Σάββατο 30 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Υπέροχη "Μάνα" και το "Σένσο"

Η "Μάνα" του Μαξίμ Γκόρκι θα συγκινήσει ακόμη μια φορά τους θεατές, όπως συγκίνησε και συνεχίζει να συγκινεί τους αναγνώστες της. Η ΕΤ-1 στις 00.40 θα μας γυρίσει στη Ρωσία, τη στιγμή που αλλάζει ο αιώνας και η αδικία, η φτώχεια και η εξαθλίωση εξακολουθούν να μαστίζουν το λαό. Η Πελαγία Βλάσοφ μένει μόνη με τον γιο της Πάβελ, μετά το θάνατο του άνδρα της. Ο γιος της είναι μαχητικός οπαδός των επαναστατικών ιδεών και με το πάθος και τον ενθουσιασμό του επηρεάζει και την ηλικιωμένη γυναίκα. Ομως, όταν εκείνος συλλαμβάνεται από την Αστυνομία ως ανατρεπτικό στοιχείο και τελικά εξορίζεται, η μάνα μένει μόνη της και αντί να πέσει στα πόδια των κρατούντων και να παρακαλέσει, ορθώνει το ανάστημά της και γίνεται η ίδια κήρυκας των νέων ιδεών. Μια εξαιρετική ταινία με την Ινα Τσουρίκοβα και τον Βίκτορα Ρακόφ.

Από την ΕΤ-2 στις 23.30, ταινίες αφιέρωμα στις όψεις του μελοδράματος. Το αφιέρωμα θα ξεκινήσει με το "Σένσο" Λουκίνο Βισκόντι και με πρωταγωνιστές την Αλίντα Βάλι και τον Φάρλεϊ Γκρέιντζερ. Πρόκειται για μια λυρική δημιουργία που ξετυλίγει μια ιστορία πολέμου, επανάστασης και έρωτα. Στην κατεχόμενη από τους Αυστριακούς Βενετία του 1866, η κόμησσα Λίβια ερωτεύεται παράφορα, θανάσιμα θα λέγαμε, έναν άστατο Αυστριακό υπολοχαγό. Ο Λουκίνο Βισκόντι θεωρείται από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες του ευρωπαϊκού κινηματογράφου. Ο Λουκίνο Βισκόντι μετά από μια διαπεραστική νεορεαλιστική σάτιρα άρχισε να μετατοπίζεται προς τη θεατρικότητα, το μελόδραμα, την όπερα, την εικαστική σύνθεση, την αρμονία των χρωμάτων αλλά και την ιστορικότητα. Αποτέλεσμα αυτής της στροφής είναι η ταινία που θα δούμε απόψε.

Αμέσως, έπειτα από την ΕΤ-2 πάντα θα προβληθεί "Η γυναίκα του σταθμάρχη" του Ράινερ Βέρνερ Φάσμπιντερ. Πρόκειται για μια σχεδόν άγνωστη αλλά σημαντική ταινία, του πληθωρικού Γερμανού σκηνοθέτη, που αφηγείται την περιπέτεια μιας Γερμανίδας Μαντάμ Μποβαρί. Είναι μια έξοχη μελέτη της μικροαστικής συμπεριφοράς, μια ταινία που ακροβατεί ανάμεσα στο μελόδραμα και στην τραγωδία στη Βαυαρία του 1920. Η νεαρή, αδίστακτη γυναίκα του σταθμάρχη, απατά φανερά τον άνδρα της προκαλώντας έτσι την οργή της κοινωνίας.

Από τον ΑΝΤΕΝΝΑ στις 03.10 "Ησυχες μέρες στο Κλισί" του Κλοντ Σαμπρόλ.Μια κοινωνική βιογραφική ταινία του Γάλλου σκηνοθέτη που αφηγείται τα μποέμικα νεανικά χρόνια του Αμερικανού συγγραφέα Χένρι Μίλερ, που εγκατέλειψε την πατρίδα του, τη γυναίκα του, και μια σταθερή δημόσια καριέρα για να πάει στην Ευρώπη και να ζήσει ελεύθερος, ξέγνοιαστος και ανασφαλής...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ