Μέσα στις επόμενες μέρες οι αποφάσεις για το ομολογιακό δάνειο. Επιταχύνεται το ξεπούλημα των επιχειρήσεων που ανήκουν στην Εθνική
Πρωταγωνιστικό ρόλο στην ...άμιλλα κερδοσκοπίας των τραπεζών της χώρας διεκδικεί η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία σύμφωνα με τα όσα είπε χτες ο διοικητής της Θ. Καρατζάς,στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων, θα συνεχίσει απρόσκοπτα τη δραστηριότητά της, με αποκλειστικό κριτήριο και στόχο την εξασφάλιση όλο και υψηλότερων κερδών.Το "πακέτο" των άμεσων στόχων της Εθνικής περιλαμβάνει επιτάχυνση των ιδιωτικοποίησης των εταιριών που ελέγχονται από την Τράπεζα, παραπέρα ...βελτίωση, δηλαδή αύξηση, της διαφοράς ανάμεσα στους τόκους που πληρώνονται και στους τόκους που εισπράττονται και - κυρίως - απαλλαγή από τις "αμαρτίες" του παρελθόντος, στη βάση μιας ορθολογικής παροχής δανείων, κατά προτίμηση σε μεγάλους και εκλεκτούς πελάτες.
Ηδη, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά χτες ο Θ. Καρατζάς, η διαφορά των χρεωστικών από τους πιστωτικούς τόκους αυξήθηκε κατά 157,2% ή κατά 48,5 δισεκατομμύρια δραχμές, ποσά που, εκτός από τη γενική εικόνα των κερδών, αξιοποιήθηκαν για 1.500 ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων θαλασσοδανείων.
Πέρσι τα καθαρά κέρδη του Ομίλου της Εθνικής, της Τράπεζας δηλαδή και των 24 θυγατρικών εταιριών της, έφτασαν τα 73,9 δισεκατομμύρια δραχμές και ήταν αυξημένα κατά 31,2%. Ειδικά τα κέρδη της Τράπεζας έφτασαν τα 41,4 δισ. δρχ. Στα σχέδια της Εθνικής για το 1996 περιλαμβάνεται η ιδιωτικοποίηση των βαφείων "Ηλιοφίν", η συγχώνευση της Εθνικής Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου με τη θυγατρική της ΕΤΕΒΑ (η οποία ανήκει στο όμιλο) Εταιρεία Διεθνών Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου και η απορρόφηση της ασφαλιστικής ΕΤΕΒΑ από την Εθνική Ασφαλιστική, ενώ μέχρι το 2002 η τράπεζα έχει στόχο να ξεπουλήσει κάθε επιχείρηση που ανήκει στο χαρτοφυλάκιό της.
Το μεγάλο πρόβλημα για τη διοίκηση της Εθνικής παραμένει η ενίσχυση της Τράπεζας με νέα κεφάλαια, που όπως προανήγγειλε ο διοικητής της θα προέλθουν από το Χρηματιστήριο (δηλαδή με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου) και τις διεθνείς αγορές (δηλαδή με σύναψη νέων δανείων). Παρεμβαίνοντας χτες στο θέμα της ρύθμισης του ομολογιακού δανείου του 1991, ο υπουργός Οικονομικών Αλ. Παπαδόπουλος δήλωσε ότι θα δοθεί λύση εντός 20 ημερών, με αμοιβαία συμφωνία μεταξύ της Τράπεζας και του υπουργείου, το οποίο και διατηρεί στο χαρτοφυλάκιό του το μεγαλύτερο μέρος από τα 119 συνολικά δισ. δρχ. του δανείου.