Σάββατο 25 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Φουνταλής Μιχ.

Γραμματέας ΝΕ Πέλλας

Το 15ο Συνέδριό μας τελειώνει, σταθερά στο πλευρό του λαού και του τόπου, μετράει τις επιτυχίες του και τις αδυναμίες του, την παγκόσμια ακτινοβολία του και οι 66 ξένες αντιπροσωπείες, που παρευρίσκονται, το επιβεβαιώνουν. Τα ΜΜΕ, και ιδιαίτερα τα ιδιωτικά, προσπαθούν να θάψουν το γεγονός γιατί δε διαλύθηκε, όπως προέβλεπαν και όπως ήθελαν, θέλουν όμως να μάθουν πώς και γιατί άντεξε. Οι βιομήχανοι, τα μονοπώλια, οι ιμπεριαλιστές και οι ντόπιοι πολιτικοί τους εκφραστές, μεγάλοι και μικροί, αισθάνονται ανασφαλείς, όσο υπάρχει το ΚΚΕ.

Τα μέλη, οι φίλοι και οι οπαδοί μας περιμένουν να εγκρίνουμε όλα αυτά που οι ίδιοι στον Προσυνεδριακό Διάλογο ενέκριναν.

Οι προσκαλεσμένοι περιμένουν τα συμπεράσματά μας, τόσο για την προηγούμενη δράση μας, όσο και τους στόχους που βάζουμε για το μέλλον.

Η άποψή μου για την πετυχημένη πορεία μας οφείλεται στο γεγονός ότι όταν τα προηγούμενα χρόνια στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο κάποιοι έτρεχαν να κρυφτούν, άλλαζαν ονόματα, δήλωναν οπαδοί του δημοκρατικού σοσιαλισμού, βαφτίζονταν γενικά αριστεροί, χωρίς χρώμα και ουσία, ορκίζονταν στην ταξική συνεργασία, το ΚΚΕ δεν "τα δίπλωσε", όπως λέει ο λαός μας.

Με βάση τις θεμελιώδεις αρχές της κοσμοθεωρίας μας, συντεταγμένα, έβγαλε τα αναγκαία συμπεράσματα για τις αιτίες της ανατροπής και της διάσπασης. Το ΚΚΕ δεν προχώρησε σε αλλαγές, τέτοιες που να γίνει αρεστό στο κατεστημένο, συνεχίζει σταθερά στο μαρξισμό - λενινισμό, στον προλεταριακό διεθνισμό, στο δημοκρατικό συγκεντρωτισμό και τη δικτατορία του προλεταριάτου. Προειδοποιούσε τον ελληνικό λαό για τις συνέπειες από τις ανατροπές των πρώην σοσιαλιστικών χωρών. Διατρανώσαμε την πίστη μας στο σοσιαλισμό, ανεξάρτητα από το πισωγύρισμα και αποκρούσαμε αποτελεσματικά την προσπάθεια κατασυκοφάντησής του. Η ΚΕ δε χάιδεψε με ψεύτικα και όμορφα λόγια κανέναν. Εκτίμησε σωστά το χαρακτήρα και τα συμφέροντα που υπηρετούν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, η Πολιτική Ανοιξη, ο "ΣΥΝ" κλπ. Η πολιτική μας έκφραση, με τα πέντε κόμματα και τις δύο πολιτικές, βοήθησε στο ξεσκέπασμα του ρόλου τους, αποκάλυψε τις προθέσεις τους στο λαό και τον βοηθάει σήμερα να καταλάβει ότι χρειάζονται ριζικότερες αλλαγές στην κοινωνία μας.

Ξεσκεπάσαμε το ρόλο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, των Αμερικανών, του προγράμματος "σύγκλισης", του εθνικισμού, μιλήσαμε για τη "Λευκή Βίβλο", την αποβιομηχάνιση, το ξεκλήρισμα της αγροτιάς κλπ.

Αυτή η σωστή και θαρραλέα πολιτική του Κόμματος είναι το μυστικό της επιτυχίας μας.

Πρέπει να επαναπαυθούμε μ' αυτά; Οχι, γιατί μπορούσαμε και μπορούμε να πάμε καλύτερα. Ποιος φταίει; Η ΚΕ; Οι ΝΕ; Τα μεσαία στελέχη; Τα μέλη; Ολοι φταίμε, γιατί όλοι μας κουβαλάμε ακόμη κατάλοιπα από τον τρόπο δουλιάς της περιόδου του ΣΥΝ και της αρνητικής επίδρασης των ανατροπών και της διάσπασης. Παρ' όλα αυτά όμως, σήμερα βρισκόμαστε σε καλύτερη θέση από ό,τι στο 14ο Συνέδριο, σε όλους τους τομείς της δράσης μας. Μπορεί η ΚΕ να έχει μεγαλύτερη ευθύνη για τις καθυστερήσεις, αλλά και για τις σωστές επεξεργασίες της πολιτικής μας τα τελευταία χρόνια και τις επιτυχίες μας.

Σήμερα, χρειάζεται ένταση των προσπαθειών μας και μεγαλύτερες θυσίες από μέλη και στελέχη, για την υλοποίηση των αποφάσεων του συνεδρίου στη ζωή.

Χρειάζεται ενασχόληση με τα προβλήματα του λαού και του τόπου, ενίσχυση του μαζικού λαϊκού κινήματος, ανάπτυξη των αγώνων, αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων υπέρ των ταξικών, διαμόρφωση συνείδησης για γενικότερες ρήξεις και αλλαγές, ανέβασμα του πολιτικού και ιδεολογικού επιπέδου, ενίσχυση του ΚΚΕ, χτίσιμο του Α-Α-Δ Μετώπου. Ολοι λέμε ότι πρέπει να γίνει το ένα ή το άλλο, αλλά συνήθως δε λέμε ποιος θα το κάνει.

Εγώ νομίζω ότι δεν τονίσαμε ιδιαίτερα εκείνα που δεν πρέπει να κάνουμε, ότι δηλαδή δεν πρέπει να συμβιβαστούμε με τις δυσκολίες, τις ανεπάρκειες, τις καθυστερήσεις, ότι δεν πρέπει να ξεφύγουμε ούτε χιλιοστό από την κοσμοθεωρία μας. Δεν πρέπει να συμβιβαστούμε με το ότι έχουμε Θέσεις, Πρόγραμμα και το δίκιο με το μέρος μας και, άρα, κάποτε θα 'ρθει ο σοσιαλισμός από μόνος του, έτσι νέτα σκέτα, όπως έλεγε ο ποιητής.

Εμπρός, λοιπόν, με όλες μας τις δυνάμεις, για μέτωπο ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, για το σοσιαλισμό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ