Σάββατο 15 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενεί βαρέως ο "Αγ. Παντελεήμονας"

Η περικοπή κονδυλίων για την πρόνοια οδηγεί στη μετατροπή συνολικά του ιδρύματος σε στάβλο. Επίσκεψη του βουλευτή του ΚΚΕ Γ. Κατσαρού

Σοβαρότατα προβλήματα, που έχουν σχέση τόσο με την ίδια τη λειτουργία του όσο και με την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο κοινωνικό ίδρυμα της Βόρειας Ελλάδας, ο "Αγιος Παντελεήμονας", στο οποίο περιθάλπονται περίπου 500 ασθενείς άνω των 18 ετών, με κινητικά και βαριά διανοητικά προβλήματα.

"Είναι το μεγαλύτερο ίδρυμα στη Β. Ελλάδα και κινδυνεύει να κλείσει, γιατί υπάρχει μία σημαντικότατη μείωση της χρηματοδότησής του. Για τη μισθοδοσία φέτος μας δίνουν από τον τακτικό προϋπολογισμό 167 εκατομμύρια, ενώ το 1994 το ποσό αυτό ήταν 690 εκατομμύρια. Επίσης για τα λειτουργικά έξοδα δίνονται 248 εκατομμύρια, ενώ το '94 ήταν 190 εκατομμύρια. Τα αποτελέσματα είναι άμεσα. Κόβονται όλες οι πολιτιστικές εκδηλώσεις, οι κατασκηνώσεις κλπ. που τόσο ανάγκη τις έχουν οι περιθαλπόμενοι". Την παραπάνω καταγγελία έκανε ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο ίδρυμα, Δ. Θεοδοσιάδης,σε συνάντηση που είχε με τον βουλευτή του ΚΚΕ Γ. Κατσαρό.Ο βουλευτής του ΚΚΕ είχε συναντήσεις με τους εργαζόμενους, τη διοίκηση και περιόδευσε στους χώρους του "Αγιου Παντελεήμονα". Από την όλη συζήτηση ένα ερώτημα έμεινε αναπάντητο: Οταν το ίδρυμα είναι αδύνατο να αντεπεξέλθει στα λειτουργικά και στα έξοδα μισθοδοσίας, πώς είναι δυνατόν να προγραμματίσει επενδύσεις για τη βελτίωση της υποδομής που έχει άμεση ανάγκη και πώς μπορεί να γίνεται λόγος για πρόσληψη νέου προσωπικού, που επίσης θα πρέπει γρήγορα να το κάνει για να μπορεί να λειτουργήσει τουλάχιστον στοιχειωδώς;

Περίθαλψη στάβλου

"Τα κτίρια έχουν εξαντλήσει τα όρια ζωής τους. Πρέπει να γίνουν σοβαρές επεμβάσεις, ώστε να βελτιωθεί η υποδομή, γιατί υπάρχουν κίνδυνοι για την υγιεινή τόσο των περιθαλπομένων όσο και των εργαζομένων", τόνισε ο Δ. Θεοδοσιάδης. "Μέχρι πρόσφατα - συνέχισε - οι ταράτσες έμπαζαν νερά, υπάρχει διάβρωση κτιρίων, ενώ ορισμένοι χώροι έχουν μετατραπεί σε εστίες μόλυνσης. Ιδιαίτερα άθλια κατάσταση επικρατεί στα παλιά κτίρια. Είναι ντροπή για τη σημερινή εποχή να φιλοξενούνται περιθαλπόμενοι σε παραπήγματα της δεκαετίας του 1920 και του '30".

Ενενήντα περιθαλπόμενοι, με βαριά διανοητικά προβλήματα οι περισσότεροι, βρίσκονται σ' αυτή την πτέρυγα. "Τους πλένουμε και τους ντύνουμε και σε λίγο έρχονται λερωμένοι", λέει μία νοσοκόμα. Σε μεγάλους θαλάμους, που κάποιοι εργαζόμενοι τους αποκαλούν "στάβλους", στοιβάζονται πάνω από δώδεκα άτομα.

Δώδεκα νοσοκόμες και βοηθητικό προσωπικό προσπαθούν το απραγματοποίητο. Τη νύχτα μόνο μία εργαζόμενη κάνει βάρδια στους 80 περιθαλπόμενους που έχουν ανάγκη από συνεχή φροντίδα. "Αποτελεί μομφή για την ελληνική κοινωνία η παρουσία της παλιάς πτέρυγας. Επικρατούν συνθήκες κτηνωδίας για τους περιθαλπόμενους και εξαθλίωσης για το προσωπικό", είπε ο πρόεδρος του ΔΣ Α. Ρέκλος στη συνάντηση που είχε με τον Γ. Κατσαρό. Λύση προς το παρόν η πολιτεία δε δίνει, αφού για να γίνουν νέες εγκαταστάσεις αποκλείεται, καθώς ο χώρος προορίζεται για την ανέγερση από το Δήμο Σταυρούπολης σχολικού συγκροτήματος. Επίσης τα νέα κτίρια είναι αδύνατα να δεχτούν ένα τόσο μεγάλο αριθμό περιθαλπομένων.

Στη συνάντηση με τον Γ. Κατσαρό ο πρόεδρος του ΔΣ του Ιδρύματος Α. Ρέκλος τόνισε ότι στον "Αγιο Παντελεήμονα" υπάρχουν 69 κενές θέσεις και κυρίως ειδικότητες που τους έχει άμεση ανάγκη το Ιδρυμα - νοσηλεύτριες, τραπεζοκόμοι, γιατροί κλπ. Να σημειωθεί ότι σε 500 περιθαλπόμενους υπάρχει ένας παθολόγος. Στα πλυντήρια 4 εργαζόμενες πλένουν τα ρούχα και τα σεντόνια 500 περιθαλπομένων.

Προτεραιότητες

Οπως υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι, οι επενδύσεις που έχουν προτεραιότητα είναι αυτές που διασφαλίζουν την υγιεινή και ασφάλεια των περιθαλπομένων και των εργαζομένων και ζητούν να αντιμετωπιστούν άμεσα τα παρακάτω ζητήματα: Τα μαγειρεία τον τελευταίο χρόνο δεν έχουν ζεστό νερό. Ετσι τα μαγειρικά σκεύη πλένονται με κρύο νερό, σ' ένα χώρο όπου υπάρχουν μεταδοτικές ασθένειες, όπως ηπατίτιδες κλπ. Ακόμη δεν έχει γίνει καμία επένδυση για να εκσυγχρονιστούν τα πλυντήρια και να βελτιωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες. Οι νοσηλεύτριες και όσες δουλεύουν στα μαγειρεία δεν έχουν ποδιές να φορέσουν. "Οταν θα υπάρχουν χρήματα, τότε θα σας δώσουμε ρουχισμό", τους λέει η διοίκηση. Τα οικονομικά τους προβλήματα οι εργαζόμενοι δεν τα προτάσσουν, είναι όμως σημαντικά. Οι αποδοχές τους είναι πολύ χαμηλές σε σχέση και με τις υπηρεσίες που προσφέρουν. Ο νεοπροσλαμβανόμενος με πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και οικογενειακές υποχρεώσεις παίρνει 150.000 δρχ.

Μιλώντας στους εκπροσώπους των εργαζομένων, ο Γ. Κατσαρός ζήτησε να τον ενημερώνουν συχνότερα για την κατάσταση στο Ιδρυμα και πρόσθεσε: "Και εμείς από την πλευρά μας θα πιέζουμε παράλληλα με σας για να ανατραπούν τα σχέδια της πολιτικής ηγεσίας, που θέλει να ελαφρύνει το δημόσιο από υπηρεσίες κοινωνικού χαρακτήρα και συρρικνώνει τις δαπάνες βασικών τομέων και πρώτα από όλα της πρόνοιας".

Τέλος σε επιστολή τους προς τον Γ. Κατσαρό ομάδα περιθαλπομένων επισημαίνουν προβλήματα που έχουν σχέση με τη λειτουργία του χώρου, την καθαριότητα στα μαγειρεία και τα ελάχιστα κρούσματα άσχημης συμπεριφοράς από εργαζόμενους. Οι περιθαλπόμενοι αυτοί ζητούν να επιδείχνουν μεγαλύτερη ευαισθησία όλοι όσοι βρίσκονται "εκτός των τειχών". Γράφουν: "Εκείνος που είναι υγιής και δυνατός στο σώμα, δεν αισθάνεται, ούτε μπορεί να γνωρίζει με ακρίβεια πόσα αγαθά του προσφέρει η υγεία, αν δεν αποκτήσει την εμπειρία της αρρώστιας που θα τον προσβάλει και θα εκδηλωθεί στο σώμα του. Εκείνος που βλέπει στη διάρκεια της ημέρας δεν εκτιμά όσο πρέπει το ημερήσιο ηλιακό φως, αν δεν το διαδεχτεί το σκοτάδι της νύχτας. Βλέπουμε ότι η πείρα των αντιθέτων είναι σπουδαίος δάσκαλος για όσα έτυχε να αποκτήσουμε και να απολαύσουμε προηγουμένως, αν δεν τα χάσουμε".

Λ. Ν.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ