Κυριακή 26 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"Πρετ α πορτέ" ... γυναικών

Δύο ταινίες του Αμερικανού σκηνοθέτη Ρόμπερτ Αλτμαν θα προβληθούν αυτή τη βδομάδα από την τηλεόραση. Μια παλιότερη ταινία του, οι "Τρεις γυναίκες" και η ταινία που προβλήθηκε πριν δυο χρόνια στις κινηματογραφικές αίθουσες "Πρετ α πορτέ". H αγάπη του Ρόμπερτ Αλτμαν για το σινεμά έχει τις ρίζες της στην παιδική του ηλικία, τότε που χανόταν στις κινηματογραφικές αίθουσες του Κάνσας Σίτι. Η πρώτη επαφή με τη σκηνοθεσία γίνεται με το τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου, όταν σκηνοθετεί βιομηχανικά φιλμ για την εταιρία Κάλβιν, στη γενέτειρά του Κάνσας Σίτι. Την πρώτη του ταινία, "Οι ανήλικοι εγκληματίες", θα τη γυρίσει το 1955. Τη μεγάλη εμπορική επιτυχία θα τη γνωρίσει το 1970 με την ταινία του MASH. Οι περισσότερες ταινίες του Αμερικανού σκηνοθέτη κινούνται μεταξύ πραγματικότητας και ονείρου.

Τον φανταχτερό κόσμο της μόδας κινηματογραφεί με το φακό του ο Αλτμαν στην ταινία "Πρετ α πορτέ".Κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης επίδειξης μόδας στο Παρίσι, γίνεται ένας φόνος που αναστατώνει και πανικοβάλλει τον κόσμο. Ο σκηνοθέτης ρίχνει μια ματιά στον κόσμο και στα πρόσωπα που ασχολούνται με τη μόδα, αποκαλύπτοντας και τα παρασκήνια. Μέσα από την κάμερα σκιαγραφεί χαρακτήρες και πρόσωπα. Από την ταινία παρελαύνουν μεγάλα και γνωστά ονόματα της Εβδομης Τέχνης, όπως οι Μαρτσέλο Μαστρογιάννι, Σοφία Λόρεν, Λορίν Μπακόλ, Σούζαν Σάραντον, Κιμ Μπάσιντζερ, Τζούλια Ρόμπερτς κ. ά. (Δευτέρα STAR 23.00).

Στο προσωπικό του στιλ υποτάσσει την ψυχανάλυση ο Αλτμαν στην ταινία "Οι τρεις γυναίκες".Μια ταινία που συνδυάζει την κωμωδία, το σασπένς και το κοινωνικό σχόλιο. Οι τρεις γυναίκες, που είναι τα κύρια πρόσωπα της ταινίας, μοιάζουν μπλεγμένες σε μια καθαρά προσωπική τους υπόθεση. Κάθε ανδρικός χαρακτήρας μετατρέπεται σε μέσο για τις τρεις γυναίκες. Οι δυο γυναίκες είναι Τεξικανές, που πηγαίνουν στην Καλιφόρνια για να δουλέψουν σε μια κλινική, όπου μένουν άνθρωποι της τρίτης ηλικίας. Η τρίτη είναι μια ζωγράφος που ζει με τους φόβους και τις φαντασιώσεις της. Οι τρεις γυναίκες ζουν μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας, χωρίς όμως να παύουν στην ουσία να είναι αντικείμενα μεταχείρισης. Πρωταγωνιστούν οι Σέιλι Ντιβάλ, Σίσι Σπάισεκ και Τζάνις Ρόουλ (SEVEN X Πέμπτη 22.00).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ