Τρίτη 5 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΦΡΙΝΤΡΙΧ ΕΝΓΚΕΛΣ
Πάντα επίκαιρος, γιατί είναι αληθινός

Συμπληρώνονται σήμερα 102 χρόνια από το θάνατο του μεγάλου δάσκαλου και ηγέτη του διεθνούς προλεταριάτου και ενός από τους θεμελιωτές του επιστημονικού σοσιαλισμού

Συμπληρώνονται σήμερα, 5 Αυγούστου 1997, 102 χρόνια από το θάνατο του Φρίντριχ Ενγκλελς που άφησε την τελευταία του πνοή στις 5 Αυγούστου 1895 στο Λονδίνο σε ηλικία 75 χρόνων. Ο Φ. Ενγκελς υπήρξε ένας από τους βασικούς θεμελιωτές του μαρξισμού, ηγέτης και δάσκαλος του διεθνούς προλεταριάτου, φίλος και συνεργάτης του Καρλ Μαρξ. Οπως υπογράμμισε ο Λένιν "δεν μπορεί κανείς να κατανοήσει το μαρξισμό και να τον εκθέσει στην πληρότητά του, αν δεν πάρει υπόψη του όλα τα έργα του Ενγκελς".Η ζωή του και η πνευματική εξέλιξη του Ενγκελς αποκαλύπτουν κατά τρόπον πειστικό τον εξαιρετικό ρόλο που έπαιξε στην επεξεργασία του μαρξισμού.

Θεμελίωσε μαζί με τον Κ. Μαρξ τον επιστημονικό σοσιαλισμό και δίδαξε την τακτική του. Από 24χρονος ακόμα έγραψε το έργο "Η κατάσταση της εργατικής τάξης στην Αγγλία".Είναι εκείνος, που συνέταξε το"Κομμουνιστικό Μανιφέστο", μαζί με τον Μαρξ που ήταν το δεύτερο Εγώ του και που τον βοήθησε στη δημιουργία της Διεθνούς Ενωσης Εργατών (της 1ης Διεθνούς). Είναι ο συγγραφέας του "Αντι-Ντίρινγκ" αυτής της εγκυκλοπαίδειας της γνώσης με την κρυστάλλινη σαφήνεια. Είναι επίσης αυτός που έγραψε την "Καταγωγή της οικογένειας" και τόσα άλλα συγγράμματα, διατριβές, άρθρα εφημερίδων.

Ο Ενγκελς, όπως και ο Μαρξ, είναι ένας από τους πατέρες της υλιστικής αντίληψης της ιστορίας. Και οι δύο πραγματοποίησαν τη διαλεκτική - υλιστική επεξεργασία της αστικής πολιτικής οικονομίας. Μια από τις μεγαλύτερες υπηρεσίες του Ενγκελς είναι η ολοκλήρωση, η έκδοση και η προπαγάνδιση του "Κεφαλαίου", που είναι το έργο ολόκληρης της ζωής του Μαρξ. Δημιουργώντας μαζί με τον Μαρξ τον διαλεκτικό υλισμό,την υλιστική αντίληψη της ιστορίας και τον επιστημονικό κομμουνισμό,ο Ενγκελς σε αρκετά έργα του εξέθεσε πολύ συστηματικά το μαρξισμό ως ολοκληρωμένη κοσμοθεωρία και παρουσίασε τα συστατικά του μέρη και τις θεωρητικές του πηγές.

Ο Μαρξ και ο Ενγκελς επέμειναν στην ενότητα της επαναστατικής θεωρίας και της πρακτικής του διεθνούς εργατικού κινήματος.Από κοινού επεξεργάστηκαν το επιστημονικό πρόγραμμα, τη στρατηγική και την τακτική του προλεταριάτου, απέδειξαν τον παγκόσμιο ιστορικό του ρόλο. Ηταν φλογεροί προάγγελοι και προπαγανδιστές του προλεταριακού διεθνισμού,οργανωτές των πρώτων διεθνών ενώσεων της εργατικής τάξης: της "Ενωσης των Κομμουνιστών" και της 1ης Διεθνούς.

Ιδιαίτερα μεγάλες υπηρεσίες πρόσφερε ο Ενγκελς στα τελευταία χρόνια της ζωής του και μετά τον θάνατο του Μαρξ το 1883.Ανέπτυξε τη μαρξιστική επιστήμη, πλούτισε τη μαρξιστική στρατηγική και τακτική με νέες θεωρητικές γενικεύσεις, αγωνίστηκε κατάτου οπορτουνισμού και του αριστερού σεχταρισμού και του δογματισμού στα σοσιαλιστικά κόμματα. Εργαζόμενος για την ολοκλήρωση του 3ου τόμου του "Κεφαλαίου" ο Ενγκελς στις προσθήκες που έκανε σε αυτό, σημείωσε ορισμένες πλευρές χαρακτηριστικές για τη νέα περίοδο ανάπτυξης του καπιταλισμού, τον ιμπεριαλισμό.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ