Τρίτη 18 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Θησαυρός για το λαό της Λάρισας

Η πολύτιμη - 7.500 τίτλων - βιβλιοθήκη του αλησμόνητου Μιχάλη Μ. Παπαϊωάννου, κατά επιθυμία του ίδιου, δωρήθηκε στη γενέτειρά του Λάρισα

Εναν τεράστιο (ποσοτικά), σπάνιο (ποιοτικά), μεγάλο σε αξία (πνευματικά) θησαυρό απέκτησαν οι κάτοικοι της Λάρισας. Πρόκειται για την πλουσιότατη βιβλιοθήκη του αλησμόνητου κομμουνιστή, μελετητή της νεότερης ιστορίας και λογοτεχνίας μας, δημοσιογράφου του "Ρ" από τη μεταπολίτευση και πολύτιμου συνεργάτη του, μέχρι τη στερνή του ώρα, Μιχάλη Μ. Παπαϊωάννου.Επιθυμία του Μ. Μ. Παπαϊωάννου ήταν η βιβλιοθήκη του, αυτός ο "θησαυρός", το μεγάλο "πάθος" της ζωής του να δωρηθεί, μετά από το θάνατό του, στη γενέτειρά του Λάρισα.Η επιθυμία του έγινε πραγματικότητα από την αφοσιωμένη συντρόφισσά του Μαρία Παπαϊωάννου,η οποία δώρισε τη βιβλιοθήκη στο Δήμο Λάρισας. Η δωρεά έγινε αποδεκτή όχι μόνο από το δήμο, αλλά και από τη Νομαρχία Λάρισας. Τη φροντίδα για τα σχετικά νομικά και τεχνικά προβλήματα είχε ο φίλος του Μ. Μ. Παπαϊωάννου και αντιπρόεδρος στην Πολιτιστική Επιτροπή του Δήμου Λάρισας Γιώργος Ντρογκούλης.

Την περασμένη Τετάρτη, λοιπόν, μεταφέρθηκαν με καμιόνια περίπου 7.000 τίτλοι βιβλίων (μεταξύ των οποίων σπάνιες εκδόσεις του 19ου αιώνα, πλήθος μαρξιστικών και πολιτικών βιβλίων), μεγάλος αριθμός τίτλων παλιών εφημερίδων μεγάλης αξίας και μεγάλος αριθμός τευχών (παλαιών και των νεότερων χρόνων) του ιδεολογικού περιοδικού του ΚΚΕ "Κομμουνιστική Επιθεώρηση".Την παράδοση της βιβλιοθήκης επιμελήθηκε η φιλόλογος Αννα Κοντονίκα,η οποία έχει καταγράψει εκτός από τους 7.000 περίπου τίτλους των βιβλίων, τους τίτλους των εφημερίδων, και τους 650,περίπου, τίτλους λογοτεχνικών, ιστοριογραφικών και άλλων περιοδικών από τις αρχές του αιώνα μας μέχρι την εποχή μας. Σε πολλά περιοδικά, από τη δεκαετία του '30 και μετά, υπάρχουν άρθρα του Μ. Μ. Παπαϊωάννου, από τα οποία θα αντληθεί υλικό για την έκδοση ενός βιβλίου με αυτή την πολύ σημαντική, άγνωστη στους νεότερους, διάσπαρτη αρθρογραφική και μελετητική εργασία του Μ. Μ. Παπαϊωάννου. Για το σκοπό αυτό για ένα διάστημα τα περιοδικά θα παραμείνουν στην Αθήνα και στη συνέχεια θα πάνε στον προορισμό τους.

Η Βιβλιοθήκη του Μ. Μ. Παπαϊωάννου θα στεγαστεί στο νεοκλασικό κτίριο,όπου σήμερα στεγάζεται Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας - Μουσείο Γ. Κατσίγρα,η οποία θα μεταστεγαστεί, σε μερικούς μήνες, στο νέο, έτοιμο, κτίριο Μουσείο Κατσίγρα.Ηδη, σε ορισμένους ελεύθερους χώρους του νεοκλασικού κτιρίου, όπου βρίσκεται η σήμερα η συλλογή Κατσίγρα, έχουν αρχίσει και κατασκευάζονται ράφια για να δεχτούν την πολύτιμη, από κάθε άποψη, βιβλιοθήκη του παθιασμένου βιβλιοσυλλέκτη Μ. Μ. Παπαϊωάννου. Μια βιβλιοθήκη που θα τη ζήλευε κάθε πόλη και η οποία αξίζει και επιβάλλεται να τύχει από το δήμο, τους μαζικούς φορείς της Λάρισας, και την πολιτεία κάθε φροντίδας, τιμής και προστασίας για το δημόσιο πνευματικό και μορφωτικό όφελος.

Προπαντός, να τύχει προστασίας, γιατί... τη σήμερον υπάρχουν και οι βιβλιοκάπηλοι, που με διάφορα κόλπα αποψιλώνουν βιβλιοθήκες και θησαυρίζουν με "ξένα κόλλυβα".

Αρ. Ελλ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ