Διάφορες εμπλοκές καθημερινά πλέον κλονίζουν τις έτσι και αλλιώς λεπτές ισορροπίες
ΣΑΡΑΓΕΒΟ.-
Σοβαρά προβλήματα στην περαιτέρω εφαρμογή της Συνθήκης του Ντέιτον και στις σχέσεις ανάμεσα στο Πάλε και το ΝΑΤΟ προκαλεί η αιχμαλωσία δύο υψηλόβαθμων Σερβοβόσνιων στρατιωτικών αξιωματούχων από τις βοσνιακές αρχές.Χτες, ο ανώτατος διοικητής των Σερβοβόσνιων, στρατηγός Ράτκο Μλάντιτς, ενημέρωσε εγγράφως την πολυεθνική δύναμη του ΝΑΤΟ στη Βοσνία για τη διακοπή των μεταξύ τους σχέσεων, μέχρις ότου απελευθερωθούν οι στρατιωτικοί που κρατούνται από τη βοσνιακή κυβέρνηση. Κατά συνέπεια, αναστέλλονται και οι συμμετοχές Σερβοβόσνιων σε στρατιωτικές επιτροπές, που είχαν συσταθεί από κοινού με τις βοσνιακές αρχές σχετικά με την οριοθέτηση περιοχών και τις απελευθερώσεις κρατουμένων πολέμου. Ο στρατηγός Μλάντιτς επιβεβαίωσε, επίσης, την πληροφορία ότι έχουν παγώσει και οι επαφές ανάμεσα στην κυβέρνηση του Πάλε και την κυβέρνηση του Σαράγεβο. Μετά από τις εξελίξεις αυτές, ο ειδικός συντονιστής του ΟΗΕ στη Βοσνία, Ουίλιαμ Ιγκλετον, αναγκάστηκε να διακόψει την επίσκεψη που πραγματοποιούσε σε βιομηχανική ζώνη του προαστίου του Σαράγεβο, Βογκόσκα. Η επίσκεψη του αξιωματούχου του ΟΗΕ διεκόπη μετά από παρέμβαση αστυνομικών των Σέρβων της Βοσνίας. Επιπλέον, έγινε γνωστό ότι απαγορεύεται σε πολίτες που βρίσκονται στα σερβοκατοικούμενα προάστια της βοσνιακής πρωτεύουσας να κινηθούν σε περιοχές που ελέγχονται από την κροατο - μουσουλμανική ομοσπονδία.
Το νέο αγκάθι στις σχέσεις Πάλε και ΝΑΤΟ προκάλεσε τη συγκρατημένη αντίδραση της Ουάσιγκτον.
Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Γκλιν Ντέιβις, εξέφρασε την έντονη ανησυχία της κυβέρνησης Κλίντον για τη σύλληψη των Σερβοβόσνιων αξιωματικών από τις βοσνιακές αρχές, καθιστώντας, ωστόσο, σαφές ότι αυτή η ενέργεια δε δικαιολογεί την απόφαση του Πάλε για διακοπή όλων των επαφών με τις ΝΑΤΟικές πολυεθνικές δυνάμεις ή τη βοσνιακή κυβέρνηση. Ο Ντέιβις, αφού διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση του Προέδρου Κλίντον εξέφρασε την ανησυχία της για τις εξελίξεις αυτές και προς τη βοσνιακή κυβέρνηση, τόνισε πως όλες οι πλευρές πρέπει να σεβαστούν τους όρους της Συνθήκης του Ντέιτον και "στη συγκεκριμένη περίπτωση την ελεύθερη διακίνηση των πολιτών"...
Σχετικά πιο "επιτακτική" ήταν η αντίδραση της κυβέρνησης του Γάλλου Προέδρου, Ζακ Σιράκ. Ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, κάλεσε όλους τους Σερβοβόσνιους να ανανεώσουν το διάλογο με τις επιτροπές σχεδιασμού ειρήνης, "καθώς κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο για την εφαρμογή της Συνθήκης (σ.σ. του Ντέιτον)".
Την ίδια στιγμή, ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Πάβελ Γκρατσόφ, που κάνει από χτες επίσημη επίσκεψη στο Βελιγράδι με σκοπό την πραγματοποίηση συνομιλιών με τον Σέρβο Πρόεδρο, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο επιδείνωσης της υγείας του Σερβοβόσνιου στρατηγού, Τζιόρτνζε Ντζούκιτς, κατά τη διάρκεια της κράτησής του από τις βοσνιακές αρχές. Ο Ρώσος υπουργός είπε συγκεκριμένα στους δημοσιογράφους: "Ο στρατηγός Ντζούκιτς είναι ένας αξιοσέβαστος αξιωματικός, ο οποίος ως στρατηγός ασφαλείας, δεν ήταν εν ενεργεία στη διάρκεια του πολέμου. Είναι πολύ άρρωστος. Νομίζω ότι αυτός ο άνθρωπος, του οποίου το όνομα δεν είναι στις λίστες του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για τα εγκλήματα πολέμου, πρέπει να αφεθεί αμέσως ελεύθερος, γιατί διαφορετικά θα μπορούσε να πεθάνει χωρίς την κατάλληλη ιατροφαρμακευτική αγωγή"!
Στο μεταξύ, ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία, Ρίτσαρντ Γκολντστόουν, απέρριψε τις θέσεις των Σερβοβόσνιων ότι η κράτηση των στρατιωτικών αξιωματούχων από τις αρχές του Σαράγεβο παραβιάζουν τις συμφωνίες του Ντέιτον.
Ο Γκολντστόουν διευκρίνισε, από την άλλη πλευρά, ότι εμπειρογνώμονες του Διεθνούς Δικαστηρίου έχουν ήδη μεταβεί στη Βοσνιακή πρωτεύουσα για τη διενέργεια ερευνών σχετικά με την ενοχή των Σερβοβόσνιων στρατιωτικών αξιωματούχων. Εξέφρασε, μάλιστα, την ελπίδα ότι σε λίγες ημέρες θα εκδοθεί απόφασή για την προσαγωγή τους ή όχι.
Τίποτα δε θύμιζε χτες τα επεισόδια που ξέσπασαν την Τετάρτη στο Μόσταρ, με αφορμή τις αντιδράσεις των Κροατών κατοίκων της πόλης ενάντια στον διορισμένο από την Ευρωπαϊκή Ενωση διοικητή, Χανς Κόσνικ.
Ελάχιστοι κάτοικοι θεάθηκαν στους δρόμους της πόλης, όχι μόνον εξαιτίας του πυκνού χιονιού, αλλά και γιατί από αργά το βράδυ της Τετάρτης οι αρχές του κροατικού τομέα του Μόσταρ επέβαλαν απαγόρευση της... κυκλοφορίας. Ο Μίγιο Μπράικοβιτς, δήμαρχος του κροατικού τομέα της πόλης, δήλωσε ότι η απαγόρευση της κυκλοφορίας ισχύει από τις 11.00 το βράδυ μέχρι τις 6.00 το πρωί. Σύμφωνα, μάλιστα, με σχετική ανταπόκριση του "Ασοσιέιτεντ Πρες", τα βαριά οπλισμένα οχήματα του ΝΑΤΟ περιπολούσαν χτες στους σχεδόν άδειους δρόμους του Μόσταρ.
Στο μεταξύ, ο διορισμένος από την ΕΕ διοικητής του Μόσταρ, (Γερμανός) Χανς Κόσνικ, βρήκε χτες ευκαιρία για δηλώσεις. Τόνισε στους δημοσιογράφους ότι θα παραιτηθεί σε περίπτωση που δεν ευδοκιμήσουν τα σχέδιά του για την επανένωση των κοινοτήτων Κροατών και Μουσουλμάνων στο Μόσταρ. Οπως είπε χαρακτηριστικά: "Ενας Γερμανός δεν μπορεί να συναινέσει στη διαίρεση μιας πόλης"...