Περί τα 700.000 βοοειδή Μ. Βρετανίας, ηλικίας άνω των 30 μηνών, οδηγούνται κάθε χρόνο και για τα επόμενα 5-6 χρόνια στη σφαγή με αποζημίωση. Παρατείνεται, προσωρινά, η απαγόρευση εξαγωγής βοδινού κρέατος από τη χώρα αυτή
Την εφαρμογή ενός υποχρεωτικού προγράμματος που προβλέπει, εκτός των άλλων, την επιλεκτική σφαγή των βοοειδών - κυρίως αγελάδων - ηλικίας άνω των 30 μηνών της Μ. Βρετανίας σε διάστημα 5 - 6 χρόνων, αποφάσισαν χτες οι 15 υπουργοί Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Λουξεμβούργο. Ταυτόχρονα, και παρά τις έντονες αντιδράσεις του Βρετανού υπουργού, αποφάσισαν τη συνέχιση, προς το παρόν, του εμπάργκο στις εξαγωγές βόειου κρέατος από τη Μ. Βρετανία. Την ίδια ώρα, οι ειδικοί επιστήμονες της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, μετά από μαραθώνια συνεδρίασή τους, επί δύο ημέρες στη Γενεύη, χτες, καθησύχαζαν τους καταναλωτές, αναφέροντας πως "δεν είναι αποδεδειγμένη η σχέση ανάμεσα στην αρρώστια των "τρελών αγελάδων" και μια μορφή ασθένειας Κρόιτσφελντ - Γιάκομπς που έπληξε ανθρώπους στη Βρετανία".
Ανακοινώνοντας τις αποφάσεις του Συμβουλίου Υπουργών, που πάρθηκαν χτες νωρίς το πρωί, ο επίτροπος Γεωργίας Αυστριακός Φρ. Φίσλερ, υποστήριξε πως ο πρώτος στόχος των μέτρων είναι η προστασία της δημόσιας υγείας, η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών στο βόειο κρέας και η έκφραση της κοινοτικής αλληλεγγύης στη Μ. Βρετανία, που πλήττεται σοβαρά από την ασθένεια των "τρελών αγελάδων". Ειδικότερα αποφασίστηκε:
Οπως είναι γνωστό, ο Βρετανός υπουργός Γεωργίας, αντιστάθηκε "σθεναρά", διεκδικώντας κοινοτική συμμετοχή 80%, μάλλον ως διαπραγματευτικό ατού για να πιέσει για την άμεση άρση του εμπάργκο εξαγωγών κρέατος... Κατά μέσο όρο, για κάθε αγελάδα, υπολογίζεται αποζημίωση 560 ECU (δηλαδή περίπου 170.000 δραχμές) και απ' αυτά, η ΕΕ θα πληρώσει 390 ECU. Με τα παραπάνω στοιχεία, εκτιμάται ότι κάθε χρόνο θα πληρώνονται στη Μ. Βρετανία περί τα 400 εκατομμύρια δολάρια ή 100 δισ. ελληνικές δραχμές.
Από τα βοοειδή κάτω των 30 μηνών, απαγορεύεται να διατεθούν στην κατανάλωση το κεφάλι, τα εσωτερικά όργανα (εντόσθια) και η σπονδυλική στήλη τους.
Με στόχο τη στήριξη και σταθεροποίηση της αγοράς βοδινού, που έχει διαταραχτεί στο εσωτερικό της Κοινότητας, λόγω της μείωσης της κατανάλωσης, η Διαχειριστική Επιτροπή αποφάσισε να ανοίξει η παρέμβαση για το προϊόν για τον Απρίλη και να αγοραστεί ποσότητα 50.000 τόνων βοδινού κρέατος.
Τέλος, σειρά μέτρων προβλέπουν την τήρηση ορισμένων κανόνων όσον αφορά την υγιεινή διατροφή των ζώων. Ετσι, απαγορεύεται, πλέον, η χορήγηση ζωοτροφών από κρέας και κόκαλα στα φυτοφάγα και οικόσιτα ζώα που, έτσι μετατρέπονται σε σαρκοφάγα... Επίσης, θα γίνεται έλεγχος στις εγκαταστάσεις παρασκευής ζωοτροφών, που πλέον πρέπει να παρασκευάζονται με μεθόδους που να εξασφαλίζουν την υγιεινή παρασκευή τους.Σχετικά προβλέπεται επανεξοπλισμός των εγκαταστάσεων με τα κατάλληλα όργανα.
Να σημειωθεί ότι διάφορα αιτήματα που τέθηκαν από τους υπουργούς άλλων χωρών με αφορμή τη συζήτηση για τις "τρελές αγελάδες", ουσιαστικά αγνοήθηκαν και μεταξύ αυτών το αίτημα του Ελληνα υπουργού Γεωργίας, Στ. Τζουμάκα, για αύξηση της ποσόστωσης αγελαδινού γάλακτος κατά 125.000 τόνους. Αναφερόμενος στο θέμα, που δημιουργήθηκε με τις εισαγωγές κρέατος βοοειδών από τη Μ. Βρετανία στη χώρα μας, ο Στέφανος Τζουμάκας απέδωσε την ευθύνη για τη δήλωσή του ότι, τάχα, δε γίνονται εισαγωγές στη χώρα μας, σε κακή ενημέρωση που του έγινε από τις υπηρεσίες του υπουργείου, όπως είπε! Εκεί, απέδωσε και την καθυστέρηση, κατά τρεις μέρες, της υπογραφής της απόφασης για απαγόρευση εισαγωγών από Μ. Βρετανία - καθώς θεωρήθηκε ότι, έτσι κι αλλιώς, δε γίνονται εισαγωγές.