Τετάρτη 5 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Η κυβέρνηση παζαρεύει την παράδοσή τους στις πολυεθνικές

Σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις της υπουργού Ανάπτυξης, δήλωσαν ήδη ενδιαφέρον, με την υποβολή προσφορών, 8 κοινοπραξίες ξένων εταιριών, με τις οποίες η κυβέρνηση θα αρχίσει τα "παζάρια" τον ερχόμενο Σεπτέμβρη

Δέκα προσφορές από 8 πολυεθνικές πετρελαϊκές εταιρίες υποβλήθηκαν στο διαγωνισμό που διενήργησε η κρατική εταιρία ΔΕΠ ΕΚΥ για την παραχώρηση της εκμετάλλευσης χερσαίων και υποθαλάσσιων περιοχών της χώρας, πλούσιων σε κοιτάσματα πετρελαίου. Πρόκειται για τα αποτελέσματα του διαγωνισμού που διενήργησε η ΔΕΠ - ΕΚΥ τον περασμένο Σεπτέμβρη στο Λονδίνο και το Δεκέμβρη στο Χιούστον, βάση του νόμου 2219/95 που βγάζει στο "σφυρί" τον φυσικό πλούτο της χώρας. Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού ανακοίνωσε χτες σε συνέντευξη Τύπου η υπουργός Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου.Οπως προκύπτει, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον συγκέντρωσαν η περιοχή των Ιωαννίνων, για την οποία υποβλήθηκαν 4 προσφορές και η περιοχή της ΒΔ Πελοποννήσου για την οποία υποβλήθηκαν 3 προσφορές. Αντίθετα δεν υποβλήθηκε καμία προσφορά για το Κατάκωλο και τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Παξών - Πάργας.

Ειδικότερα απ' τις έξι συνολικά περιοχές που περιλάμβανε ο πρώτος κύκλος παραχωρήσεων μέσω διεθνούς διαγωνισμού, των υποθαλάσσιων Παξών - Πάργας, Πατραϊκού κόλπου και Κατάκωλου καθώς και των χερσαίων της ΒΔ Πελοποννήσου, Αιτωλοακαρνανίας και Ιωαννίνων, προσφορές υποβλήθηκαν μόνο για τις περιοχές του Πατραϊκού κόλπου, των Ιωαννίνων, της Αιτωλοακαρνανίας και της ΒΔ. Πελοποννήσου. Συγκεκριμένα:

  • Για την περιοχή Ιωαννίνων (4.200 τετρ. χλμ.) υποβλήθηκαν 4 προσφορές απ' τις εταιρίες: ANSCHUTZ, MOL HANGARIAN OIL CO, TRITON RESOURCES LTD

και την κοινοπραξία ENTERPRISE OIL - UNION TEXAS.

  • Για την περιοχή της ΒΔ Πελοποννήσου (2.025 τετρ. χλμ.) υποβλήθηκαν 3 προσφορές απ' τις κοινοπραξίες: ENTERPRISE OIL - UNION TEXAS, MEDUSA OIL - PREMIER OIL - MOL XANGKARIAN OIL CO - COPAREX INTERNATIONAL και την εταιρία TRITON RESOURCES LTD.
  • Για την περιοχή του Πατραϊκού Κόλπου (2.100 τετρ. χλμ.) υποβλήθηκαν δύο προσφορές, μία απ' την εταιρία TRITON REZOURCES LTD και μία απ' την κοινοπραξία ENTERPRISE OIL - UNION TEXAS.
  • Για την περιοχή Αιτωλοακαρνανίας (4.200) τετρ. χλμ.) ενδιαφέρον εκδήλωσε μόνο η εταιρία TRITON RESOURCES LTD.

Η υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε πως οι διαπραγματεύσεις με τις προεπιλεγείσες εταιρίες θα αρχίσουν τον ερχόμενο Σεπτέμβρη και θα ολοκληρωθούν επτά μήνες αργότερα.Οι επενδύσεις που θα γίνουν εκτιμώνται σε 9 - 14 εκατ. δολ. σε κάθε περιοχή για την ερευνητική περίοδο που θα διαρκέσει 6 χρόνια, ενώ οι επενδύσεις για την περίοδο εκμετάλλευσης υπολογίζονται σε 600 εκατ. δολ. για κάθε περιοχή που θα προκύψει εκμεταλλεύσιμο κοίτασμα. Να σημειωθεί ότι η συμμετοχή της ΔΕΠ - ΕΚΥ στις επενδύσεις αυτές περιορίζεται μόλις στο 12%, ενώ η συνολική χρονική διάρκεια εκμετάλλευσης των παραχωρούμενων περιοχών ανέρχεται στα 25 χρόνια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ