Τρίτη 5 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"Ευεργεσίες" εξάρτησης

Το γνωστό μύθο του τζίτζικα και του μερμηγκιού, θεώρησε σκόπιμο να επικαλεστεί χτες ο Χρ. Λαμπράκης, προκειμένου να προϊδεάσει για τις προθέσεις του ιδίου και του Συλλόγου των "Φίλων της Μουσικής", όσον αφορά σε μια νέα τους "ευεργεσία": τη δημιουργία ενός Ταμείου Αλληλοβοήθειας για χορευτές και τραγουδιστές.Μία πρόταση, με σαφώς προαποφασισμένη τη στήριξή της από το ΥΠΠΟ, καθώς ο υπουργός Πολιτισμού, Στ. Μπένος, παρουσία του τέως, Θ. Μικρούτσικου, έσπευσε να δηλώσει "ευτυχής", όντας αποδέκτης μιας "τόσο σημαντικής πρωτοβουλίας".

Οπως αναφέρθηκε, το Ταμείο αφορά κυρίως καλλιτέχνες που δεν έχουν φτάσει στο όριο συνταξιοδότησης (65 χρόνια), αντιμετωπίζουν προβλήματα εργασίας, υγείας κλπ. Αν και τα κριτήρια επιλογής των καλλιτεχνών, όπως και ο χαρακτήρας ενίσχυσης (εφάπαξ ή μόνιμος) παραμένουν ασαφή, ο υπουργός Πολιτισμού ανακοίνωσε την απόφασή του για την ειδική σύνταξη νομοθετικής ρύθμισης για την ίδρυση του Ταμείου.Αναφέροντας ότι δε θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά οι σταθεροί του πόροι θα είναι δωρεές εν ενεργεία καλλιτεχνών και έσοδα από εμφανίσεις διακεκριμένων, είπε ότι θα υπάρχει ένας ειδικός λογαριασμός, που θα κατανέμεται από επιτροπή προσωπικοτήτων (ακόμη δεν έχει συσταθεί).

Με το "φωτοστέφανο", λοιπόν, του εθνικού ευεργέτη (για μια ακόμη φορά), αλλά και του "πατέρα της ελληνικής μουσικής" (ακούστηκε κι αυτό!),ο μεγαλοεκδότης και πρόεδρος του ΟΜΜΑ αναφέρθηκε στα περί της ηθικής υποχρέωσης του Ταμείου προς τραγουδιστές και χορευτές, τις "δύο κατηγορίες καλλιτεχνών που υποκύπτουν νωρίτερα στο νόμο της βιολογικής φθοράς". Δίνοντας, μάλιστα, τις πρώτες κατευθύνσεις για το πώς πρέπει να κινηθεί το ΥΠΠΟ, που θα έχει και την εποπτεία, σχετικά με το θέμα, αναφέρθηκε για μια ακόμη φορά στη "μακρά προϊστορία των "Φίλων" στη στήριξη των Τεχνών".Σημείωσε, πάντως, ότι ο σύλλογος "δε θα έχει καμία λειτουργική σχέση με το Ταμείο, πέραν της συνεχούς προσπάθειας ενίσχυσής του". Σε αυτή την κατεύθυνση θα είναι και οι συναυλίες, που θα δώσουν η Αγνή Μπάλτσα και ο Στ. Ξαρχάκος,το καλοκαίρι, τα έσοδα των οποίων θα πάνε στο Ταμείο.

Σπεύδοντας να πει ότι "το ΥΠΠΟ υιοθετεί την πρωτοβουλία του συλλόγου για την ίδρυση του Ταμείου", ο Στ. Μπένος ανακοίνωσε ότι η ίδρυση του Ταμείου θα συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο για τις τιμητικές συντάξεις, που σύντομα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή. Ετσι, μια ακόμη ιδιωτική "πρωτοβουλία" του Χρ. Λαμπράκη, που σαφώς ενισχύει την κυριαρχία του στα πολιτιστικά μας πράγματα και την εξάρτηση των καλλιτεχνών από το πρόσωπό του, έρχεται να υποκαταστήσει την κυβέρνηση στο σοβαρότατο θέμα, που αφορά στη συνταξιοδότηση των καλλιτεχνών. Η χρόνια άρνηση και αδυναμία της να δημιουργήσει ένα δίκαιο νόμο συνταξιοδότησης, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες του καλλιτεχνικού χώρου, έχει δημιουργήσει το "πεδίον δόξης λαμπρόν" για κάθε επίδοξο "ευεργέτη".

  • Χτες, επίσης, ανακοινώθηκε η θέσπιση από το ΥΠΠΟ ετήσιου διεθνούς διαγωνισμού Διεύθυνσης Ορχήστρας και Σύνθεσης Συμφωνικής Μουσικής,για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Δημήτρη Μητρόπουλου. Η οργανωτική ευθύνη ανατέθηκε στην "Ορχήστρα των Χρωμάτων" σε συνεργασία - συμπαραγωγή με το Μέγαρο Μουσικής. Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής, που θα απονείμει τρία βραβεία (8,5 και 3 εκατ. δραχμών), είναι ο Χρ. Λαμπράκης.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ