Το ΥΠΠΟ σύστησε επιτροπή για την πολιτιστική κληρονομιά και τον κινηματογράφο
Η προχτεσινή συνεδρίαση του ΚΑΣ μας επιφύλασσε μία έκπληξη. Μετά το τέλος της, συνεδρίασε, για πρώτη φορά, η "επιτροπή του νόμου για την Πολιτιστική Κληρονομιά".Η είδηση "έπεσε" σαν κεραυνός, αφού χρόνια τώρα συστήνονται επιτροπές - φαντάσματα για τον εκσυγχρονισμό του απαρχαιωμένου από τη γέννηση και ψήφισή του αρχαιολογικού νόμου. Και ο "κεραυνός" βρήκε τους άμεσα ενδιαφερόμενους, κυριολεκτικά, αποκαρδιωμένους, αφού τόσα χρόνια ήταν"χορτασμένοι" από εξαγγελίες επιτροπών για τον επίμαχο νόμο. Ο ισχύων αρχαιολογικός νόμος ψηφίστηκε το 1932.Συμπληρώθηκε από τον νόμο 1469/50, ο οποίος ποτέ δεν έδειξε τις "ικανότητές" του.
Ετσι, η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς βασίζεται σε ένα νόμο, ξεπερασμένο, που δημιουργεί δεκάδες προβλήματα, με κυρίαρχα, πρώτον: Την έξαρση της μη ποινικοποιημένης αρχαιοκαπηλίας.Αυτό σημαίνει ότι η αρχαιοκαπηλία πρέπει να προληφθεί, να παταχτεί με βαριές και μη εξαγοράσιμες ποινές, στα πλαίσια του νέου νόμου και όχι να παραπέμπεται - όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα - στις σχετικές ασάφειες και την - περίπου - απαλλακτική "λογική" του ισχύοντος Ποινικού Κώδικα. Δεύτερον: Τις ιδιωτικές συλλογές: Γι' αυτές χρειάζεται ένας νόμος σαφής, που να βάλει τέλος στην ιδιωτική συλλεκτική"αρχαιολατρία" και κυρίως επισημαίνοντας την ανάγκη, στις σημερινές"ευρωενωσιακές" συνθήκες, να υπάρξει η πολιτική βούληση των κυβερνώντων και οι τρόποι για την απόλυτη αρχειακή καταγραφή του συνόλου των εθνικών μας κειμηλίων, αλλά και την εξασφάλιση και προστασία των ιδιωτικών συλλογών από την όποια "διαχείριση" των κειμηλίων μας από τους ιδιώτες - συλλέκτες, αν όχι και μέτρα για την κρατικοποίηση των μέχρι σήμερα ιδιωτικών συλλογών. Τρίτο, σοβαρό πρόβλημα είναι: Ποια μνημεία ή αντικείμενα προστατεύονται απευθείας από το νόμο.Ο ισχύων προστάτευε, άμεσα, ό,τι υπήρχε μέχρι το 1453 και με άλλο σχετικά πρόσφατο νομοθέτημα επεκτάθηκε η προστασία των κειμηλίων και σε εκείνα που η δημιουργία τους χρονολογείται μέχρι το 1830.
Οι βασικές κατευθύνσεις, που θα πρέπει να έχει ο νέος νόμος, θα συζητηθούν στη συνεδρίαση της Επιτροπής την ερχόμενη Τρίτη, όπως ανακοινώθηκε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου. Η Επιτροπή, με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα του ΥΠΠΟ Γ. Θωμά,αποτελείται από 31 μέλη,τα οποία θα χωριστούν σε υποεπιτροπές. Μέχρι τέλος Μαρτίου, ημερομηνία στην οποία πρέπει να έχουν ολοκληρώσει το έργο τους, τυπικά θα βρίσκονται σε διαρκή συνεδρίαση. Το επόμενο βήμα θα είναι η σύνταξη του νομοσχεδίου από την πολιτική ηγεσία και η κατάθεσή του στη Βουλή. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του ΥΠΠΟ: Ο νόμος πρέπει να είναι σκληρός ως προς την προστασία και ευέλικτος ως προς την υλοποίηση.Ενώ, προχτές το βράδυ, έλεγε ότι "δεν υπάρχει θεωρία πολιτικού κόστους. Υπάρχουν τεράστια οικονομικά συμφέροντα και η σύγκρουση καταλήγει σε βάρος των μνημείων".Μίλησε, εξάλλου, για τη διάσπαση του ελέγχου (αρμοδιότητες έχουν παραχωρηθεί στο ΥΠΕΧΩΔΕ) και τόνισε ότι θα δοθεί βάρος στα παλαιολιθικά και νεότερα μνημεία.Οσο για τον Οργανισμό του ΥΠΠΟ, θα ξανασυζητηθεί μετά το νέο νόμο.
Στην ίδια συνέντευξη Τύπου ανακοινώθηκε η Επιτροπή για την Εθνική Πολιτική για τον Κινηματογράφο: Θ. Αγγελόπουλος (πρόεδρος), Γ. Μπακογιαννόπουλος, Μ. Ζαχαρίας, Π. Βούλγαρης, Φ. Λαμπρινός, Κλ. Κονιτσιώτης, Λ. Ρικάκη.Ο Γ. Μπακογιαννόπουλος επιχείρησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, σχετικά με την αποπομπή των φορέων και από την επιτροπή αυτή, λέγοντας ότι "αυτοί θα είναι διαρκείς συνομιλητές της επιτροπής". Εξήρε το νόμο του 1986, δεν είπε, όμως, ότι ο ίδιος νόμος ορίζει πως ανώτατο όργανο είναι το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο Κινηματογραφίας, στο οποίο εκπροσωπούνται οι συνδικαλιστικοί φορείς.Οσο για τα Κρατικά Βραβεία Κινηματογράφου,αφού είπε ότι στις 28/2 θα συνεδριάσει η επιτροπή για τα βραβεία, ανέφερε πως "δε δόθηκαν λόγω τεχνητής έλλειψης απαρτίας".Απέκρυψε, δηλαδή, ότι οι εκπρόσωποι σωματείων - μελών του Γνωμοδοτικού απείχαν διαμαρτυρόμενοι για τις δηλώσεις του Θ. Αγγελόπουλου, του τύπου: "Δε θα δεχτούμε διάλογο με τους συνδικαλιστές" και απαιτώντας να τοποθετηθεί επί αυτών των δηλώσεων ο υπουργός.
Εξαγγελίες περί "πολιτιστικής αποκέντρωσης" έκανε χτες ο υπουργός, εννοώντας "πολιτιστική αποκέντρωση" κυρίως το διαβόητο πολιτιστικό φόρο που θα πληρώνουν οι δημότες μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και το "Πολιτιστικό Δελτίο", που καθιερώθηκε επί υπουργίας Θάνου Μικρούτσικου, και "συνοδεύεται" από επιτροπή με επικεφαλής τον Γ. Κουρουπό. Ο τελευταίος, μίλησε περί προτάσεων, σχετικά με το νομοσχέδιο για τη Μουσική Παιδεία, προτάσεις που "σε λίγες μέρες θα παραδοθούν, αλλά δε θα είναι οι τελεσίδικες".
Τέλος, ο υπουργός είπε ότι μέχρι τον Ιούνιο θα έχει τελειώσει το έργο των Εθνικών Επιτροπών (Θεάτρου, Κινηματογράφου, Εικαστικών).