Και η διοίκηση της ΔΕΗ παραδέχτηκε χτες στη συνεδρίαση της ΑΣΚΕ, ότι το νέο σύστημα τιμολόγησης οικιακού ρεύματος προκάλεσε αδικίες, αλλά κανείς δε διευκρινίζει αν, πώς και πότε θα διορθωθούν
Εχετε δίκιο, αλλά πού να το βρείτε. Αυτή είναι η γενική ομολογία κυβέρνησης και διοίκησης της ΔΕΗ προς τους οικιακούς καταναλωτές, για το χαράτσι που τους επιβλήθηκε μέσω του νέου συστήματος τιμολόγησης το οποίο προκάλεσε τις μαζικές αντιδράσεις των οικιακών καταναλωτών, οι οποίοι κλήθηκαν και συνεχίζουν να πληρώνουν "φουσκωμένους" λογαριασμούς. Μετά την υπουργό Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου, και η διοίκηση της ΔΕΗ παραδέχτηκε χτες ότι το νέο σύστημα είναι άδικο για τους καταναλωτές.
Συγκεκριμένα, ο γενικός διευθυντής της ΔΕΗ, Παννέτας,κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη χτεσινή συνέλευση της Αντιπροσωπευτικής Συνέλευσης Κοινωνικού Ελέγχου (ΑΣΚΕ) της ΔΕΗ, αναφερόμενος στο θέμα της τιμολόγησης, έκανε λόγο για αδικίες στο νέο σύστημα τιμολόγησης, που αφορούν κυρίως καταναλωτές οι οποίοι βρίσκονται σε οριακά σημεία των κλιμακίων.Ακολουθώντας όμως την τακτική της υπουργού, δεν εξήγησε αν, πώς και πότε θα επανορθωθούν αυτές οι αδικίες,καθώς η αρμόδια υπουργός δήλωσε προχτές πως η εφαρμογή του νέου συστήματος τιμολόγησης θα εφαρμοστεί μάλλον το δεύτερο εξάμηνο του 1996, όταν θα έχουν επιβληθεί και οι νέες αυξήσεις. Οσον αφορά το νέο σύστημα τιμολόγησης, ο Παννέτας άφησε να φανεί ότι η διοίκηση προσανατολίζεται στις προτάσεις της ΓΣΕΕ και όχι της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ. Να υπενθυμίσουμε πως η εφαρμογή των προτάσεων της ΓΣΕΕ θα στοιχίσει στη ΔΕΗ απώλεια εσόδων 3 δισ. δρχ. το οχτάμηνο, ενώ της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ 16 δισ. δρχ. το χρόνο και αντίστοιχο όφελος για τους οικιακούς καταναλωτές.
Ο γενικός διευθυντής της ΔΕΗ χαρακτήρισε άδικη την επίθεση που γίνεται προς την επιχείρηση, τονίζοντας ότι το σύστημα τιμολόγησης επιλέχτηκε απ' την Κυβερνητική Επιτροπή, μεταξύ 100 συνολικών συστημάτων που είχε υποβάλει η διοίκηση.Τόνισε επίσης ότι οι αυξήσεις είχαν ανακοινωθεί πολύ πριν την εφαρμογή τους στις 1/7/96, ενώ υποστήριξε ότι το 94% των καταναλωτών είχαν μηδενική έως πολύ μικρή αύξηση και το υπόλοιπο 6% επιβαρύνθηκε με 5 χιλιάδες το δίμηνο. Ενα μέρος των αυξήσεων απέδωσε στην αύξηση της κατανάλωσης, η οποία, όπως υποστήριξε, στην Αττική έφτασε μέχρι 30%, λόγω της βαρυχειμωνιάς, καθώς και στην αύξηση των δημοτικών τελών που σε ορισμένους δήμους έφτασε μέχρι και 40%.