Πανελλαδική σύσκεψη συγκαλεί η ομοσπονδία το Σάββατο και ζητά συνάντηση με τον πρωθυπουργό
Με στόχο το συντονισμό της δράσης για την αντιμετώπιση της θύελλας που σαρώνει θέσεις εργασίας και εργατικά δικαιώματα, η Ομοσπονδία Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ) πραγματοποιεί σύσκεψη το Σάββατο στις 11 π.μ., όπου καλούνται να συμμετέχουν όλα τα σωματεία των εργοστασίων που αντιμετωπίζουν προβλήματα.
Η ΟΕΚΙΔΕ επισημαίνει, σε σχετική ανακοίνωσή της, πως οι εργαζόμενοι σε μεγάλα εργοστάσια του κλάδου αντιμετωπίζουν συνεχείς απολύσεις, κλείσιμο, καταπάτηση κεκτημένων δικαιωμάτων, αλλαγή των εργασιακών σχέσεων και τη συνεχή πίεση της εργοδοσίας για μεγαλύτερη εντατικοποίηση, στο όνομα του μεγαλύτερου κέρδους, στις δε βιοτεχνίες η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη. Υπογραμμίζει δε ότι η κυβέρνηση, αντί να στηρίξει την ανάπτυξη του κλάδου, θεωρεί δεδομένη τη συρρίκνωσή του και υλοποιεί τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης που προβλέπουν παραπέρα μείωση κατά 50% του κλάδου μέχρι το 2000, κάτι που σημαίνει, για τη χώρα μας, απώλεια άλλων 70.000 θέσεων εργασίας.Εκτιμά πως η κατάσταση επιδεινώνεται περισσότερο από τη μεταφορά βιομηχανικών μονάδων σε χώρες με χαμηλό εργατικό κόστος, η δε Τελωνειακή Ενωση της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση θα δημιουργήσει πραγματικό αδιέξοδο. Επίσης σημειώνει ότι την ίδια στιγμή δίνονται ανεξέλεγκτα σκανδαλώδη επιδοτούμενα δάνεια προς στήριξη των βιομηχάνων.
Αυτή την πολιτική - τονίζει - εκμεταλλεύονται οι βιομήχανοι για μεγαλύτερα κέρδη και έτσι έχουμε: Στη Νάουσα στα "Κλωστήρια Γ", δίνονται στους εργαζόμενους, υποχρεωτικές 15ήμερες άδειες κατά τμήμα. Στα "Κλωστήρια Β" ανακοινώθηκαν 60 απολύσεις. Στην ΤΡΙΚΟΛΑΝ ανακοινώθηκε μείωση προσωπικού από 250 σε 60 εργαζόμενους, ενώ η επιχείρηση άρχισε να μεταφέρεται στη Βουλγαρία. Και οι τρεις επιχειρήσεις ανήκουν στον Λαναρά, ο οποίος "επενδύει" στην Κομοτηνή με επιδοτούμενο κατά 62% δάνειο, επιδότηση 25% απ' τον ΟΑΕΔ και μείωση του επιτοκίου κατά 10%. Στον "Βαρβαρέσο" ανακοινώθηκαν 50 απολύσεις. Στο Βόλο, η επιχείρηση "Βαμβακουργία" εδώ και δυο χρόνια αντιμετωπίζει προβλήματα λειτουργίας. Στην Πάτρα, η επιχείρηση "Σακαλίδης" υποχρέωσε τους εργαζόμενους σε τριήμερη εργασία στο όνομα των δήθεν οικονομικών δυσκολιών, ενώ την ίδια ώρα "επενδύει" στην Κομοτηνή με τις γνωστές επιδοτήσεις. Η επιχείρηση ΕΛΛΑΣ απειλεί ότι θα φύγει στην Αλβανία. Στη Δράμα, η επιχείρηση MASS FASHION υποχρεώνει τους 50 απ' τους 180 εργαζόμενους να δουλέψουν 2 μέρες τη βδομάδα. Στην Καλαμάτα, η "Διεθνής Βιομηχανία Ενδυμάτων" δε λειτουργεί εδώ και τρεις μήνες και ο εργοδότης ζητά μια σειρά προνόμια για τη λειτουργία της. Στα Γιαννιτσά, στην "Ελληνική Υφαντουργία", ανακοινώθηκαν 70 απολύσεις και σχεδιάζονται συνολικά 150. Ανοιχτά παραμένουν τα προβλήματα λειτουργίας στις επιχειρήσεις ΡΟΚΑ στη Λάρισα και της "Πειραϊκής - Πατραϊκής".
Η ΟΕΚΙΔΕ, εκτιμώντας πως ο συντονισμός δράσης θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μεγαλύτερη πίεση και επίλυση των προβλημάτων, αποφάσισε να πραγματοποιήσει κοινή σύσκεψη με όλα τα σωματεία των παραπάνω εργοστασίων και παράλληλα να στείλει υπόμνημα στον πρωθυπουργό, ζητώντας συνάντηση μαζί του και με την παρουσία των υπουργών Ανάπτυξης και Εργασίας.