Τετάρτη 27 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Ανησυχία από την "επίθεση φιλίας"

Η Αθήνα προσπαθεί να κερδίσει χρόνο και να αντιμετωπίσει τις πιέσεις που την ωθούν στο τραπέζι του ελληνοτουρκικού διαλόγου

Απροετοίμαστη να αντιμετωπίσει την τουρκική "επίθεση φιλίας" η ελληνική κυβέρνηση, αναζητά τρόπους διαφυγής από μια πορεία η οποία με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί σε διμερείς συνομιλίες με την Αγκυρα (πιθανότατα υπό την αιγίδα της Ουάσιγκτον) επί κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.

Οι δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού, Μ. Γιλμάζ, αξιοποιούνται ήδη από τον αμερικανικό παράγοντα, αλλά και από τους εταίρους της Ελλάδας στην ΕΕ, οι οποίοι "παίζουν" με το χαρτί της Αγκυρας στην περιοχή. Οι "διαλλακτικές" απόψεις του νέου πρωθυπουργού της Τουρκίας στις οποίες υπογραμμίζεται η προσήλωση της Αγκυρας στο σεβασμό των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και με τις οποίες προσκαλείται η Αθήνα σε διάλογο, φέρνουν την ελληνική κυβέρνηση σε δύσκολη θέση, καθώς δεν έχει διαμορφώσει μια αξιόπιστη απάντηση, με την οποία να δικαιολογεί την άρνησή της να συζητήσει.

Χτες κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη ο πρεσβευτής της Τουρκίας στην Αθήνα, μετέφερε προφορικά πρόσκληση του Μ. Γιλμάζ για επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στην Αγκυρα. Ο Τούρκος πρεσβευτής παρέδωσε επίσης και το πλήρες κείμενο των δηλώσεων του Μ. Γιλμάζ.

Για το παρασκήνιο αυτής της συνάντησης, θα πρέπει να σημειωθεί πως κατ' αρχήν ο πρωθυπουργός είχε αποφασίσει να μην δεχτεί αυτός τον Τούρκο πρεσβευτή, αλλά να τον παραπέμψει στον διευθυντή του διπλωματικού του γραφείου ή στην καλύτερη περίπτωση στον υπουργό Εξωτερικών Θ. Πάγκαλο. Ομως οι θετικές δηλώσεις με τις οποίες αντιμετωπίστηκε από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών η τουρκική "επίθεση φιλίας" προς την Ελλάδα, "έπεισε" τον Ελληνα πρωθυπουργό ότι δεν είναι φρόνιμο να υποβαθμίσει την κίνηση της Αγκυρας. Πάντως σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Τύπου, Δ. Ρέππα, ο πρωθυπουργός επανέλαβε στον Τούρκο πρεσβευτή πως υπό τις παρούσες συνθήκες δεν είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί μια επίσκεψή του στην Αγκυρα.

Φυσικά, είναι φανερό, πως μια ελληνοτουρκική συνάντηση κορυφής, απαιτεί μια στοιχειώδη προετοιμασία της οποίας εκτός των άλλων κύριο μέλημα θα είναι να διασώσει τα προσχήματα για την ελληνική κυβέρνηση, η οποία είναι αναγκασμένη να προσέλθει σε διάλογο. Την προετοιμασία αυτή, όπως υποστηρίζουν πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, έχει αναλάβει η αμερικανική διπλωματία, η οποία θα παρουσιάσει συγκεκριμένα βήματα για την ελληνοτουρκική προσέγγιση στον Ελληνα πρωθυπουργό κατά την επικείμενη επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον. Ενα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να θεωρηθεί και η επικείμενη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Θ. Πάγκαλου, με τον Τούρκο ομόλογό του στο περιθώριο της Παραευξείνιας Διάσκεψης, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του επόμενου μήνα στο Βουκουρέστι.

Η ελληνική κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι δεν είναι σε θέση με πειστικό τρόπο να αρνείται μια ελληνοτουρκική συζήτηση και για το λόγο αυτό επιχειρεί να προβάλει ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο είναι διατεθειμένη να συνομιλήσει με την Αγκυρα. Οπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών χτες, βάση για την εξέλιξη μιας ελληνοτουρκικής συζήτησης, μπορούν να αποτελέσουν οι συναντήσεις και οι συμφωνίες του παρελθόντος μεταξύ των δύο χωρών, όπως για παράδειγμα η Συμφωνία της Βουλιαγμένης (Παπούλια - Γιλμάζ) του 1988, την οποία θα πρέπει να σημειωθεί πως η Τουρκία ουδέποτε τήρησε.

Η Αθήνα, προφανώς, αντιλαμβάνεται πως στόχος της Αγκυρας και της Ουάσιγκτον είναι μια συζήτηση εφ' όλης της ύλης για τις τουρκικές διεκδικήσεις σε βάρος της Ελλάδας, η οποία μάλιστα θα διεξαχθεί υπό το πρίσμα των δεδομένων που διαμόρφωσε η τελευταία κρίση γύρω από τις βραχονησίδες της Ιμιας. Στόχος της κυβέρνησης είναι να ακολουθήσει μια παρελκυστική πολιτική, πρώτα και κύρια για να μη δυσαρεστήσει τις ΗΠΑ. Για το λόγο αυτό και οι επίσημες κυβερνητικές δηλώσεις γύρω από το θέμα αυτό είναι εξαιρετικά κομψές.

Αντίθετα, ο υπουργός Αμυνας Γερ. Αρσένης, ικανοποιώντας και τις ανάγκες του εσωκομματικού πολιτικού παιχνιδιού στο οποίο πρωταγωνιστεί, εμφανίζεται περισσότερο σκληρός, όπως χτες σε ομιλία του στη Θεσσαλονίκη. Εκεί ο Γερ. Αρσένης υποστήριξε πως η κίνηση του Μ. Γιλμάζ δεν είναι τίποτε περισσότερο από έναν ευφυή πολιτικό ελιγμό που αφελώς εμφανίστηκε θετική. Ο υπουργός Αμυνας υποστήριξε επίσης ότι η Τουρκία πρέπει να αντιμετωπίσει μια συνεπή αποτρεπτική δύναμη από την Ελλάδα, υπογραμμίζοντας με τον τρόπο αυτό την αντίθεσή του με την πολιτική κατευνασμού της Αγκυρας, η οποία φαίνεται να αποτελεί τη νέα πολιτική επιλογή της Αθήνας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ