Σελ. /48
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Απρίλη 1996

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Σε κινδύνους οδηγεί το λαό η πολιτική των "ευχαριστώ"

Βήμα βήμα εκχωρούνται κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας στους ιμπεριαλιστές "εταίρους"

Το ταξίδι του Ελληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και τα όσα συντελέστηκαν στην Ουάσιγκτον ήρθαν με τον πλέον επίσημο τρόπο να επιβεβαιώσουν την όλο και πιο επικίνδυνη πορεία υποτέλειας που ακολουθεί η κυβέρνηση απέναντι στα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Η πολιτική των "ευχαριστιών", όπως εκφράστηκε πριν δυο μήνες με αφορμή την κρίση στα Ιμια, δίνει πλέον και επισήμως τη θέση της, στο επακόλουθό της. Την πολιτική των δημόσιων παρακλήσεων προς το Λευκό Οίκο να διευκολύνει την κυβέρνηση σε μια όσο το δυνατόν πιο ανώδυνη για το εσωτερικό της χώρας δημοσιοποίηση της υποταγής της στις αμερικανικές πιέσεις.

Ηδη η κυβέρνηση Σημίτη εμφανίστηκε, εξερχόμενη του Λευκού Οίκου, να "πανηγυρίζει" για την (και επίσημη) υπαγωγή των ελληνοτουρκικών σχέσεων στην αμερικανική επιδιαιτησία. Ταυτόχρονα, ως αμερικανοκίνητο πιόνι στη σκακιέρα της "Νέας Τάξης", επιχείρησε να βαφτίσει τη "βήμα βήμα" αποψίλωση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο - την οποία χρόνια προωθούν οι Αμερικάνοι για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους στην Ανατολική Μεσόγειο- ως πολιτική ελληνικής έμπνευσης (!), την οποία μάλιστα αποδέχτηκαν οι ΗΠΑ!

Την ίδια ώρα τα όποια "ανταλλάγματα" φιλοδοξούσε να "επιτύχει" η άρχουσα τάξη της χώρας, αναζητώντας "γονυπετής" το χρίσμα του αγωγού των αμερικανικών πολυεθνικών συμφερόντων στη Βαλκανική, είναι από ισχνά έως ανύπαρκτα, σε βαθμό που δύσκολα μπορεί να κρυφτεί ο εξαρτημένος χαρακτήρας της από τα πολυεθνικά "αφεντικά". Αυτός ακριβώς ο απόλυτα υποτελής χαρακτήρας της ελληνικής ολιγαρχίας αποτυπώθηκε περίτρανα στους λόγους και τις ικεσίες των πολιτικών υπαλλήλων της. Οι τελευταίοι, διά στόματος Σημίτη, μετέτρεψαν την παρουσία τους στις ΗΠΑ σε περιοδεία θιάσου, με στόχο την "προσέλκυση κεφαλαίων" μέσω της αναγόρευσης της Ελλάδας σε "παράδεισο" για το αμερικανικό κεφάλαιο και σε κατάλληλα "προπαρασκευασμένη γέφυρα" για το πέρασμα της σταυροφορίας - άλωσης των αγορών της Βαλκανικής και αφαίμαξης των λαών της.


ΣΕΛ.  6

Καλή Ανάσταση σε όλους

Πάσχα έχουμε. "Πέρασμα", δηλαδή της ζωής, του ανθρώπου και της φύσης από τη βαρυχειμωνιά... στην άνοιξη. Από τη θλίψη στην ελπίδα. Από τα πάθη που τυραννούν τη ζωή, στους πόθους που αναγεννούν τη ζωή.

Καλό Πάσχα εύχεται ο "Ρ" στους αναγνώστες του. Καλό Πάσχα σε όλο το λαό μας. Το Πάσχα, μακραίωνη λαμπρή γιορτή του λαού μας, ήταν και μένει μέγα σύμβολό του για πραγματική ανάσταση του τόπου μας. Λύτρωση του λαού από τα δεσμά της φανερής και κρυφής σκλαβιάς από ντόπιους και ξένους εκμεταλλευτές και "προστάτες".

Αυτό το σύμβολο - ύμνο στη ζωή, το "πλούμισε" ο λαός μας με τις γιορτινές παραδόσεις, τα ήθη και έθιμα κάθε τόπου. Το Πάσχα στο χωριό του, τον Βασσαρά, εικονίζει αυτό το έργο - μνήμη του λαϊκού ζωγράφου Γιάννη Θεοφίλη. Καλή Ανάσταση, λοιπόν, για το λαό και για τον τόπο μας...


ΣΕΛ.  19,    23   -   25

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ
  • Από το κρεβάτι του πόνου ο Κ. Δ. Τσ. προσφέρει 100.000 δρχ. για το 15ο Συνέδριο.
  • Στη μνήμη της γιαγιάς του ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ και του παππού του ΓΙΩΡΓΟΥ,καθώς και στη μνήμη όλων των νεκρών συγχωριανών μου αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, ο Π. Π. Γ. προσφέρει για το 15ο Συνέδριο του ΚΚΕ 300.000 δρχ.
  • Ο ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΤΣΙΤΟΣ προσφέρει 250.000 δρχ.
  • Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΡΗΣ προσφέρει 190.000 δρχ.
  • Ο ΣΩΤΗΡΗΣ ΧΙΝΟΣ από το Λέχαιον Κορινθίας, αντάρτης του ΕΛΑΣ, που κατοικεί στην Αθήνα, προσφέρει 100.000 δρχ. στη μνήμη του ΝΙΚΟΥ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ και των συντρόφων του, με τη συμπλήρωση 44 χρόνων από την εκτέλεσή τους.
  • Ο Τ. Ν. προσφέρει 100.000 δρχ. στη μνήμη των Τάκη και Ελένης Αδάμου και του Νίκου Γκάνιου.
  • Ο ΜΙΛΤΟΣ ΤΣΑΜΑΛΗΣ προσφέρει, μέσω ΚΟΒ Λουτρακίου, 100.000 δρχ. στη μνήμη του αδελφού του Σπύρου,του εξαδέλφου του Χρήστου Τσαμαλή και των αγωνιστών - μελών του ΚΚΕ Κ. Καλιμάνη και Αρίστου Χουλινά.
  • Η ΕΛΕΝΗ και ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΛΑΒΟΣ προσφέρουν, μέσω της ΚΟΒ Υμηττού, 200.000 δρχ.
  • Ο ΚΩΣΤΑΣ ΡΟΥΤΣΑΣ προσφέρει στη ΝΕ Πιερίας 100.000 δρχ.
  • Το Παράρτημα ΙΛΙΟΥ της ΠΕΑΕΑ συγκέντρωσε από μέλη και φίλους του 100.000 δρχ. για το 15ο Συνέδριο.
  • Ο Β. Τ. προσφέρει, μέσω της ΚΟΒ Δικηγόρων, 200.000 δρχ. στη μνήμη του θείου του Ηλία.


Παρατεταμένη η κρίση στην αγορά

Περιοδεία έκαναν χτες στην κρεαταγορά του Ρέντη ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπ. Στριφτάρης και ο Χρ. Κορτζίδης μέλος της ΚΕ του Κόμματος. "Σταθερές" οι τιμές των κρεάτων, ενώ "τσίμπησαν" τα ζαρζαβατικά


ΣΕΛ.  34
Ξενοδοχοϋπάλληλοι
Τ' αφεντικά θέλουν τα πάντα "ελαστικά"

Οι ξενοδόχοι δείχνουν τα δόντια τους ενόψει της νέας τουριστικής περιόδου και αρνούνται ακόμα και την υπογραφή της κλαδικής σύμβασης


ΣΕΛ.  15
Ρεπορτάζ
Ο βαρύς "σταυρός" και τα δεσμά της ανεργίας

Ακόμα σκληρότερες μέρες οι γιορτινές, για χιλιάδες οικογένειες εργαζομένων που είναι εκτός παραγωγής. Ξεχασμένοι στη μοίρα τους οι 600 της "Βοκτάς"


ΣΕΛ.  16,    33
Αφρικανοί στην Ελλάδα
Ας μας δώσουν επιτέλους άδεια παραμονής...

Περίπου 9.000 ζουν στη χώρα μας. Οι περισσότεροι από αυτούς πάνω από 15 χρόνια, αλλά το κράτος τούς αγνοεί προκλητικά και τους κάνει να αισθάνονται ανεπιθύμητοι


ΣΕΛ.  37

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ