Τοπία χαώδη, απέραντα, όπου τα κίτρινα όλων των αποχρώσεων και οι ώχρες όλων των εντάσεων δημιουργούν την "Ανδαλουσία των Στεπών", παρουσιάζονται στην αίθουσα τέχνης "Ανεμος" (Κυριαζή 36, Κηφισιά). Πρόκειται για την έκθεση έργων ζωγραφικής της Μαρίας Ζιάκα,που εγκαινιάζεται στις 5 Μάρτη (7.30μμ).
"Τονική η ζωγραφική της και αυτή τη φορά, σημειώνεται στον κατάλογο. Το βάρος τώρα δίνεται στο κίτρινο. Η αναζήτηση στο χώρο της υπαίθρου, στις λεπτές ισορροπίες που δημιουργεί το ίδιο το χρώμα από μόνο του, από την ανάπλασή του και τη φωτεινότητά του. Ο χώρος οριοθετείται από τις μεγάλες τονικές διακυμάνσεις ενός χρώματος, που χαρακτηριστικό του είναι η λαμπερότητα και η δυνατότητα να διαλύει τα διπλανά. Η αρχή γι' αυτή τη δουλιά έγινε, ή μάλλον η εντύπωση "γράφτηκε", σε ένα τόπο ανάμεσα στη Σεβίλλη και την Κόρδοβα, όπου τα κίτρινα θριαμβεύουν και προκαλούν, στην Ανδαλουσία των Λόρκα και Βελάσκεθ".
"Οι όγκοι των απόμακρων λόφων ξεθωριάζουν κάτω από τη δύναμη του ήλιου και σχεδόν εξαφανίζονται από την εκτυφλωτικότητα του κίτρινου, που επικρατεί σχεδόν παντού. Ενα φως μεσογειακό που, όσο κίτρινο και αν εμφανίζεται, φέρνει πίσω μνήμες της άλλης Μεσογείου, της απεραντοσύνης του μπλε, που μια ζωή θα αγναντεύουμε και θα αναμετρούμε το μπόι μας με το ανάστημά του".
Γεννημένος στα Γιάννενα το 1942, ο Θ. Παπαγιάννης σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας, κοντά στον Γιάννη Παππά.Το 1967 με διετή υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών μελέτησε την αρχαία ελληνική τέχνη και την τέχνη της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου, πραγματοποιώντας μια σειρά από ταξίδια στην Αίγυπτο, τη Μ. Ασία, την Κύπρο, την Κάτω Ιταλία και Σικελία. Το 1970 διορίστηκε βοηθός καθηγητή στην ΑΣΚΤ και το 1974 με άλλους 24 συναδέλφους του δημιούργησαν το Κέντρο Εικαστικών Τεχνών, που ανέπτυξε αξιόλογη καλλιτεχνική δραστηριότητα. Σήμερα είναι καθηγητής γλυπτικής στην ΑΣΚΤ και έχει παρουσιάσει έργα του σε 22 ατομικές εκθέσεις.Η Α. Σχοινά,αναφερόμενη στην τωρινή του έκθεση, σημειώνει: "Ο Θ. Παπαγιάννης γνωρίζει όσο ελάχιστοι τις ποιότητες και αυθεντικότητες του υλικού του (ξύλα, μέταλλο, πέτρα, πηλός), το οποίο κάθε φορά εμψυχώνει μοναδικά, δημιουργώντας χρυσές τομές ανάμεσα στη φύση και την αποπνευμάτωσή του. Σ' αυτά τα έργα η μνημειακότητα προσοικειώνεται την αμεσότητα και η καθημερινότητα τις διαχρονικές αντιλήψεις, πιστοποιώντας το κέρδος του στοιχήματος, του σημαντικού αυτού καλλιτέχνη, με το χρόνο". Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 19 Μάρτη.