Παρασκευή 3 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τι γίνεται με το βαμβάκι;

Επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή. "Μετέωρες" οι Ενώσεις Γεωργικών Συνεταιρισμών που κινδυνεύουν με χρεοκοπία. Ανάστατοι οι παραγωγοί με την "έκκληση" του υπουργείου Γεωργίας να εγκαταλείψουν την καλλιέργεια

Αναστάτωση έχουν δημιουργήσει στους βαμβακοπαραγωγούς της χώρας οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το βαμβάκι και η ακολουθούμενη "πολιτική" του υπουργείου Γεωργίας.

Κανείς δε γνωρίζει ακριβώς, πόση είναι η παραχθείσα ποσότητα βαμβακιού και το τελικό ύψος της συνυπευθυνότητας που θα κληθούν να πληρώσουν οι βαμβακοπαραγωγοί. Για το πρόβλημα που έχει προκύψει σχετικά με το βαμβάκι, κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπύρος Στριφτάρης,στην οποία ρωτά τον υπουργό Γεωργίας: Πόση είναι τελικά η παραχθείσα ποσότητα σύσπορου βαμβακιού στη χώρα; Ποια είναι η απόδοση σε εκκοκκισμένο βαμβάκι μετά τις προσαρμογές που γίνονται με βάση ξένες ύλες, υγρασία κλπ.; Πόση είναι η συνυπευθυνότητα που θα πληρώσουν οι βαμβακοπαραγωγοί και με βάση ποιο πλαφόν θα υπολογιστεί; Τέλος, αν πρόκειται να οριστούν τιμές σύμφωνα με τις εξαγγελίες των προηγούμενων υπουργών Γεωργίας, δηλαδή 300 - 310 δραχμές/κιλό και αν όχι γιατί παρότρυναν τις ΕΑΣ να αγοράζουν σε τιμές πάνω από την τιμή της αγοράς; Πώς θα καλύψουν τα ελλείμματά τους;

Η όλη κατάσταση στο βαμβάκι έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στις Ενώσεις, πολλές από τις οποίες κινδυνεύουν με χρεοκοπία, ενώ αντιδράσεις υπάρχουν στην πολιτική του Οργανισμού Βάμβακος όσον αφορά τον υπολογισμό του εκκοκκισμένου βαμβακιού και στις νέες προτάσεις της Κομισιόν για τροποποιήσεις του κοινοτικού κανονισμού 2064/95 για το βαμβάκι.

Τα παραπάνω ειπώθηκαν και σε πρόσφατη σύσκεψη που πραγματοποίησαν στη Λάρισα οι ΕΑΣ Καρδίτσας, Λάρισας - Τυρνάβου - Αγιάς, Τρικάλων και Φαρσάλων και με σχετικό υπόμνημα ζητούν: Να ισχύσουν οι μειώσεις του βάρους του εκκοκκισμένου βαμβακιού σύμφωνα με τον κοινοτικό κανονισμό σε ό,τι αφορά τις ξένες ύλες. Η επιχειρούμενη επέκταση της μείωσης σε βαμβάκια ταξινομημένα από τον Οργανισμό Βάμβακος σε ποιότητες 5 - 6 LSP, 4 - 5 SPOTTED και 4 - 5 GRAY, είναι αυθαίρετη, αντίθετη με τον κανονισμό και αφαιρεί ευθέως εισοδήματα από τις εκκοκκιστικές επιχειρήσεις, χωρίς να αυξάνει το εισόδημα του παραγωγού πάνω από μία δρχ./κιλό, για φέτος. Αντίθετα μακροπρόθεσμα θα λειτουργήσει σε βάρος των παραγωγών. Ακόμα, να μην καταργηθεί ο προκαθορισμός και μετακαθορισμός της ενίσχυσης, όπως προτείνει η Κομισιόν και να μείνει ως έχει το καθεστώς στον κοινοτικό κανονισμό.

Δεν εγκαταλείπουν την καλλιέργεια

Στο μεταξύ, αντιδράσεις έχει προκαλέσει στους αγρότες των Τρικάλων, το έγγραφο του υπουργείου, με το οποίο καλούνται ουσιαστικά να εγκαταλείψουν την καλλιέργεια βαμβακιού και να στραφούν σε άλλες. Ο Δ. Πολύζος,πρόεδρος της Ενωσης Συνεταιρισμών Τρικάλων,δήλωσε ότι επιχειρείται η συρρίκνωση της βαμβακοκαλλιέργειας, χωρίς, όμως, να δίνονται και εναλλακτικές λύσεις στους αγρότες και τόνισε ότι μοναδική λύση για την άρση του αδιεξόδου είναι η αναθεώρηση του κανονισμού της ΕΕ για το βαμβάκι. Αν η κυβέρνηση - υπογράμμισε - επιμείνει στην ίδια πολιτική και δεν αποδεχτεί τις προτάσεις του αγροτικού κινήματος - το οποίο και τότε είχε αντιδράσει ζητώντας ν' ασκήσει "βέτο" η χώρα μας και να μην δεχτεί την εφαρμογή του κανονισμού - οι αγρότες θα ξαναβγούν γρήγορα και πιο δυναμικά στους δρόμους του αγώνα.

Αναφερόμενος στις παραινέσεις του υπουργού να σπείρουν... καρπούζια και τεύτλα, ο Δ. Πολύζος χαρακτήρισε τον υπουργό άσχετο, αφού εμφανίζεται να μη γνωρίζει καν ότι η τευτλοκαλλιέργεια είναι προσχεδιασμένη, ενώ και οι άλλες καλλιέργειες που προτείνει είναι παντελώς ασύμφορες. Και εξήγησε ότι, για παράδειγμα στη Θεσσαλία, το εργοστάσιο ζάχαρης έχει δυναμικότητα απορρόφησης μόνο των τεύτλων που καλλιεργούνται σε 140.000 στρέμματα και το ανώτατο όριο καλλιέργειας για το Νομό Τρικάλων είναι 25.000 στρέμματα. Για το καλαμπόκι η τιμή που καθορίζει η ΕΕ φτάνει μόνο στις 36 δραχμές το κιλό και ταυτόχρονα είναι δύσκολη η απορρόφησή του με τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η κτηνοτροφία, ενώ η καλλιέργεια των οπωροκηπευτικών αποτελεί μεγάλο ρίσκο και επειδή οι τιμές είναι χαμηλές, αλλά και γιατί αναμένονται νέες καταστροφικές αποφάσεις της ΕΕ και γι' αυτά τα προϊόντα.

Ο Δ. Πολύζος επεσήμανε ότι αυτά τα προβλήματα αναγκάζουν τους αγρότες να επιμένουν στη βαμβακοκαλλιέργεια και τόνισε πως στα Τρίκαλα όχι μόνο δε θα μειωθεί η καλλιέργεια βαμβακιού φέτος, αλλά αναμένεται να ξεπεράσει τα 220.000 στρέμματα. Τέλος, υπογράμμισε ότι στη δεύτερη χρονιά εφαρμογής του κανονισμού της ΕΕ θα μειωθεί πολύ περισσότερο από ό,τι φέτος η τιμή του βαμβακιού, μ' αποτέλεσμα να πληγεί ανεπανόρθωτα το αγροτικό εισόδημα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ