Το θέμα των μειονοτήτων και της προστασίας των δικαιωμάτων της απασχολεί τις εργασίας της 95ης Διάσκεψης της Διακοινοβουλευτικής Ενωσης, που συνέρχεται στην Κωνσταντινούπολη από τις 14 μέχρι και τις 21 Απρίλη. Από την Ελλάδα μίλησε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Στρ. Κόρακας,που συμμετέχει στη Διάσκεψη ως μέλος της τετραμελούς αντιπροσωπείας της Ελληνικής Βουλής. Ο κομμουνιστής βουλευτής, αφού σημείωσε τη σημασία του ζητήματος και το πώς αυτό αξιοποιείται για την πρόκληση εντάσεων και ενόπλων συγκρούσεων, τόνισε: "Το ζήτημα της προστασίας των δικαιωμάτων των μειονοτήτων είναι εξαιρετικής σημασίας, ακόμα περισσότερο που τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στον τομέα αυτό στον κόσμο ολόκληρο και ιδιαίτερα στην περιοχή μου, τα Βαλκάνια, χρησιμοποιούνται συχνά για τη δημιουργία εντάσεων και την πρόκληση ακόμα και ενόπλων συγκρούσεων.
Θέλουμε πράγματι να καταγγείλουμε ότι συχνά η υπόθεση της προστασίας των δικαιωμάτων των μειονοτήτων χρησιμοποιείται υποκριτικά ως πρόσχημα ή μέσο για την προώθηση της ιμπεριαλιστικής πολιτικής του "διαίρει και βασίλευε", χωρίς να διστάζουν να ρίχνουν χώρες ακόμα και στην τραγωδία του εμφυλίου πολέμου για την υπηρετήσουν, φυσικά, συγκεκριμένα συμφέροντα.
Για το σκοπό αυτό ενισχύουν τον τυφλό εθνικισμό και το μίσος, αξιοποιώντας τα όποια προβλήματα υπάρχουν στον τομέα της αναγνώρισης και του σεβασμού των δικαιωμάτων μειονοτήτων. Από κει και πέρα η στρατιωτική επέμβαση μίας ιμπεριαλιστικής δύναμης είναι πράγμα απλό και αναμενόμενο δυστυχώς.
Ετσι έγινε στην πρώην Γιουγκοσλαβία με τη στρατιωτική επέμβαση ξένων δυνάμεων.
Ενα άλλο παράδειγμα μας δόθηκε με την επέμβαση της Τουρκίας στην Κύπρο και από το 1974 με την κατοχή του 40% περίπου του εδάφους της. Και αυτό για να προστατευτεί δήθεν η τουρκοκυπριακή μειονότητα και να διασωθεί η Κυπριακή Δημοκρατία, αφού η Τουρκία είναι μία από τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις.
Αυτός, όμως, ο ισχυρισμός αποδείχτηκε αβάσιμος λίγες βδομάδες αργότερα, μετά την αποτυχία του φασιστικού πραξικοπήματος και την επιστροφή του νόμιμου ηγέτη της Κυπριακής Δημοκρατίας, αρχιεπισκόπου Μακαρίου. Ετσι, διαπιστώνουμε σήμερα ότι υπό την τουρκική κατοχή η τουρκοκυπριακή μειονότητα αναγκάστηκε λόγω της καταπίεσης να εγκαταλείψει τη χώρα κατά δεκάδες χιλιάδες.
Θα ήθελα, επίσης, να εκφράσω ένα σκεπτικισμό ως προς αυτά που μας είπε ο Τούρκος εκπρόσωπος, διαβεβαιώνοντάς μας ότι τα δικαιώματα των μειονοτήτων γίνονται σεβαστά στην Τουρκία. Και αυτό για δύο λόγους:
Πρώτον: Σχετικά με την ελληνική μειονότητα στην Τουρκία, ενώ αριθμούσε εδώ και λίγες δεκαετίες πάνω από 150.000 άτομα, σήμερα εξαιτίας μίας πολιτικής συγκεκριμένης της Τουρκίας απέναντί της και της μη διασφάλισης των δικαιωμάτων της έμειναν μόνο μερικές χιλιάδες.
Δεύτερον: Σύμφωνα με το ισχύον Σύνταγμα δεν υπάρχει στην Τουρκία κουρδική μειονότητα, ενώ οι Κούρδοι που ζουν στη χώρα αυτή ξεπερνούν τα 15 εκατομμύρια και υποβάλλονται σε άγριες διώξεις.
Και ενώ τέτοια είναι η στάση της Τουρκίας απέναντι στις μειονότητες που ζουν στο έδαφός της, προσπαθεί να προκαλέσει ταραχές στους κόλπους της μουσουλμανικής μειονότητας στην Ελλάδα, στέλνοντας εκεί ακόμα και κυβερνητικούς παράγοντες.
Πέρα από τα παραπάνω αξιοποιώ την ευκαιρία για να εκφράσω την απόλυτη πεποίθησή μου ότι, όπως είχαμε την ευκαιρία να δούμε στον Τσεσμέ, όπου βρεθήκαμε πριν λίγο καιρό με την Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, οι λαοί μας αισθάνονται αδελφοί και απαιτούν να ζήσουν ειρηνικά και να αναπτυχθούν ανάμεσα στις χώρες μας σχέσεις καλής γειτονίας και αμοιβαία ωφέλιμης συνεργασίας".
Κλείνοντας την παρέμβασή του ο Στρ. Κόρακας υπογράμμισε:
"Πιστεύω ότι μπορούμε να πούμε συνοπτικά ότι η πολιτική που πρέπει να εφαρμοστεί ως προς τις μειονότητες εκφράζεται από το παρακάτω τρίπτυχο:
- Η χώρα στην οποία ζει η μειονότητα οφείλει να σέβεται πλήρως και να εξασφαλίζει τα δικαιώματά της ως μειονότητας.
- Η μειονότητα οφείλει να σέβεται το Σύνταγμα και τους νόμους της χώρας αυτής.
- Η χώρα προέλευσης της μειονότητας δεν πρέπει να χρησιμοποιεί τη μειονότητα ως παράγοντα έντασης, αλλά ως γέφυρα φιλίας και ειρήνης ανάμεσα στους λαούς".