Κυριακή 26 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Στον "Τα'ϋγετο" του Ν. Βρεττάκου

M' ένα αφιέρωμα στον ακαδημαϊκό και ποιητή Νικηφόρο Βρεττάκο, ολοκληρώνεται αυτή τη βδομάδα η σειρά ντοκιμαντέρ "Προσώπων τόποι". Η εκπομπή ταξιδεύει στους "τόπους" του Ελληνα ποιητή, που με την ποίησή του, θα υμνήσει την αγάπη, την ειρήνη, τη φύση, τον άνθρωπο. Στα ογδόντα του χρόνια το 1991, άφησε την τελευταία του πνοή, στον τόπο που λάτρεψε, στην αγαπημένη του Πλούμιτσα, κοντά στης "Σπάρτης τις πορτοκαλιές". Από τα πρώτα του χρόνια, η αγάπη του για τον Ταϋγετο, ήταν ορατή μέσα από την ποίησή του. "Ετσι μου στάθηκε ο Ταϋγετος", έγραφε, "όπως ο κόρφος της μητέρας μου...".

Τελείωσε το δημοτικό στις Κροκεές και πήγε στο γυμνάσιο του Γυθείου. Το 1929 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα για να συνεχίσει τις σπουδές του, αλλά οικονομικοί λόγοι θα τον αναγκάσουν να εργαστεί ως υπάλληλος, στο υφυπουργείο Εργασίας. Το 1929 κάνει και την πρώτη εμφάνισή του στα Γράμματα, με τα νεανικά του ποιήματα "Κάτω από σκιές και φώτα". Την περίοδο του ελληνοϊταλικού πολέμου θα πολεμήσει ως απλός στρατιώτης στην πρώτη γραμμή. Το 1942 θα ενταχθεί στο ΚΚΕ και θα πάρει μέρος στην Εθνική Αντίσταση. Για τις ιδέες του, θ' απολυθεί από τη δουλιά του, το 1945. Στη συνέχεια θα δουλέψει ως δημοσιογράφος στο περιοδικό "Ελεύθερα Γράμματα" και στις εφημερίδες "Αλλαγή" και "Ανεξάρτητος Τύπος", "Καθημερινά νέα", "Δημοκρατικός τύπος", "Μάχη" κ.ά. Στα χρόνια της Χούντας αυτοεξορίζεται αρχικά στην Ελβετία και στη συνέχεια στο Παλέρμο της Σικελίας, όπου εργάστηκε στο Σικελικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών. Οι ειδικοί χωρίζουν το έργο του Βρεττάκου σε τέσσερις περιόδους. Η πρώτη αρχίζει το 1929 και διαρκεί μέχρι το 1938. Το 1955, θα εκδώσει τη συγκεντρωτική συλλογή του "Τα ποιήματα". Το σύνολο του ποιητικού του έργου έως το 1976 βρίσκεται συγκεντρωμένο σε δύο τόμους, ενώ οι ποιητικές του συνθέσεις "Προμηθέας ή το παιχνίδι μιας μέρας", "Λειτουργία κάτω από την Ακρόπολη" και "Ο διακεκριμένος πλανήτης" κυκλοφορούν χωριστά. Οι ιδέες του και τα πανανθρώπινα "μηνύματα" του ποιητή, διατρέχουν και το πεζογραφικό του έργο. Ο Ν. Βρεττάκος τιμήθηκε τρεις φορές με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης και το 1977 με το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για την ποιητική του συλλογή "Απογευματινό ηλιοτρόπιο".

Στο ντοκιμαντέρ "Προσώπων τόποι", με τη βοήθεια του στενού του φίλου Ροζέ Μιλιέξ, της φιλολόγου και διδάκτορος του Πανεπιστημίου Αθηνών Γεωργίας Κακούρη - Χρόνη και του λυκειάρχη - θεολόγου Παναγιώτη Βρεττάκου, εξετάζονται οι έννοιες της εντοπιότητας και της θρησκευτικότητας, έτσι όπως περνούν μέσα από την ποίησή του. Ο Ροζέ Μιλιέξ αφηγείται την ανάβαση που έκαναν με τον ποιητή, στην υψηλότερη κορυφή του Ταϋγετου, ένα όπως λέει, "ευλογημένο πρωινό του 1953". Η Γεωργία Κακούρη - Χρόνη, η οποία εκπόνησε διατριβή με θέμα την ποιητική του Νικηφόρου Βρεττάκου, εξετάζει την έννοια της εντοπιότητας με δύο χαρακτηριστικά σύμβολά της, τον Ταϋγετο και την Πλούμιτσα. Ο Παναγιώτης Βρεττάκος στέκεται στη θρησκευτικότητα της ποίησης του Βρεττάκου, στην οποία κεντρική θέση κατέχει η αγάπη. Η επιμέλεια του ντοκιμαντέρ είναι του Κώστα Χριστοφιλόπουλου και Νίκου Χουρδάκη. (Παρασκευή ΕΤ-2 20.00)


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ