ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -
Ο Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν, αφού καταγράφηκε ως υποψήφιος Πρόεδρος, ξεκίνησε την προεκλογική του εκστρατεία από την πόλη Μπέλγκοροντ, κέντρο της ομώνυμης περιοχής, που συνορεύει με την Ουκρανία. Δήλωσε, με την ευκαιρία, ότι "ως Πρόεδρος πήγε να λύσει προβλήματα και ως υποψήφιος Πρόεδρος να δώσει υποσχέσεις". Και αμέσως υποσχέθηκε να αποζημιώσει (πέντε χρόνια δεν το έκανε αυτό) τους μικρούς αποταμιευτές που έχουν καταστραφεί από τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις και τον πληθωρισμό. "Οι Ρώσοι μπορούν να είναι βέβαιοι ότι τελικά θα πάρουν τα χρήματά τους", τόνισε και υποσχέθηκε ως το τέλος της επόμενης βδομάδας να υπογράψει σχετικό διάταγμα, δίνοντας προτεραιότητα στους ηλικιωμένους. Η εγγύτητα των συνόρων της Ουκρανίας ήταν αισθητή στα κολακευτικά λόγια του Γιέλτσιν: "Η Ουκρανία είναι φίλη χώρα και μεις θα συνεργαστούμε μαζί της, όπως με τη Λευκορωσία". Ωστόσο, λόγω των διαφωνιών στο ζήτημα της στάθμευσης του διαμελισμένου (και κατεστραμμένου από τη μοιρασιά) Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, αναβλήθηκε και η επίσκεψή του στο Κίεβο. Η Ουκρανία, ακόμα και στα πλαίσια της ΚΑΚ, υιοθετεί ξεχωριστή θέση, η σημερινή της ηγεσία δεν επιδιώκει καθόλου το "βάθεμα της ολοκλήρωσης" με τις πρώην σοβιετικές Δημοκρατίες και όλο και πιο φανερά προσανατολίζεται σε επαφές με τη Δύση με την ενεργό υποστήριξη των Αμερικανών.
Η παραμονή του Γιέλτσιν στο Μπέλγκοροντ σηματοδοτήθηκε από μια ακόμα ανεπίτρεπτη πράξη. Στη συνάντησή του με κατοίκους στην αγορά της πόλης (εικόνες έδειξε το πρώτο κανάλι της τηλεόρασης), απαντώντας σεερώτηση για ορισμένους βουλευτές της Κρατικής Δούμας, είπε χαρακτηριστικά τα εξής: "Οι Λουκιάνοφ, Ρισκόφ, Βαρένικοφ δεν πρέπει να βρίσκονται εκεί (στο Κοινοβούλιο). Σε άλλο μέρος πρέπει να είναι - στη "Ματριόσκαγια Τισινά". Γιατί αναφέρω αυτή τη δήλωση του Γιέλτσιν; Διότι ο Ανατόλι Λουκιάνοφ, πρώην πρόεδρος του Ανωτάτου Σοβιέτ της ΕΣΣΔ, είναι τώρα βουλευτής του ΚΚΡΟ και πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για ζητήματα νομοθεσίας. Ο Νικολάι Ρισκόφ, πρώην πρωθυπουργός της ΕΣΣΔ και νυν επικεφαλής της ομάδας "Λαϊκή Εξουσία" στο Κοινοβούλιο, υποστηρίζει την υποψηφιότητα του Γκενάντι Ζιουγκάνοφ. Ο βουλευτής του ΚΚΡΟ Βαλεντίν Βαρένικοφ - στρατηγός, πρώην διοικητής των χερσαίων στρατευμάτων της ΕΣΣΔ. Είναι ο μοναδικός από τους συλληφθέντες για το "πραξικόπημα" τον Αύγουστο 1991, που αρνήθηκε την αμνηστία και στη δίκη απέδειξε την ανοησία της κατηγορίας "για εσχάτη προδοσία". Κάτι περισσότερο, το δικαστήριο δέχτηκε την αίτησή του για ποινική δίωξη κατά των υπαίτιων της διάλυσης της ΕΣΣΔ. Η "Ματριόσκαγια Τισινά" είναι η φυλακή της Μόσχας, στην οποία είχαν φυλακιστεί τα μέλη της Κρατικής Επιτροπής Εκτακτης Ανάγκης. Επομένως, επιθυμία του "δημοκράτη" και"εγγυητή του Συντάγματος" Γιέλτσιν είναι οι βουλευτές να φυλακιστούν. Πρόκειται για το ύφος, τον τρόπο σκέψης του, το επίπεδο συναίσθησης της ευθύνης για τα λόγια του. Και η ρωσική ιστορία των τελευταίων χρόνων μαρτυράει ότι τα λόγια του Γιέλτσιν μπορούν να οδηγήσουν σε αιματηρές πράξεις.
Αγνωστος ένοπλος πυροβόλησε την Τετάρτη, 3 του Απρίλη, αργά το βράδυ αρκετές φορές εναντίον του διαμερίσματος του Προέδρου, Μπορίς Γιέλτσιν, στη Μόσχα, δίχως, όμως, να υπάρξουν θύματα, μετέδωσε το Πρακτορείο ΙΤΑΡ - ΤΑΣΣ. Ο δράστης κατόρθωσε να διαφύγει, εγκαταλείποντας το όπλο του. Δεν έγινε γνωστό, αν ο Γιέλτσιν και η οικογένειά του ήταν στο διαμέρισμα την ώρα της επίθεσης. Οπως είναι γνωστό, ο Γιέλτσιν τον περισσότερο καιρό διαμένει σε εξοχική κατοικία, στα περίχωρα της Μόσχας. Αξιωματικοί των υπηρεσιών ασφαλείας επισήμαναν ότι ο άγνωστος δράστης πυροβόλησε από ένα σταθμευμένο φορτηγό και ότι πρόκειται για "χουλιγκάνικη πράξη". Στο ίδιο κτιριακό συγκρότημα διαμένουν αρκετοί αξιωματούχοι, όπως ο πρωθυπουργός, Βίκτορ Τσερνομίρντιν και ο υπουργός Αμυνας, Πάβελ Γκρατσόφ.