Τρίτη 18 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Σίγησε μια θεία φωνή

"Η πρώτη κυρία του τραγουδιού", η Ελα Φιτζέραλντ,δεν υπάρχει πια. Η μεγάλη ερμηνεύτρια της τζαζ πέθανε το Σάββατο, σε ηλικία 78 χρόνων. Ο θάνατος τη βρήκε ενώ κοιμόταν στο σπίτι της στο Μπέβερλι Χιλς, περιτριγυρισμένη από συγγενείς και φίλους. Η διάσημη τραγουδίστρια τα τελευταία χρόνια παρέμενε καθηλωμένη στο κρεβάτι, λόγω του ακρωτηριασμού, που είχε υποβληθεί και στα δυο της πόδια, εξαιτίας επιπλοκών από διαβήτη.

Για 60 ολόκληρα χρόνια το άστρο της Ελα Φιτζέραλντ μεσουρανούσε στο χώρο της τζαζ, καθώς η φωνή της διέθετε μια ιδιαίτερη καθαρότητα και σπάνια εκφραστικότητα. Η δεξιοτεχνία της φωνής της υπήρξε σημαντική και παροιμιώδης, χωρίς μανιερισμούς, που συχνά συναντάμε σε πολλούς τραγουδιστές. Η Ελα Φιτζέραλντ υπήρξε το ίνδαλμα μεγάλων, αλλά και νεότερων τραγουδιστών: "Ηταν, είπε ο Τόνι Μπένετ, η κυρία που μας δίδαξε όλους πώς να τραγουδάμε. Ηταν το πνεύμα".

Γεννήθηκε στις 25 του Απρίλη 1918, στο Νιούπορτ Νιους της πολιτείας της Βιρτζίνια. Το καλλιτεχνικό της ταλέντο το ανακάλυψε ο μεγάλος καλλιτέχνης Τσικ Γουέμπ, με το συγκρότημα του οποίου η 15χρονη, τότε, Ελα έκανε τις πρώτες δημόσιες εμφανίσεις της. Στη διάρκεια της μακρόχρονης καριέρας της η Ελα Φιτζέραλντ τραγούδησε κομμάτια όλων των μεγάλων της τζαζ: Αμστρονγκ, Ελιγκτον, Πόρτερ κ. ά. Είχε ηχογραφήσει περισσότερα από 250 άλμπουμ και είχε κερδίσει 11 βραβεία "Γκράμι".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ