Πέμπτη 15 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μισαλλοδοξία και εθνικισμός στα ΜΜΕ

Το κλίμα μισαλλοδοξίας, εθνικισμού και πολέμου, που δημιουργήθηκε από τον τρόπο που τα ΜΜΕ παρουσίασαν την ελληνοτουρκική κρίση στο Αιγαίο, επισήμαναν στις ομιλίες τους, οι εισηγητές της χτεσινής συζήτησης για το ρόλο των ΜΜΕ στην πρόσφατη κρίση. Η συζήτηση έγινε με πρωτοβουλία των Συνεργαζόμενων Οργανώσεων Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.Οι Οργανώσεις, ήδη, είχαν καταγγείλει τα ΜΜΕ, με σχετική ανακοίνωσή τους, μιλώντας για "ανησυχητικά φαινόμενα" και για "εκστρατεία μισαλλοδοξίας, εθνικιστικής υστερίας και ρατσιστικών γενικεύσεων". Στη χτεσινή συζήτηση, είχαν προσκληθεί και εκπρόσωποι των τηλεοπτικών σταθμών, αλλά κανένας δεν ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση. Ο Γιάννης Τζαννετάκος, "εξηγώντας" την απουσία εκπροσώπων των ΜΜΕ, στάθηκε ιδιαίτερα στην "αλαζονεία" των ΜΜΕ, που, αντί να λογοδοτούν, από τη στιγμή μάλιστα που χρησιμοποιούν το δημόσιο πλούτο, όπως είναι οι συχνότητες, εξακολουθούν να μην αναγνωρίζουν το δικαίωμα των φορέων να τους "θέτουν ερωτήματα" και να τους καθιστούν"δοσίλογους".

Οι ομιλητές στάθηκαν στον τρόπο που παρουσιάστηκαν τα γεγονότα στις βραχονησίδες Ιμια, δίνοντας έμφαση στη δημιουργία κλίματος που δε βοηθά την ειρηνική συνύπαρξη των δύο λαών. Η Πέρσα Ζέρη, καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου,αφού έκανε μια σύντομη ανάλυση της γενικότερης κατάστασης που επικρατεί σήμερα στα ΜΜΕ, επισήμανε ότι τα ΜΜΕ καλλιεργούν τη μισαλλοδοξία, τον εθνικισμό και το "μίσος" μεταξύ των λαών. Πρόσφατο παράδειγμα, όπως είπε, είναι η δημιουργία τέτοιου κλίματος, με τον τουρκικό λαό. Στάθηκε, όμως, και στην ανυπαρξία των θεσμών που θα διασφαλίζουν τη λειτουργία της "πολιτικής δημοσιότητας", μ' ένα δημοκρατικό τρόπο και τη δυνατότητα της ελεύθερης έκφρασης των δημοσιογράφων. Εκανε επίσης λόγο και για την "πλήρη περιφρόνηση στις αρχές του κράτους δικαίου", φέρνοντας για παράδειγμα τον SKY, που "διατυμπανίζει" ότι δε θα συμμορφωθεί στις αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Η "ανυπακοή" αυτή, όπως είπε, εκτός από την περιφρόνηση προς τις αποφάσεις ενός δημοσίου οργάνου, επιβεβαιώνει και την "πλήρη εξουσία των ΜΜΕ".

Στο ρόλο του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, στάθηκε και ο Γιάννης Τζαννετάκος,τονίζοντας την ανάγκη το ΕΣΡ να ενισχυθεί και να αναδιαρθρωθεί και να γίνει όργανο περισσότερο αξιοσέβαστο. Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη "αναγέννησης" της κρατικής ραδιοτηλεόρασης. Τέλος, ο Παναγιώτης Δημητράς μίλησε πιο συγκεκριμένα για το πώς τα ΜΜΕ αντιμετώπισαν την κρίση στα Ιμια, φέρνοντας συγκεκριμένα παραδείγματα, με "φορτισμένους όρους", που χρησιμοποιήθηκαν από τα ΜΜΕ, δημιουργώντας κλίμα εθνικισμού και μισαλλοδοξίας και την αίσθηση ότι είναι αδύνατη η ειρηνική συνύπαρξη του ελληνικού και του τουρκικού λαού.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προωθεί την «αλληλοκατανόηση» μεταξύ ΜΜΕ και θρησκευτικών κοινοτήτων! (2001-01-12 00:00:00.0)
Συνάντηση αλληλεγγύης Ελλήνων και Τούρκων δημοσιογράφων (1998-01-23 00:00:00.0)
"Τηλεοπτικός" πόλεμος; (1997-06-29 00:00:00.0)
Απλές ...συστάσεις (1996-02-14 00:00:00.0)
Εκστρατεία εθνικιστικής υστερίας (1996-02-10 00:00:00.0)
Τηλεοπτικές αντιπαραθέσεις (1996-02-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ