Ερευνα για την κατάσταση των συγγραφέων στην ΕΕ
Ενδιαφέρουσα αλλά και δυσάρεστα αποκαλυπτική είναι η πρώτη έκδοση του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) με τίτλο "Η κατάσταση των συγγραφέων στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης".Η έκδοση, θα κυκλοφορήσει στα ελληνικά από το Ελληνικό Κέντρο Βιβλίου (που ίδρυσε το ΥΠΠΟ) και θα σταλεί στις ενώσεις των Ελλήνων λογοτεχνών, βασίζεται σε έρευνα που οργάνωσε το Ιδρυμα Ευρωπαϊκών Μελετών για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στη χώρα μας. Στα πλαίσια αυτής της έρευνας, το ΕΚΕΒΙ είχε συνεργασία με την Εταιρεία Συγγραφέων και την Εθνική Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών.
Από την ανάλυση της οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης των συγγραφέων σε 10 κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προκύπτει ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεν τυγχάνουν ιδιαίτερης μεταχείρισης,ενώ δοκιμάζονται από υποαπασχόληση με αβέβαιο εισόδημα.
Σχετικά με τη φορολόγηση των συγγραφέων προκύπτει ότι δεν υπάρχουν ειδικές ρυθμίσεις σε Αγγλία, Ιταλία, Ισπανία, Βέλγιο, Γερμανία και Ελλάδα.Στην Πορτογαλία υπάρχουν ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους αυτοαπασχολούμενους συγγραφείς. Εξαίρεση αποτελεί η Ιρλανδία,όπου οι συγγραφείς - μόνιμοι κάτοικοι της χώρας, απαλλάσσονται ολοκληρωτικά από τη φορολογία εισοδήματος.
Στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης είναι χαρακτηριστικό ότι το Βέλγιο εξαιρεί τους συγγραφείς από τις ευνοϊκές διατάξεις που ισχύουν για τους "εκτελεστές καλλιτέχνες", ενώ και η Γαλλία δεν τους παρέχει καν επικουρική σύνταξη ή επίδομα ανεργίας.
Από τα παραπάνω προκύπτει το πρόβλημα της μη αναγνώρισης του συγγραφικού δικαιώματος.Η έρευνα καταλήγει στην ανάγκη σχεδιασμού ενός Ευρωπαϊκού Χάρτη,ο οποίος μεταξύ άλλων θα κατοχυρώνει την αποτελεσματική προστασία από την αντιγραφή και θα προωθεί τη συνεργασία μεταξύ των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη διάδοση και τον εμπλουτισμό της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς.