Πέμπτη 1 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Ενισχύει τους δεσμούς με το Βόρειο Ιράκ

ΑΡΜΠΙΛ, ΑΓΚΥΡΑ._

Την ενίσχυση των δεσμών της με το Βόρειο Ιράκ και την ηγεσία του αυτόνομου κουρδικού κράτους επιχειρεί να προωθήσει η Τουρκία, προκειμένου να εξασφαλίσει τη στήριξη της κουρδικής ηγεσίας στις επιχειρήσεις της εναντίον των Κούρδων ανταρτών και δη του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (ΡΚΚ), που σύμφωνα με την Αγκυρα βρίσκουν καταφύγιο στην περιοχή και καλύπτονται από το καθεστώς, το οποίο προσπαθεί να εξαγοράσει. Το Βόρειο Ιράκ επισκέφθηκε ο Τούρκος υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου Ζαφέρ Τσαγλαγιάν και ο υπουργός Βιομηχανίας Σινάν Τσελεμπί, οι οποίοι συναντήθηκαν με τον ηγέτη της αυτόνομης διοίκησης του ιρακινού Κουρδιστάν, Μασούντ Μπαρζανί.

Κατόπιν των συνομιλιών, αλλά και στο επιχειρηματικό φόρουμ Τουρκίας - Ιράκ οι Τούρκοι αξιωματούχοι ζήτησαν από επιχειρηματίες και εταιρείες να δραστηριοποιηθούν στην περιοχή του Βορείου Ιράκ. Παράλληλα, η Τουρκία με αφορμή την αυξανόμενη ένταση στο κουρδικό ζητά να αγοράσει από τις ΗΠΑ μαχητικά ελικόπτερα τύπου Κόμπρα, απαιτώντας παράδοση εντός του 2010 και όχι το 2011 με το πρόσχημα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας. Χθες σε έκρηξη στην επαρχία Βαν της Τουρκίας τραυματίστηκαν τέσσερις Τούρκοι στρατιώτες, ενώ στην επαρχία Τουντσελί, ο τουρκικός στρατός σκότωσε δύο μέλη Μαοϊκού κόμματος.

Σε έρευνα του Ιδρύματος Κοινωνικών και Οικονομικών Μελετών της Τουρκίας, οι Τούρκοι στην πλειοψηφία τους απάντησαν ότι η βάση του κουρδικού προβλήματος βρίσκεται στις πολιτικές διακρίσεις που επέβαλε το ίδιο το τουρκικό κράτος.

Ενόψει της ανάληψης της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από το Βέλγιο, χθες συμφωνήθηκε να ανοίξει ακόμα ένα διαπραγματευτικό κεφάλαιο του ενταξιακού κύκλου της Τουρκίας, για να δοθεί ώθηση στις συνομιλίες. Παράλληλα, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συζητήθηκε η «δημοκρατική αλλαγή» της Τουρκίας και δη οι «συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, το κουρδικό, τα μειονοτικά δικαιώματα και οι σχέσεις στρατού - πολιτών». Τη συζήτηση οργάνωσε η Ομάδα Φίλων της Τουρκίας, καταλήγοντας στο ότι οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να προχωρήσουν ακόμα περισσότερο και να γίνουν αντιληπτές.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ