Σάββατο 23 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εναέριες πιέσεις των Αμερικανών

Οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν, ως μοχλό πίεσης για τα πολιτικά τους παιχνίδια, και τα μέτρα στα ελληνικά αεροδρόμια. Δουλική η πρακτική της κυβέρνησης απέναντι στις προκλήσεις των "συμμάχων"

Εναν ακόμα μοχλό πίεσης για να "περάσουν" τα πολιτικά τους παιχνίδια στην Ελλάδα, χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ, με πρόσχημα τη λειτουργία των ελληνικών αεροδρομίων και τα μέτρα ασφαλείας που ισχύουν σ' αυτά.

Το θέμα είχε ανακύψει από την πρώτη επίσκεψη των Αμερικανών ειδικών το περασμένο καλοκαίρι στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, οι οποίοι είχαν αξιώσει από τις ελληνικές αρχές τη λήψη πρόσθετων μέτρων ασφαλείας. Η ελληνική κυβέρνηση πειθάρχησε στις εντολές αυτές, αλλά χτες ο υπουργός Μεταφορών των ΗΠΑ, Φ. Πένα,σε δηλώσεις του, υποστήριξε ότι παρά τη λήψη των πρόσθετων μέτρων, το αεροδρόμιο του Ελληνικού έχει ελλείψεις και δεν ανταποκρίνεται πλήρως στις διεθνείς προδιαγραφές ασφαλείας.

Οι δηλώσεις Πένα ενόχλησαν την ελληνική κυβέρνηση, η οποία διά του κυβερνητικού εκπροσώπου Δ. Ρέππα και του υπουργού Μεταφορών Χ. Καστανίδη επανέλαβε χτες τη διαβεβαίωση ότι τα ελληνικά αεροδρόμια είναι ασφαλή, ότι τα μέτρα ασφαλείας πληρούν τις διεθνείς προδιαγραφές και ότι, πέραν αυτών, υπάρχουν και τα πρόσθετα μέτρα ασφαλείας που παίρνουν οι αεροπορικές εταιρίες.

Ο Χ. Καστανίδης διερωτήθηκε, χωρίς να δώσει απάντηση, αν οι δηλώσεις Πένα συνδέονται με τα τουριστικά προβλήματα της Τουρκίας, αλλά και με την επικείμενη συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον. Επίσης, διερωτήθηκε αν και άλλα αεροδρόμια "φίλων και συμμάχων των ΗΠΑ ανά τον κόσμο τυγχάνουν της μέγιστης προσοχής τους" και πρόσθεσε ότι θα μπορούσε να διατυπώσει και άλλα ερωτήματα, για τα οποία μπορεί να υπάρχουν "προφανείς ή και υποθετικές πολιτικές απαντήσεις". Πάντως, ο υπουργός Μεταφορών δικαιολόγησε τον Αμερικανό ομόλογό του για τις δηλώσεις που έκανε, χαρακτηρίζοντάς τες μάλιστα "έκφραση καλής θελήσεως". Παράλληλα, όμως, έκανε αόριστα λόγο και για προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης "να αφαιρέσει και τα τελευταία προσχήματα για όσους αισθάνονται ότι για άλλους λόγους μπορούν να ασκούν μια συγκεκριμένη πολιτική έναντι της Ελλάδας".

Σε ερώτηση αν θα αντιδράσει η κυβέρνηση για να αποφευχθεί και το ενδεχόμενο να εκδοθεί αμερικανική ταξιδιωτική οδηγία σε βάρος της Ελλάδας ενόψει της τουριστικής περιόδου, ο υπουργός είπε απλώς ότι βρίσκεται σε συνεννόηση με το υπουργείο Εξωτερικών και εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι Αμερικανοί δε θα προχωρήσουν σε άλλη ενέργεια και ότι δε θα υπάρξει πλήγμα στον ελληνικό τουρισμό.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ζητάει ένταση της αστυνομοκρατίας(2009-03-19 00:00:00.0)
Μας «δίνει» στις ΗΠΑ(2003-09-30 00:00:00.0)
Ξεπούλημα και αμερικανικοί εκβιασμοί(2000-12-20 00:00:00.0)
Χωρίς εκπλήξεις η αλλαγή σκυτάλης(1998-11-03 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(1996-03-30 00:00:00.0)
Αερομαχίες... προμηθευτών(1996-03-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ