Τρίτη 19 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
"Ιερή συμμαχία" κατά του ΡΚΚ!

"Πρέπει να τεθεί τέρμα στην τρομοκρατία των Κούρδων στη Γερμανία" δηλώνει λάβρος ο Κλάους Κίνκελ

ΑΓΚΥΡΑ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-

Την ανάληψη εκτενούς δράσης εναντίον του Εργατικού Κόμματος των Κούρδων ζήτησε χτες η Τουρκία από τη Γερμανία, με αφορμή τα επεισόδια του περασμένου Σαββατοκύριακου στο Ντόρτμουντ, όπου τραυματίστηκαν δεκάδες άνθρωποι. Σε συνέντευξη Τύπου στην Αγκυρα, εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου των Εξωτερικών δήλωσε ότι "θα ζητούμε διαρκώς να επιδείξουν (οι Γερμανοί) μεγαλύτερη ενεργητικότητα και ευελιξία στην αντιμετώπιση του ΡΚΚ".

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Κλάους Κίνκελ, δήλωνε, γεμάτος οργή, ότι "πρέπει να τεθεί τέρμα στην τρομοκρατία των Κούρδων στη Γερμανία", προσθέτοντας ότι "η συμπεριφορά των βιαιοπραγούντων κούρδων και των αρχηγών τους ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου στο (γερμανικό) κράτος δικαίου". "Οποιος καταχράται τη φιλοξενία, χάνει το δικαίωμα παραμονής", είπε ο Γερμανός πολιτικός, και κατέληξε: "οι αρχηγοί και οι υποκινητές των βίαιων επεισοδίων πρέπει να απελαθούν άμεσα στην Τουρκία".

Αυτή η δήλωση του επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, η σκληρότερη των τελευταίων χρόνων, σηματοδοτεί τη στροφή της ακολουθούμενης από τη Γερμανία πολιτικής στο Κουρδικό, αλλά παράλληλα αποτελεί κι ένα "μήνυμα" προς τη νέα τουρκική κυβέρνηση.

Πολιτικοί αναλυτές μιλούν για "προαναγγελία της αυτόματης απέλασης" για όσους "καταχρώνται" τη φιλοξενία της Γερμανίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Μάνφρεντ Κάντερ - με πρωτοβουλία του οποίου απαγορεύτηκε στη Γερμανία, το Νοέμβρη του 1993, το ΡΚΚ μαζί με άλλες τριάντα μαζικές κουρδικές οργανώσεις - χαρακτήρισε σε τηλεοπτική συνέντευξη το ΡΚΚ "οργάνωση εγκληματιών, η οποία δρα όχι μόνο στην Τουρκία, αλλά και διεθνώς...".

Η γερμανική αστυνομία έχει τεθεί σε επιφυλακή, για την πρόληψη νέων επεισοδίων ενόψει μάλιστα της παραδοσιακής κουρδικής γιορτής "Νεβρόζ" (Νέα Ημέρα), την 21η του μηνός.

Οι αιτίες...

Τα επεισόδια, όπως "ξεχνούν" οι Γερμανοί πολιτικοί, προκλήθηκαν όταν χιλιάδες Κούρδοι, από ολόκληρη τη Γερμανία, αλλά και την Ολλανδία και το Βέλγιο, προσπάθησαν να μεταβούν στην πόλη του Ντόρτμουντ για να συμμετάσχουν σε μια διαδήλωση η οποία είχε νομότυπα δηλωθεί, αλλά απαγορεύτηκε για "προληπτικούς" λόγους. Δώδεκα χιλιάδες αστυνομικοί εμπόδισαν την προσπέλασή τους, και προκλήθηκαν βίαια επεισόδια. Σύμφωνα με τη γερμανική αστυνομία, τραυματίστηκαν 22 άνθρωποι, συλλήφθηκαν και κρατούνται 600 κουρδογενείς, ενώ αφέθηκαν ελεύθεροι άλλοι 2.000, οι οποίοι είχαν προσαχθεί για εξακρίβωση ταυτότητας.

Αλλά ο ποταμός των δηλώσεων παρέσυρε ακόμη και - υποτίθεται - μετριοπαθείς Γερμανούς πολιτικούς, όσον αφορά το θέμα. Τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Ρομάν Χέρτσογκ, όσο και το Προεδρείο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) ευθυγραμμίστηκαν χτες με τη "γραμμή" του υπουργείου Εξωτερικών.

Ο μόνος πολιτικός σχηματισμός που απέχει του διαφαινόμενου "εθνικού μετώπου" στη Γερμανία κατά των Κούρδων, είναι το Κόμμα Δημοκρατικού Σοσιαλισμού (PDS), το οποίο έχει ταχθεί υπέρ πολιτικής λύσης του κουρδικού προβλήματος, με ισότιμη συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις που προτείνει και του ΡΚΚ.

Στην Τουρκία...

Στην Ανατολία, είκοσι αντάρτες έχασαν τη ζωή τους τις τελευταίες τρεις μέρες, όπως ανακοίνωσαν επίσημες πηγές - οι δεκαεννιά στην επαρχία Χάκαρι, κοντά στα τουρκοϊρακινά σύνορα, κι ακόμη ένας στην επαρχία Μαρντίν.

Τα τουρκικά στρατεύματα έχουν εντείνει τις επιχειρήσεις τους στη νοτιοανατολική περιοχή της χώρας, και ειδικά στην επαρχία Χάκαρι. Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, οι νεκροί Κούρδοι από την περασμένη Τετάρτη φθάνουν τους 28.

Σε κουρδική εκδήλωση στην κυπριακή πρωτεύουσα, τη Λευκωσία, εκπρόσωποι του εξόριστου κουρδικού Κοινοβουλίου ανέφεραν ότι η Τουρκία κλιμακώνει τις επιχειρήσεις της κατά των Κούρδων αλλά και των αμάχων, ενώ χαρακτήρισε το νέο κυβερνητικό σχήμα της Αγκυρας "στρατιωτικού προσώπου", αφού σε υπουργικές θέσεις έχουν διοριστεί άλλοτε επικεφαλής των δυνάμεων ασφαλείας, που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στον "βρώμικο πόλεμο" κατά των Κούρδων.

Υποστήριξη ΗΠΑ

Τα σύνορα της Ευρώπης βρίσκονται στα ανατολικά σύνορα της Τουρκίας, δηλώνει ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα "Μιλιέτ". Ο Χόλμπρουκ υποστηρίζει ότι "στην πραγματικότητα η Τουρκία είναι Ευρωπαία"...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αεροπορικές επιδρομές στα νοτιοανατολικά (2016-05-19 00:00:00.0)
Αιματηρές συγκρούσεις και επιχειρήσεις στα νοτιοανατολικά (2015-08-28 00:00:00.0)
Κλιμάκωση της έντασης στα νοτιοανατολικά (2012-08-21 00:00:00.0)
Ενισχύει τους δεσμούς με το Βόρειο Ιράκ (2010-07-01 00:00:00.0)
Οτσαλάν: «Χωρίς νόημα» οι προσπάθειες για διάλογο... (2010-06-01 00:00:00.0)
Ελεύθεροι οι Κούρδοι πολιτικοί (2003-09-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ