Παρασκευή 31 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
Εκκλήσεις για επανάληψη των εκλογών

ΤΙΡΑΝΑ - ΒΙΕΝΝΗ.-

Αγωνιώδη έκκληση στην κυβέρνηση της Αλβανίας να εξετάσει το ενδεχόμενο - έστω μερικής - επαναπροσφυγής στις κάλπες απηύθυνε εκ μέρους του Οργανισμού για την Ανάπτυξη και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ο πρόεδρός του και Ελβετός υπουργός Εξωτερικών, Φλάβιο Κότι.

Στην ανακοίνωση, η οποία εκδόθηκε στη Βιέννη, έδρα του Οργανισμού, καλούνται όλα τα κόμματα της Αλβανίας να εξετάσουν κάθε πιθανό μέτρο, ακόμη και την επανάληψη της διαδικασίας συνολικά, προκειμένου να επιλυθεί η πολιτική σύγκρουση.

Ομως, κατά δήλωση του Αλβανού Προέδρου, Σαλί Μπερίσα, οι εκλογές ήταν "τίμιες", παρά τα προβλήματα, και η επανάληψη των εκλογών δεν κρίνεται σκόπιμη, παρά μόνο σε τρεις εκλογικές περιφέρειες, σύμφωνα με την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή...

Ο Μπερίσα

Ο Αλβανός Πρόεδρος - και επικεφαλής του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος - εμφανίστηκε, λοιπόν, "ικανοποιημένος" από το εκλογικό αποτέλεσμα - παρωδία. Σύμφωνα με τους τελικούς αριθμούς που προκύπτουν στον πρώτο γύρο, το Κόμμα του συγκεντρώνει ποσοστό 67,8%, και καταλαμβάνει, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, 95 από τις 140 έδρες της Βουλής...

Και αν τα κόμματα της αντιπολίτευσης σχεδόν στο σύνολό τους απορρίπτουν το εκλογικό αποτέλεσμα και ανακοινώνουν ότι θα μποϊκοτάρουν τις εκλογές, τι έγινε; Μα, ο ΟΑΣΕ καταγγέλλει σοβαρές παρατυπίες, θέτει το επιχείρημα στον Μπερίσα ο ανταποκριτής του Ασοσιέιτεντ Πρες στα Τίρανα. "Διαφωνώ με τα συμπεράσματα της έκθεσης", απαντά ο Αλβανός Πρόεδρος. Και τα επεισόδια, που στοίχισαν το θάνατο ενός ανθρώπου στη μία περίπτωση και τους τραυματισμούς εκατοντάδων άλλων στη δεύτερη; "Δεν έπρεπε να διαδηλώσουν σε αυτήν την πλατεία, αφού δεν είχαν άδεια από την Αστυνομία. Ας διαδήλωναν όπου αλλού ήθελαν, όσο ήθελαν", λέει ψυχρά ο Μπερίσα. Και συμπληρώνει ότι θα πραγματοποιηθεί εισαγγελική έρευνα για εκείνους τους αστυνομικούς που έχασαν τον ...αυτοέλεγχό τους. Για τις συλλήψεις και τους άνευ λόγου ξυλοδαρμούς σε αστυνομικά τμήματα, δεν υπήρξε ερώτηση... Επανάληψη των εκλογών; "Δεν υπάρχει λόγος".

Διεθνείς αντιδράσεις

Ο αντιπρόεδρος των σοσιαλιστικών κομμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και άλλοτε γενικός γραμματέας του ιταλικού PDS, Ακίλε Οκέτο, έστειλε επιστολή προς τον Μπερίσα, ζητώντας του την αποκατάσταση των "φυσιολογικών δημοκρατικών συνθηκών" και την απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων. Τα τελευταία γεγονότα είναι ασυμβίβαστα με τη συμμετοχή της Αλβανίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, υποστηρίζει ο Οκέτο. Η κυβέρνηση της Ιταλίας εμφανίζεται πεπεισμένη ότι "η δημοκρατία απέχει πολύ από το να γίνει πραγματικότητα στην Αλβανία", δήλωσε χτες ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Πρόντι, Πιέρο Φασίνο. Και μίλησε - και αυτός - για ανάγκη επανάληψης της διαδικασίας. Είπε, μάλιστα, ότι διπλωμάτες του του μεταφέρουν πληροφορίες περί πρόθεσης του Μπερίσα να προχωρήσει σε επαναληπτικές εκλογές.

Από την πλευρά της, η βρετανική κυβέρνηση - όπως και οι περισσότερες της Ευρωπαϊκής Ενωσης - εξέφρασε επιφυλακτικά την ελπίδα της να υπάρξει "πολιτική συμφωνία" στη χώρα αυτή, ενώ η Γαλλία προειδοποίησε τους Αλβανούς πολιτικούς να κάνουν ό,τι μπορούν για να αποφευχθούν νέα επεισόδια.

Η Ενωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Θα συμμετάσχει, τελικά, η Ενωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο δεύτερο γύρο των εκλογών, αφού σύμφωνα με την ανακοίνωσή της η συμμετοχή της "θα διευκολύνει το διάλογο στο Κοινοβούλιο, και με την ευρω-αμερικανική διπλωματία"...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ