Παρασκευή 3 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κίνδυνοι κάτω από τη δροσιά του παγωτού

Οδηγίες προς τους καταναλωτές, ανακοίνωσε η Αστυκτηνιατική Υπηρεσία, σχετικά με την παρασκευή, διάθεση και κατανάλωση των παγωτών κατά τους θερινούς μήνες

Οι ζεστές μέρες του καλοκαιριού πλησιάζουν και όλοι θα αναζητήσουμε λίγη δροσιά σε κάποιο παγωτό. Ειδικά τα μικρά παιδιά, που έχουν συνδυάσει τις διατροφικές συνήθειες του καλοκαιριού με τη δροσερή αυτή λιχουδιά. Ομως, πίσω από τις φανταχτερές, πολύχρωμες και πολλών σχημάτων συσκευασίες, μπορεί να ελλοχεύει ο κίνδυνος τροφικής δηλητηρίασης, αν δεν έχουν τηρηθεί πλήρως οι κανόνες στη διαδικασία παρασκευής, μεταφοράς και διάθεσής του στους καταναλωτές. Είτε πρόκειται για συσκευασμένο, είτε πρόκειται γι' αυτό που πωλείται χύμα, πρέπει από μικροβιολογική και οργανοληπτική άποψη (οσμή, γεύση, σύσταση) να είναι άριστης ποιότητας. Η Αστυκτηνιατική Υπηρεσία ανακοίνωσε μια σειρά από οδηγίες για ενημέρωση των καταναλωτών και προστασία της υγείας τους, σχετικά με την παρασκευή, συντήρηση, πώληση και κατανάλωση παγωτών τους καλοκαιρινούς μήνες.

Σύμφωνα μ' αυτές τις οδηγίες, η ποιότητα του παγωτού βασίζεται συνήθως στην εφαρμογή των υγειονομικών διατάξεων του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών. Η τελική παστερίωση του παγωτού πρέπει να γίνεται στους 69 βαθμούς Κελσίου για 30 λεπτά ή στους 80 βαθμούς για 15 δευτερόλεπτα. Με αυτό τον τρόπο, αποφεύγονται οι μολύνσεις και απομακρύνονται τα επιβλαβή βακτηρίδια, που είναι "υπεύθυνα" για τις τροφικές δηλητηριάσεις. Το γάλα, οι ξηροί καρποί, η ζάχαρη, το κακάο, η ρευστή σοκολάτα και οι χρωστικές ουσίες - υλικά που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή των παγωτών - μπορεί να φέρουν σημαντικό αριθμό βακτηρίων. Πρέπει, λοιπόν, να ελέγχονται συστηματικά και να εξυγιαίνονται, με ψήσιμο κάποια από αυτά, με παστερίωση τα υπόλοιπα. Επιπλέον, τα μηχανήματα παρασκευής των παγωτών πρέπει να καθαρίζονται τακτικά και τα υλικά συσκευασίας να είναι αποθηκευμένα σε χώρους υγιεινούς. Τέλος, το προσωπικό που εργάζεται στην παραγωγή πρέπει να εφαρμόζει όλους τους κανόνες υγιεινής.

Συντήρηση και κατανάλωση των παγωτών

Ομως, πέρα από την παρασκευή τους, τα παγωτά, κατά τη διάρκεια της συντήρησής τους, πρέπει να έχουν και την κατάλληλη κατάψυξη. Η συντήρηση των παγωτών γίνεται σε θερμοκρασία κάτω των 10 βαθμών Κελσίου, ενώ για συντήρηση τριών ή τεσσάρων μηνών κάτω των 25 βαθμών. Ιδιαίτερη προσοχή, όμως, είναι υποχρεωμένοι να δείχνουν και οι καταστηματάρχες που πουλάνε παγωτά. Τα ψυγεία συντήρησης των παγωτών πρέπει να τοποθετούνται στο εσωτερικό των καταστημάτων και όχι στα πεζοδρόμια, ενώ τα περίπτερα καλό είναι να προφυλάσσουν το ψυγείο με κάποια τέντα. Το λιώσιμο του παγωτού και η επανακατάψυξή του αλλοιώνει τα συστατικά του και μπορεί να προκαλέσει τροφικές δηλητηριάσεις.

Στις συσκευασίες των έτοιμων παγωτών, οι εταιρίες είναι υποχρεωμένες να αναγράφουν των κατάλογο των συστατικών, την ποσότητά τους, την ημερομηνία λήξης, τις ιδιαίτερες συνθήκες συντήρησης και τον τόπο παραγωγής. Πάντως, καλό είναι οι καταναλωτές να προσέχουν ειδικά την ημερομηνία λήξης του παγωτού για την αποφυγή δυσάρεστων συνεπειών...

Σύμφωνα με τις οδηγίες της Αστυκτηνιατρικής Υπηρεσίας, οι καταναλωτές δεν πρέπει να αγοράζουν παγωτά, όταν αυτά παρουσιάζουν αλλοίωση στην οσμή, τη γεύση και τη σύσταση. Επίσης, δεν πρέπει να προμηθεύονται παγωτά που έχουν παραμορφωμένο σχήμα, ούτε αυτά που εμφανίζουν υπερχείλιση του περιεχομένου τους και έχουν πάνω τους, μικρούς ή μεγάλους, κρυστάλλους πάγου.

Επειδή το παγωτό είναι μια απόλαυση, που όλοι μας θα γευτούμε και αυτό το καλοκαίρι, καλό θα είναι να προσέχουμε, όταν το αγοράζουμε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ