που γράφτηκαν στις εκθέσεις των μαθητών. Κάπου εκεί αναφέρει ότι οι μαθητές είναι υπέρ του Εθνικού Απολυτήριου, και εγώ ρωτάω πώς είναι δυνατόν κάποιος να είναι υπέρ του Εθνικού Απολυτήριου, ένα εξάμηνο πριν ο υπουργός Παιδείας κάνει τις επίσημες εξαγγελίες γι' αυτό;

- Δηλαδή, δεν πιστεύετε ότι βγήκε κάτι θετικό από τη "Βουλή των Εφήβων";

Α. Εφετζής: Αυτό που έμεινε σε εμένα, ήταν οι τοποθετήσεις των συμμαθητών μας και η αγωνία τους να ζήσουν κάτι καλύτερο από αυτό που ζουν σήμερα. Βαθιά μέσα τους πολλά παιδιά πίστευαν ότι θα ακουστεί η γνώμη τους μέσα από τη "Βουλή των Εφήβων", και ότι θα γίνουν και στην πράξη αυτά που λένε. Βέβαια, εξαρτάται από το βαθμό της συνειδητότητας του καθενός μας με ποιον τρόπο θα μπορούσαμε να ζήσουμε καλύτερα.

Λ. Γάτη: Φυσικά και βγήκε κάτι θετικό. Πολύ θετικό ήταν ότι υπήρξαν ομιλίες που καλούσαν σε αγωνιστική διεκδίκηση λύσεων για όλα τα προβλήματα της νέας γενιάς, μακριά από φιέστες διαλόγου. Σε αυτά θα ήθελα να συμπληρώσω και εγώ ότι ο μόνος δρόμος για να δοθούν λύσεις στα προβλήματα της νεολαίας είναι η αγωνιστική διεκδίκηση όλων όσων δικαιούμαστε και μας στερούν. Οι νέοι πρέπει να καταλάβουν ότι αυτή είναι η μόνη λύση για διέξοδο από τα προβλήματά τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ