Πέμπτη 18 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ανοιξιάτικες πρεμιέρες

Στην ανοιξιάτικη "κάθοδό του" στην Αθήνα, το ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας "Θεσσαλικό Θέατρο" παρουσιάζει από σήμερα στο θέατρο "Λαμπέτη" δραματοποιημένη την"Κυρία Κατάκη",που ενθουσίασε το κοινό της Λάρισας. Πρόκειται για τη γνωστή συλλογή διηγημάτων της Ιωάννας Καρυστιάνη.

Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο σκηνοθέτης Κώστας Τσιάνος που διασκεύασε τα διηγήματα τόνισε ότι "Ο λόγος της Καρυστιάνη έχει θεατρικά σπέρματα, είναι άμεσος, ζωντανός, σπαρταριστός, γεμάτος τρυφερότητα, χιούμορ και ευαισθησία. "Ηρωές" της είναι σημερινά πρόσωπα της ελληνικής επαρχίας και οι εξομολογήσεις τους δραπετεύουν στην ποίηση και το όνειρο. Με μικρές επεμβάσεις και με ένα πρόσωπο που πρόσθεσα - το κορίτσι με τη φωτογραφική μηχανή - προσπάθησα, οι έξι από τις εννέα "εξομολογήσεις" που περιλαμβάνονται στο βιβλίο, να αποκτήσουν ενιαίο χαρακτήρα και να μην έχουν τη μορφή μονοπράκτων".

"Οι "ήρωες" είναι μερικά μόνο πρόσωπα από την πινακοθήκη πορτρέτων λαϊκών ανθρώπων. Μέσα σ' αυτούς τους ανθρώπους, υπάρχει μια πλευρά του εαυτού μου", επισήμανε η Ι. Καρυστιάνη.

Το σκηνικό, τα κοστούμια, η μουσική επένδυση έγιναν από τον Κ. Τσιάνο, αφού μετά από 20 χρόνια πρωτοπόρας, υποδειγματικής δραστηριότητας, το "Θεσσαλικό" δεν έχει εξασφαλίσει πόρους. Στην "Κυρία Κατάκη" παίζουν οι: Ειρήνη Ιγγλέση, Ναταλία Στεφάνου, Αλέξανδρος Τσακίρης, Κατερίνα Βακαλοπούλου, Τζούλι Σούμα.

  • "Αμαρτωλό έργο" χαρακτήρισε ο Γιώργος Μιχαηλίδης το "Κουαρτέτο" του Χάινερ Μίλερ και "αμαρτωλή παράσταση" τη σκηνοθετική του ματιά πάνω σ' αυτό το έργο που παρουσιάζεται στο Ανοιχτό Θέατρο,από αύριο μέχρι 5 του Μάη.Το "Κουαρτέτο" "πηγάζει" στις "Επικίνδυνες Σχέσεις" του Λακλό. Οπως σημειώνει ο σκηνοθέτης "ο Λακλό γράφει για την εποχή του Διαφωτισμού και των Εγκυκλοπαιδιστών, όταν η αστική τάξη διαμόρφωνε φιλοσοφική και ιδεολογική φυσιογνωμία, αλλά ο Μίλερ προεκτείνει το χρόνο έως "τον Γ Παγκόσμιο Πόλεμο" και τη συντριβή του αστικού πολιτισμού".

Τα πρόσωπα του "Κουαρτέτου", τον Βαλμόν και τη Μερτέιγ, τα χαρακτήρισε "ιστορικά πρόσωπα", επειδή "είναι παράγωγα της ιστορίας, την ενώνουν και ενώνονται από αυτή". Είναι χαρακτηριστική η σκηνική ένδειξη του συγγραφέα "σαλόνι πριν τη Γαλλική Επανάσταση. Καταφύγιο μετά τον Γ Παγκόσμιο Πόλεμο".Μέσα σ' αυτό το σκηνικό σαθρότητας και καταστροφής τα δύο πρόσωπα, γερασμένα, ερωτικά παροπλισμένα, μεταμορφώνονται και αλληλοκατασπαράσσονται."Τελικά, ο μόνος γνήσιος έρωτας που γίνεται μέσα στο "Κουαρτέτο" είναι ο έρωτας που κάνει ο συγγραφέας με τον πλούτο της γλώσσας", σημειώνει ο Γιώργος Μιχαηλίδης.

Η μετάφραση είναι της Ελένης Βαροπούλου.Τα σκηνικά του Γιώργου Μιχαηλίδη και της Αγνής Ντούτση.Τα κοστούμια της Αγνής Ντούτση.Η μουσική του Θόδωρου Αντωνίου.Παίζουν: Δήμητρα Χατούπη και Κώστας Γαλανάκης."Συμμετέχουν" στην παράσταση οι: Νίκος Καραγεώργος, Κώστας Φαλελάκης, Μανώλης Σειραγάκης, Δέσποινα Καλογρίδου.Στο πιάνο η Λήδα Πομόνη.

  • Στο θέατρο "Αναλυτή" από σήμερα και μέχρι τις 12/5 θα παρουσιάζεται από το θέατρο "ΒΙΛΚΑ" της Θεσσαλονίκης η θεατρική σύνθεση "Τίγρης" (από το "Ζωολογικό κήπο" του Αλμπι και τον "Τίγρη" του Σίσγκαλ), σε μετάφραση Ερ. Μπελιέ, σκηνοθεσία Κ. Τσώνου, σκηνικά - κοστούμια Γ. Ζιάκα, μουσική Γ. Σπανού. Παίζουν: Τάκης Χρυσικάκος, Αλκης Παναγιωτίδης, Αννυ Λούλου.
  • Συνεχίζονται, από χτες, οι παραστάσεις του έργου του Εντουαρντ Αλμπι "Με θέα τη θάλασσα",στο θέατρο "Αλκυονίς".Το έργο, παρουσιάζεται σε μετάφραση Ροζίτας Σώκου,σκηνοθεσία Γιώργου Μεσσάλα,σκηνικά Τάσου Παπαδόπουλου.Παίζουν: Βούλα Ζουμπουλάκη, Σπύρος Μαβίδης, Βίβιαν Βαλσάμη.Εξάλλου, από την Κυριακή του Θωμά, στην Παιδική Σκηνή του θεάτρου, επαναλαμβάνεται ο "Πρίκγηψ και Φτωχός" του Μαρκ Τουέιν, σε σκηνοθεσία - διασκευή Γιώργου Μεσσάλα.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ