Σε γενική συνέλευση αύριο οι μεταλλεργάτες της Ζώνης "μετράνε" τις επιτυχίες τους και καθορίζουν τα επόμενα αγωνιστικά βήματα
Την τακτική γενική του συνέλευση πραγματοποιεί αύριο, Πέμπτη, στις 5.30 το απόγευμα το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά,όπου θα γίνει ο απολογισμός δράσης και ο προγραμματισμός για την επόμενη περίοδο. Θα συζητηθούν, επίσης, οι εξελίξεις που αφορούν την τοπική συλλογική σύμβαση εργασίας στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, οι αιτίες και οι λύσεις για την ανεργία στον κλάδο και, τέλος, οι απαντήσεις της κυβέρνησης για τη Ζώνη.
"Το συνδικάτο - τονίζεται στην ανακοίνωση - έχοντας διανύσει μια ολόκληρη πορεία, με αγωνιστικές παρεμβάσεις, από κοινού με τα υπόλοιπα σωματεία της Ζώνης, πρόβαλαν σθεναρή αντίσταση στην πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης για διάλυση και συρρίκνωση της Ζώνης. Αυτή η πολιτική υλοποιείται στη Χαλκίδα και στη Σύρα με μεροκάματα πείνας και εργάτες που κάνουν όλες τις δουλιές χωρίς δικαιώματα! Αυτή η πολιτική εφαρμόζεται στον Σκαραμαγκά με τις 1.000 απολύσεις και 30% μείωση των αποδοχών σε όσους έμειναν. Το σχέδιό τους προβλέπει πλήρη συρρίκνωση της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης και αν γλιτώσουν κάποιοι, αυτοί θα είναι κάποιοι υπεργολάβοι στον Σκαραμαγκά και στην Ελευσίνα... Μ' αυτές τις επιλογές τους καλούμαστε να συγκρουστούμε και να ανατρέψουμε. Δεν είναι καθόλου τυχαία όλη αυτή η επίθεση που δέχεται το συνδικάτο αυτή την περίοδο".
Αναφερόμενο, το συνδικάτο, στα άμεσα αποτελέσματα που είχε μέχρι τώρα ο αγώνας των εργαζομένων, σημειώνει ότι το υπουργείο Εργασίας αναγκάστηκε να δώσει λύσεις σε άμεσα ζωτικά προβλήματα. Ετσι: Σφραγίζονται τα βιβλιάρια ασθενείας όλων των ανέργων έχοντας τουλάχιστον 30 ένσημα την τριετία 1992 - 1993 - 1994! Θα υλοποιηθεί η έκδοση και η χρήση της επαγγελματικής ταυτότητας (θα ψηφιστεί νόμος). Η κάρτα θα εκδίδεται από τα σωματεία, θα θεωρείται από τον ΟΑΕΔ επίσημα και θα ελέγχεται από την Επιθεώρηση Εργασίας, τις 5μελείς Επιτροπές Ελέγχου και τα Λιμεναρχεία. Θα καταβληθεί μέσα σε τρεις μήνες έκτακτο επίδομα ανεργίας. Το αίτημα των σωματείων είναι να διαμορφωθεί το επίδομα στις 150.000, ενώ ο ΟΑΕΔ σε μια επίδειξη "κοινωνικής αναισθησίας", αποφάσισε να είναι 50.000 δραχμές! "Το θέμα είναι - τονίζεται στην ανακοίνωση - ότι ο υπουργός εργασίας πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι δεν έχει να κάνει με ζήτουλες! Διεκδικούμε επίδομα ανεργίας και οφείλουν να το καταβάλουν".