Πέμπτη 9 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οργανωμένη, αποφασιστική αντίσταση στην πολιτική της ανεργίας

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χτες η προφεστιβαλική εκδήλωση της Σπουδάζουσας της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη

Με μεγάλη συμμετοχή φοιτητών, πραγματοποιήθηκε χτες το μεσημέρι στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας η πρώτη εκδήλωση της Οργάνωσης Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, που έγινε στο πλαίσιο των προφεστιβαλικών εκδηλώσεων του 22ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ και σε περίοδο που εξελίσσεται η πανελλαδική καμπάνια ενάντια στην ανεργία.

Μέσα στο πλαίσιο των προφεστιβαλικών εκδηλώσεων, όπου τα μέλη της ΚΝΕ διευρύνουν το δίαυλο επικοινωνίας με τους νέους και τις νέες γύρω από τα πραγματικά προβλήματα της νεολαίας και του λαού και κάνουν γνωστές τις θέσεις της Οργάνωσης πάνω σ' αυτά, επέλεξαν να αναδείξουν το πρόβλημα της ανεργίας, τον πραγματικό εφιάλτη στα όνειρά τους για το μέλλον. Οπως ανέφερε ο Ζ. Καρακίτσος,μέλος του Γραφείου της Οργάνωσης Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, "άνθρωποι με τίτλους σπουδών καταλήγουν στα αζήτητα, εργαζόμενοι με πολλά χρόνια υπηρεσία πετιούνται στο δρόμο και κάτω από αυτές τις συνθήκες δεν είναι δύσκολο να οδηγηθούν σε συμβιβασμούς και υποχωρήσεις. Οι στρατιές των ανέργων τελικά γίνονται όπλο υποταγής για το μεγάλο κεφάλαιο".

Εισηγητές, στην εκδήλωση ήταν ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Θεωνάς,ο Σωκράτης Ματζουράνης μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Μαρία Νεγρεπόντη - Δελιβάνη,ο Θόδωρος Κυριακίδης,μέλος της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και η πρόεδρος του Συντονιστικού των Εργαζόμενων Μαθητών της πόλης Ελένη Ιωαννίδου.

Εφιαλτική πραγματικότητα

Απ' όλους επισημάνθηκε πως τα μέτρα της ΕΕ για την αντιμετώπιση της ανεργίας ουσιαστικά στοχεύουν στη μείωση του κόστους εργασίας και στην άρση κεκτημένων δικαιωμάτων των εργαζομένων προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου. Επίσης προειδοποίησαν ότι με την εφαρμογή της Συνθήκης του Μάαστριχτ και των άλλων αποφάσεων της ΕΕ, η ανεργία θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο τόσο στη χώρα μας όσο και στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ.

Συγκεκριμένα ο Θ. Κυριακίδης ανέφερε: "Το πρόγραμμα σύγκλισης, η έλλειψη επενδυτικής πολιτικής και η επιβολή του μοντέλου ανάπτυξης για την Ελλάδα, ως χώρα φθηνών υπηρεσιών και διαμετακομιστικού εμπορίου, είναι τα κύρια αίτια για την αποβιομηχάνιση της χώρας σε μια σειρά παραδοσιακούς κλάδους και συνέβαλαν αποφασιστικά στην αύξηση της ανεργίας. Αυτό, σε συνδυασμό με τις πολιτικές που έπληξαν βάναυσα τις κοινωνικές κατακτήσεις, τα ασφαλιστικά δικαιώματα και την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων μέσα από την εφαρμογή της Λευκής Βίβλου, σηματοδοτούν μια εφιαλτική πραγματικότητα για χιλιάδες εργαζόμενους και ιδιαίτερα νέους και γυναίκες".

Προτάσεις
"Στο τέλος του 20ού αιώνα το πρόβλημα της ανεργίας και της ημιαπασχόλησης παίρνει μαζικό και μόνιμο χαρακτήρα, σπρώχνοντας στη μιζέρια και την απόγνωση χιλιάδες εργατικές οικογένειες και ταυτόχρονα περιθωριοποιώντας ένα σημαντικό μέρος του σύγχρονου εργατικού δυναμικού της χώρας μας" ανέφερε ο Σ. Ματζουράνης και συμπλήρωσε: "Είναι πραγματικά ειρωνεία να δίνονται δισ. δραχμές για σεμινάρια και ημερίδες για τη μείωση της ανεργίας και ακριβώς την ίδια στιγμή η ΕΕ να διαβεβαιώνει τη χώρα μας ότι για να πετύχει η Ελλάδα το 1999 τους όρους σύγκλισης μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια θα πρέπει να προστεθούν στον υπάρχοντα αριθμό ανέργων τουλάχιστον άλλα 300.000 άτομα. Οι νέοι κάτω των 25 ετών αποτελούν το 45% των ανέργων στη χώρα μας και οι απόφοιτοι της τριτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καταγράφονται ως άνεργοι, σε ποσοστό που αγγίζει το 65%". Τέλος, παρουσιάζοντας τις προτάσεις του ΚΚΕ για την αντιμετώπιση του προβλήματος τόνισε πως πρέπει μεταξύ άλλων να υπάρξει ορθολογική αξιοποίηση των φυσικών και εργασιακών πόρων, αναδιάρθρωση και αναθέρμανση των επενδύσεων σε δυναμικούς κλάδους, ειδικότερα στο δημόσιο τομέα, υποστήριξη του δικαιώματος της χώρας μας να διεκδικήσει αναβαθμισμένη θέση στην επιστημονική τεχνολογική πρόοδο. Επίσης καθιέρωση 35ωρου χωρίς μείωση αποδοχών, κατάργηση της υπερεργασίας και αντιμετώπιση της μαύρης εργασίας.Μαζική, οργανωμένη αντίσταση

Η Μ. Νεγρεπόντη Δελιβάνη σημείωσε πως, ενώ υπάρχει συνεχής αύξηση του ΑΕΠ, ταυτόχρονα αυξάνεται η φτώχεια και η ανεργία. "Είναι σαφές ότι υπάρχει ένα συνεχώς αυξανόμενο εισόδημα το οποίο αφαιρείται από τους εργαζόμενους και άνεργους. Αυτά τα κέρδη δε δίνονται σε παραγωγικές επενδύσεις και αυτό αποδεικνύεται από επίσημα στοιχεία". Σημείωσε τέλος, ότι θα πρέπει να γίνει αίτημα των εργαζομένων η μείωση των ωρών εργασίας σε 35 και 32 ώρες την εβδομάδα χωρίς μείωση της αμοιβής, αφού έχει ήδη μειωθεί σε εξαιρετικά επικίνδυνα επίπεδα.

"Οι κύριες χώρες της ΕΕ, ενόψει των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν για την προσέγγιση των όρων που έχει βάλει η Συνθήκη του Μάαστριχτ για την 3η φάση της ΟΝΕ, ανέφερε ο Γ. Θεωνάς, εντείνουν την επίθεση ενάντια στα δικαιώματα των εργαζομένων και παίρνουν μέτρα περιορισμού του κόστους εργασίας μέτρα ανατροπής των κοινωνικών, ασφαλιστικών, εργασιακών δικαιωμάτων. Για να μπορέσουν να υπάρξουν προοπτικές υπεράσπισης των δικαιωμάτων των εργαζομένων- κατέληξε ο Γ. Θεωνάς - πρέπει να προβληθεί μαζική, οργανωμένη, αποφασιστική αντίσταση προς αυτή την πολιτική. Και ιδιαίτερα εσείς οι νέοι να πυκνώσετε τις γραμμές των συνδικάτων και των φορέων και να παλέψετε για την αντιμετώπιση της ανεργίας, του "υπ' αριθμόν ένα" προβλήματος που αντιμετωπίζει σήμερα η ΕΕ".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ