ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -
Η "αποκατάσταση της ειρήνης στην Τσετσενία σημαίνει αποκατάσταση της ειρήνης στη Ρωσία", δήλωσε χτες ο Μπορίς Γιέλτσιν στην πόλη Ουφά, πρωτεύουσα της Μπασκίριας, όπου βρίσκεται σε προεκλογική επίσκεψη. Η δήλωση αυτή είναι εντελώς ευνόητη από τη σκοπιά του προεκλογικού αγώνα, διότι η 5ωρη αιφνιδιαστική επίσκεψή του στην Τσετσενία και η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, που είχε υπογραφεί τη Δευτέρα, έπρεπε να παρουσιαστούν στους ψηφοφόρους πρώτο ως επιδίωξη του Γιέλτσιν για ειρήνη και δεύτερο ως προσωπική γενναιότητα και τόλμη του. Κατά την παραμονή του στην Τσετσενία δεν επικοινώνησε με τους Τσετσένους, αλλά συνεχάρη τους στρατιωτικούς για τη νίκη τους κατά του εγκληματικού ντουνταγεφικού καθεστώτος. Από την άλλη μεριά, όμως, στο Κρεμλίνο κάθισε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όχι με οποιονδήποτε, αλλά με τον διάδοχο του Τζοχάρ Ντουντάγεφ, Ζελιμχάν Γιανταρμπίγεφ, τον οποίο ο Ντοκού Ζαβγκάγεφ αποκάλεσε "συμμορίτη που εκπροσωπεί συμμορίτες"!
Ο πρωθυπουργός της προσκείμενης στη Μόσχα τσετσενικής κυβέρνησης Ντοκού Ζαβγκάγεφ, ο οποίος, σύμφωνα με τα λόγια του Γιέλτσιν, "είναι γνωστός, χαίρει εκτίμησης και μεγάλου σεβασμού", δεν εκπροσωπούσε στις συνομιλίες στη Μόσχα "τη νόμιμη κυβέρνηση της Τσετσενίας" ως ξεχωριστή πλευρά. Συμμετείχε στις συνομιλίες ως μέλος της κυβερνητικής επιτροπής του ομοσπονδιακού κέντρου για τη διευθέτηση του τσετσενικού προβλήματος. Δηλαδή, οι ντουνταγεφικοί έδειξαν ότι δεν αναγνωρίζουν τη νομιμότητα της εξουσίας στο Γκρόζνι. Και ως επιβεβαίωση αυτού, στη συνέχεια, τις διαπραγματεύσεις θα διεξαγάγουν δυο κρατικές επιτροπές - μια της Μόσχας και η άλλη των ντουνταγεφικών.
Ο Γιανταρμπίγεφ δεν είχε ιδέα ότι ο Γιέλτσιν θα επωφεληθεί από την παρουσία του στη Μόσχα για να "πετάξει" στην Τσετσενία και ότι θα είναι, στην ουσία, εγγυητής "του εγγυητή του ρωσικού Συντάγματος". Ο Γιανταρμπίγεφ δε σχολίασε το γεγονός, αλλά βρήκε μια πολύ λεπτή διατύπωση: Οι ηγέτες ενός κράτους δεν μπορούν να σχολιάσουν τις ενέργειες Προέδρου άλλου κράτους, ακόμα περισσότερο, της Ρωσίας. Με την ευκαιρία άφησε να εννοηθεί ότι το ζήτημα του μελλοντικού καθεστώτος της Τσετσενίας, που δεν τέθηκε στις συνομιλίες στο Κρεμλίνο, παραμένει στην ημερήσια διάταξη.
Στο μεταξύ, όλο και πιο συχνά γίνονται τελευταία αναφορές στα γεγονότα του περασμένου χρόνου στην Τσετσενία. Η εφημερίδα "Νεζαβίσιμαγια Γκαζέτα" δημοσίευσε στις 30 Μάη συνέντευξη με τον διοικητή των στρατευμάτων του υπουργείου Αμυνας στην Τσετσενία αντιστράτηγο Βλαντίμιρ Σαμάνοφ, ο οποίος αναφέρει ότι "στην ουσία οι στρατιωτικοί είχαν ξεκαθαρίσει την κατάσταση στα τέλη Μάη 1995". "Κατόπιν ήρθε μια ακατανόητη απόφαση, που πήρε κάποιος, που μας οδήγησε στο πουθενά. Μόνο τους τελευταίους μήνες η κατάσταση έφτασε στο σημείο που ήταν πέρσι. Ο υπουργός Εθνοτήτων Βιατσεσλάβ Μιχάιλοφ μιλάει για επαναλειτουργία της Κοινής Εποπτικής Επιτροπής. Ποια επιτροπή; Με ποιους θα συνομιλήσει, ποιους θα εποπτεύει; Θα πηγαίνει και θα παρακολουθεί μαζί με τον συμμορίτη πώς αυτός θα αφοπλίζεται; Δε θα αφοπλιστεί, αλλά θα αναγκάσει πάλι τον πληθυσμό να αγοράσει με τα χρήματά του όπλα για να τα παραδώσει. Τα πολιτικά μερίσματα είναι χρήσιμα στις παραμονές των εκλογών, αλλά θα παρακαλούσα τους πολιτικούς να αντιμετωπίζουν πιο υπεύθυνα το τσετσενικό πρόβλημα", τονίζει ο Σαμάνοφ. Στο πλαίσιο αυτό, ακόμα πιο κυνική φαίνεται η προσπάθεια του Γιέλτσιν, που εξαπέλυσε τον πόλεμο στην Τσετσενία, να φορέσει την προβιά στην προεκλογική περίοδο.